Yandex.Metrica

Cutremur in asigurari! Chiar si posesorii de asigurari de locuinte obligatorii nu pot fi despagubiti

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Un raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara scoate in evidenta, o data in plus, minusurile programului national de asigurare obligatorie a locuintelor. Desi Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor are in acest moment in portofoliu peste 1,5 milioane de polite subscrise, limita conform capitalurilor proprii ar fi de maxim 1,2 milioane, ceea ce inseamna ca in caz de producere a unui risc major, peste 300 de mii de familii nu vor putea fi despagubite.

olt_rau_ape_inundatii_83417000Acest document apare intr-un moment total nepotrivit, in contextul inundatiilor si alunecarilor de teren din sud-vestul tarii. Iar daca mai adaugam si faptul ca 1,5 milioane de polite emise reprezinta doar 18,5% din totalul de asigurari obligatorii, credibilitatea acestui sistem lasa de dorit.

Salvarea ar putea veni prin majorarea pretului asigurarii cu 50% sau prin introducerea unei fransize, lucruri despre care se discuta tot mai intens in ultima perioada.

“Ca urmare a analizarii de catre autoritatea de supraveghere a dificultatilor in care se afla PAID, situatie determinata de nivelul capitalurilor proprii care permite subscrierea unui volum de prime de aprozimativ 21 de milioane de euro(1,2 milioane de polite la actualul tarif), precum si de lipsa de corelare intre tariful de prima stabilit pentru aceasta asigurare si costul reasigurarii, ASF a identificat ca posibila solutie de viabilizare a activitatii acestei entitati, introducerea unei fransize de 10% din limita de raspundere pentru riscul de cutremur, cu oferirea posibilitatii asiguratilor de a putea opta pentru asigurarea fara fransiza dar la un tarif majorat cu 50%”, se arata in documentul inaintat catre Parlament.

Traduse in bani, procentele prezentate in documentul ASF ar arata asa: fie despagubirea maxima in caz de producere a riscului de cutremur scade de la 20.000 de euro la 18.000 de euro, diferenta sub forma de fransiza urmand a fi suportata de catre asigurat, fie valoarea politei va creste de la 20 de euro la 30 de euro.

Sursa: www.economica.net

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Polite de asigurare obligatorie a locuintelor in valoare de 13,4 milioane lei

Conform celui mai recent comunicat de presa "livrat" de reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, au fost emise pana in prezent aproximativ 820.000 de polite asigurare a locuintelor, in aceasta categorie fiind incluse doar cele trei riscuri cerute obligatoriu prin lege, si anume cutremur, inundatii si alunecari de teren. In aceeasi ordine de idei, valoarea totala a primelor brute[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

S-a schimbat schimbarea! Polita facultativa poate tine locul celei obligatorie!

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) a fost anulat in instanta desi, decizia nu este irevocabila. Conform ordinului, proprietarii care aveau polite facultative, erau obligati sa-si faca si polita obligatorie. Drept urmare, avand azi o polita facultativa, care sa includa cele 3 riscuri, cutremur, inundatii si alunecari de teren, este suficient. "Se suspenda executarea Ordinului CSA 15/2012 si a Normelor[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Statul va plati mai multe polite de asigurare obligatorie a caselor, dupa masurile de austerite !

Statul va plati mai multe polite de asigurare obligatorie a caselor pentru asistatii social, in conditile in care masurile de austeritate vor spori numarul acestora, in prezent fiind circa 400.000 de persoane asistate social la nivel national, a declarat pentru NewsIn presedintele PAID. Potrivit legii, statul are obligatia sa achite politele de asigurare obligatorie a locuintelor pentru aceasta categorie. "Randurile[...]

Citeste mai mult