Yandex.Metrica

Darian: Piaţa imobiliară şi-ar putea reveni cel mai devreme în 2011 – 2012

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Specialiştii imobiliari nu sunt prea optimişti în ce priveşte revenirea pieţei imobiliare din România. În perioada următoare se estimează că preţurile apartamentelor vechi şi noi vor scădea cu aproximativ 15 – 20%, în timp ce chiriile pot cunoaşte scăderi mai dramatice. Cel mai optimist scenariu prevede o revenire a pieţei imobiliare în perioada 2011 – 2012, se arată într-o analiză realizată de compania de evaluare Darian.

Studiu Darian
Sectorul rezidenţial a început anul 2010 printr-un avânt în ceea ce priveşte interesul jucătorilor de pe această piaţă, motivat pe de o parte de mediatizarea programului “Prima Casă 2” şi pe de altă parte de introducerea certificatului energetic. Măsurile de austeritate impuse de Guvern au amplificat starea de incertitudine în rândul cumpărătorilor de locuinţe, aşa că în ultimele trei săptămâni ale Semestrului I din 2010, numărul tranzacţiilor realizate pe piaţă a scăzut cel puţin la jumătate faţă de lunile precedente.

Din analiza celor mai importante oraşe din ţară, separat pe Bucureşti şi pe cei mai importanţi 14 poli de dezvoltare (Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Braşov, Craiova, Oradea, Sibiu, Arad, Tg. Mureş, Ploieşti, Piteşti şi Bacău) reiese, asemenea anului trecut, că în Semestrul II al anului curent, piaţa rezidenţială din Bucureşti şi judeţul Ilfov rămâne cea mai activă din ţară. Aceasta este urmată de Timişoara, Cluj şi Braşov. La polul opus, cu cele mai puţine tranzacţii se află judeţul Mehedinţi, judeţ care şi în ceea ce priveşte rata şomajului ocupă poziţia a doua în top.

Evoluţia preţurilor apartamentelor este însă diferită de la o categorie rezidenţială la alta, astfel încât apartamentele vechi au cunoscut la nivel naţional o evoluţie mai ridicată.

Apartamente vechi

„Evoluţia preţurilor apartamentele vechi pe Semestrul II 2009 comparativ cu Semestrul I 2010, analiză efectuată asupra a 28 oraşe inclusiv Bucureştiul, este de aproximativ -3.7%, în timp ce pentru municipiul Bucureşti această evoluţie este de aproximativ -4.7%. Pentru cei mai importanţi 15 poli de dezvoltare, evoluţia a fost de aproximativ -3.6%” notează acelaşi raport de piaţă.

Pe segmentul apartamentelor vechi, dintre toate oraşele analizate, cea mai mare evoluţie a avut-o municipiul Ploieşti cu o scădere de aproximativ 13%.

Apartamente noi

Evoluţia preţurilor apartamentele noi pe Semestrul II 2009 comparativ cu Semestrul I 2010, analiză efectuată asupra a 28 oraşe inclusiv Bucureştiul, este de aproximativ -3.1%, în timp ce pentru municipiul Bucureşti această evoluţie este de -4.2%. Pentru cei mai importanţi 15 poli de dezvoltare, evoluţia a fost de aproximativ -2.1%.

„Există oraşe precum Constanţa, Sibiu, Arad, Bistriţa şi Baia Mare, în care preţul apartamentelor vechi îl depăşeşte pe cel al apartamentelor noi, fapt considerat ca fiind nefiresc într-o piaţă imobiliară matură, lipsei de informare a proprietarilor, a ofertei reduse de locuinţe noi şi/sau a colaborării dintre proprietari şi agenţiile imobiliare, care oferă informaţii inexacte potenţialilor cumpărători” se arată în analiza Darian.

La Suceava preţurile apartamentelor noi s-au ieftinit cel mai mult, cu aproximativ 12%, în primul semestru din 2010 faţă de ultimul din 2009.

Piaţa chiriilor

Piaţa închirierilor din România, spre deosebire de multe ţări din Vestul Europei, constituie o opţiune mai puţin agreată de români, segmentul acesta fiind reprezentat de studenţi şi persoane care se relochează datorită locului de muncă.
În Braşov, apartamentele cu două camere se închiriază în medie cu aproximativ 200 Euro/lună. Pentru acelaşi tip de apartamente Timişoara şi Clujul au chirii similare de aproximativ 240 euro/lună, în timp ce în Iaşi un apartament similar se închiriază cu 220-230 Euro/lună” se arată în aceeaşi analiză citată.

Preţul mediu de închiriere al unui apartament cu o cameră în Cluj Napoca este de aproximativ 170 Euro/lună, 180 Euro/lună în Timişoara, aproximativ 190 Euro/lună în Constanţa şi aproximativ 165 Euro/lună pentru Municipiul Iaşi.

Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Preţul apartamentelor va scădea cu un sfert, chiriile se vor înjumătăţi

Firma de evaluare Darian vede o reducere de 20-25% a cotaţiilor la apartamente în perioada următoare. Motivul principal, evoluţia descendentă a cererii solvabile din cauza condiţiilor dificile din piaţa muncii. În cel mai optimist caz, piaţa imobiliară îşi va reveni în 2011-2012 Reducerile de preţuri la apartamentele noi şi vechi din primul semestru nu sunt ultimele din acest an, astfel[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cea mai bună investiţie imobiliară a momentului: spaţiile comerciale mici

Magazine sau centre comerciale mici de cartier, birouri în oraşe unde piaţa nu este saturată, acestea sunt două variante pentru crearea unui portofoliu imobiliar în 2010, potrivit declaraţiilor managerului companiei Darian, Adrian Crivii. Darian - Adrian CriviiLa întrebarea „Care active imobiliare sunt performante în aceste zile, pentru un investitor care ar avea cash", Adrian Crivii, manager al companiei Darian, invitat[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Blitz Imobiliare a inregistrat o crestere de 274,27% in al doilea an de activitate, dominand autoritar la acest capitol topul companiilor imobiliare din Cluj-Napoca!

Ca urmare a articolului publicat in data de 1 august 2012, pe www.time4news.ro, compania Blitz Imobiliare Cluj-Napoca doreste sa aduca urmatoarele completari, pentru a oferi cititorilor o imagine completa asupra jucatorilor de pe piata imobiliara locala. In primul rand, suntem onorati sa facem parte din acest top, al celor mai importante 5 agentii din Cluj-Napoca, in prezenta unor nume de[...]

Citeste mai mult
coming back soon