Yandex.Metrica

Cum te pregatesti pentru cumpararea unui apartament?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cumpararea unui apartament este, pentru cei mai multi oameni, cea mai importanta achizitie facuta de-a lungul vietii. Aflati pentru prima data in fata unei astfel de provocari, viitorii cumparatori pot evita sa faca greseli majore daca pornesc la drum pregatiti.

Am intrebat specialistii de pe piata imobiliara care sunt sfaturile de baza de care ar trebui sa tina cont romanul care vrea sa cumpere un apartament. Raspunsurile se aplica in special pentru achizitiile de locuinte din blocuri vechi, in cazul constructiilor noi survenind anumite particularitati.

Plan financiar bine intocmit si organizare

“Un cumparator trebuie sa aiba o oarecare vizibilitate asupra veniturilor sale pe termen mediu, in special daca vorbim de o achizitie prin creditare.

Lasand acest lucru deoparte, este extrem de important pentru cumparator sa stie exact ce isi doreste, sa isi intocmeasca o lista cu criterii la care nu ar renunta, respectiv o lista cu criteriile pe care si le doreste, dar care pot fi supuse unui compromis”, a spus Daniel Crainic, marketing manager in cadrul portalului imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

Mai multi bani si informare temeinica

“In primul rand trebuie stabilit bugetul, respectiv suma necesara achizitiei, sursa de finantare, cheltuieli de modernizare, comisioane, taxe etc. Este foarte important ca atunci cand achizitia se realizeaza prin credit sa se opteze pentru o locuinta deja finisata si mobilata, pentru ca toate aceste cheltuieli suplimentare trebuie efectuate, iar probabilitatea accesarii unui alt credit este scazuta”, a precizat Mircea Nicula, consilier imobiliar in cadrul companiei Blitz Imobiliare, pentru Ziare.com.

Nu in ultimul rand, cumparatorul trebuie sa se informeze, sa citeasca ghiduri despre achizitii, sa caute multe proprietati. Pot fi analizate si avantajele apelarii la serviciile unui agent imobiliar profesionist.

Odata gasit apartamentul dorit si pregatit din punct de vedere financiar, urmeaza alte probe de foc pe parcursul carora este necesara vigilenta maxima pentru a evita orice surpriza neplacuta.

Afara-i vopsit gardul…

Potrivit reprezentantul Blitz Imobiliare, “implicarea emotionala dusa dincolo de barierele rationalului il face pe cumparator sa achizitioneze un produs prost, dar prezentat intr-un ambalaj foarte atragator”.

Chiar daca pare locuinta perfecta, doar un specialist, inginer constructor sau architect, poate evalua calitatea constructiei.

Documente

Potrivit consultantului Mircea Nicula, cumparatorul trebuie sa cunoasca situatia juridica a imobilului ce urmeaza a fi achizitionat prin consultarea extrasului de carte funciara.

“Un alt document important (in special in cazul unei achizitii prin credit) este releveul apartamentului, respectiv schita cadastrala care prezinta la o anumita scara dispunerea si suprafetele camerelor.

Alte documente necesare cumpararii sunt: Certificatul Energetic, Certificatul Fiscal care dovedeste plata impozitelor la zi, adeverintele de la furnizorii de utilitati si de la Asociatia de Proprietari”, a adaugat consultantul.

In mare, cumparatorul trebuie sa fie atent la tot ce tine de istoricul proprietatii asupra acelui apartament, iar autenticitatea documentelor este verificata de regula de un notar, a completat Daniel Crainic.

Stii ce semnezi: Cum citesti contractul de vanzare -cumparare

“Ca orice document cu valoare juridica, contractul de vanzare-cumparare acesta trebuie citit cu atentie, studiat si inteles de catre parti astfel incat sa nu existe clauze neclare sau care sa avantajeze intr-un mod incorect oricare dintre parti.

Cumparatorul trebuie sa fie atent la corectitudinea datelor sale si ale vanzatorului, a datelor de identificare a apartamentului si a descrierii acestuia, a pretului de vanzare si a termenelor si modalitatilor de plata. Recomandarea noastra este sa se apeleze la serviciile unui avocat care sa studieze clauzele contractului de vanzare-cumparare inainte de semnarea acestuia”, a precizat Nicula.

Contractul se semneaza in fata unui notar care are obligatia legala de a explica partilor pe intelesul acestora, prevederilor din contract. Nu trebuie sa se sfiasca sa intrebe in legatura cu orice aspect care i se pare neclar”, recomanda reprezentantul imobiliare.ro.

Pericole

Unul din marile riscuri cu care se confrunta un potential cumparator este ca vanzarea sa nu aiba loc dupa incheierea antecontractului.

“De regula, vanzatorul trebuie sa-l despagubeasca pe cumparator in cazul in care acestia au incheiat un antecontract de vanzare-cumparare, iar tranzactia nu are loc din cauza vanzatorului (razgandire sau vanzare catre altcineva)”, a precizat Daniel Crainic.

Cum verifici daca vanzatorul a incheiat mai multe antecontracte

“In cazul in care aceste antecontracte nu au fost inscrise in cartea funciara a imobilului, cumparatorul nu are posibilitatea sa verifice daca respectivul imobil a fost sau nu antecontractat si de catre alte persoane.

In cazul in care antecontractul a fost incheiat la notar, acesta va fi automat inscris in cartea funciara si poate fi verificat. Riscul cumparatorului este de a se judeca cu ceilalti antecontractanti, dar care nu au incheiat antecontractele la notar, situatie in care cumparatorul va avea castig de cauza”, a incheiat consultantul Mircea Nicula.

Articol realizat in colaborare cu ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 0 Comentarii

Ce-i motiveaza pe cumparatori?

Pentru a evalua corect sansele pe care le ai sa-ti vinzi locuinta cat mai repede, trebuie sa tii cont de motivatiile pe care posibilii clienti cumparatori le au, atunci cand pornesc in cautarea unui apartament. Orice sondaj facut in randul populatiei cu privire la topul intentiilor privind cumpararea de bunuri de folosinta indelungata, situeaza pe primul loc, achizitia unei locuinte.[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Alternativa inedita pentru confortul tau: poti cumpara o insula la pret de apartament!

"Pe o insula pustie"- acesta va fi raspunsul majoritatii daca ar fi intrebati unde isi doresc sa locuiasca sau sa-si petreaca vacanta. A locui pe o insula inseamna o exprimare superioara a romantismului, a expresivitatii si creativitatii ce zace in fiecare dintre noi. Visul poate deveni realitate mai repede decat iti imaginezi. Trebuie doar sa ai curajul sa-l traiesti. Insula[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.