Yandex.Metrica

Cum va influenta certificatul energetic tranzactiile imobiliare?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Certificatul energetic pentru cladiri a devenit obligatoriu incepand cu 20 iulie 2013. Practic, incepand cu aceasta data, nicio tranzactie imobiliara, vanzare sau inchiriere, nu va putea fi incheiata in lipsa documentului.

Aceasta masura a impartit piata imobiliara in doua tabere, una anuntand o noua “apocalipsa imobiliara”, cealalta avand o atitudine mai rezervata, considerand ca nu va fi vorba de niciun blocaj.

Leonard Munteanu, specialist marketing al companiei Blitz Imobiliare, a declarat ca nu ar trebui sa avem motive de ingrijorare din pricina noului document.

“Cei care opereaza pe piata imobiliara n-ar trebui sa fie luati prin surprindere de certificatul energetic pentru ca se discuta despre el inca de acum 2 ani. De altfel, la acea vreme era in vigoare o Hotarare de Guvern care nu permitea incheierea unui contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere in lipsa certificatului energetic, o hotarare care insa nu prevedea in mod expres conditionarea incheierii acestor tranzactii de existenta unui certificat de performanta energetica. Drept urmare este bine sa avem un certificat energetic a fost tradus ca nu suntem obligati sa avem un document in plus la dosar“.

Vor respecta romanii legea asa cum este ea in noul format?

“Am mari rezerve in privinta acestui lucru, pentru ca alesii nostri nu vor sa invete din greselile trecutului. legea actuala prevede obligativitatea prezentarii de catre proprietar sau vanzator, chiriasilor sau cumparatorilor, a copiei dupa certificatul energetic. Punct! Vor fi multi care vor <uita> acest lucru, iar clientii vor <uita> la randul lor, fiind preocupati de incheierea procesului de vanzare-cumparare sau de inchiriere mai mult decat de performantele energetice ale imobilului tranzactionat”.

Se vor scumpi locuintele?

“Cu siguranta nu, pentru ca obligatia certificarii energetice a locuintei revine exclusiv proprietarului acesteia si nu ar trebui sa se reflecte in pretul de vanzare sau de inchiriere. Va fi doar un alt document anexat la dosar, la fel cum este adeverinta de la administratia financiara sau de la asociatia de locatari, care confirma plata la zi a datoriilor”.

De ce trebuie romanii sa isi certifice locuintele din punct de vedere energetic?

“Pentru ca este o obligatie sociala si legala. Adevaratul castig al certificatului este acela de a realiza o clasificare energetica a proprietatilor din Romania. Astfel cumparatorii vor sti ce investitii trebuie sa faca in imobil dupa achizitionarea sa, pentru propriul confort si pentru evitarea pierderilor de energie si pentru reducerea costurilor de intretinere”.

Articol realizat in colaborare cu www.ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Certificatul de performanta energetica va deveni obligatoriu din 20 iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte fiind imposibila in lipsa acestui document. Ne propunem sa patrundem dincolo de rigiditatea termenilor legali si sa informam consumatorii cu privire la ce reprezinta acest certificat si ce efecte ar trebui sa produca o campanie nationala de certificare energetica a locuintelor asupra preturilor de[...]

Citeste mai mult
Imobiliare la minut
Acum 7 ani 0 Comentarii

Imobiliare la minut - 03 - Certificatul energetic

Tema emisiunii de astazi: Ce este certificatul energetic si de ce trebuie sa am un astfel de document? Daca vrei sa-ti vinzi locuinta, legea prevede obligativitatea vanzatorului de a prezenta cumparatorului, alaturi de celelalte documente, certificatul de performanta energetica. Acelasi lucru se intampla si in cazul inchirierilor de locuinte sau a intabularii unor imobile noi. Certificatul energetic este un document[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Nu se mai investeste in proiecte rezidentiale

Piata imobiliara nu mai este ce-a fost acum patru sau cinci ani, ceea ce nu inseamna, insa, ca nu mai este deloc. Profestionistii acestui sector ne informeaza ca lucrurile vor lua o turnura pozitiva in urmatoarele luni. Chiar daca situatia este relativ instabila, se pare ca semne bune anul are. Trecem printr-o perioada de recesiune a recesiunii. Exista, totusi, o[...]

Citeste mai mult
coming back soon