Yandex.Metrica

Cum sa fii un bun platnic si sa-ti mentii situatia financiara in siguranta

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Scorul de credit („credit score”) releva informatii despre istoria de plata a creditelor unei persoane, valoarea datoriei restante si tipul de credit pe care persoana respectiva il foloseste, alaturi de caracteristicile personale ale individului.

Pe langa datoriile restante la carduri si la credite, facturile restante, neplata amenzilor si a diferitelor chitante pot, de asemenea, sa aiba un impact negativ asupra situatiei financiare a unei persoane atunci cand este evaluata de catre o institutie financiara, in masura in care institutia financiara.

Istoricul financiar al unei persoane care a fost afectat de astfel de situatii poate incepe sa se imbunatateasca  dupa o perioada de 12 – 24 de luni in care toate platile s-au facut la timp, dar in general dureaza pana la patru ani pentru a fi sterse din registrele de credite (Biroul de Credit) . Unele probleme de credit, cum ar fi declararea falimentului, ar putea ramane consemnate in raportul de credit (CRB sau Biroul de credit) pe o perioada de pana la 10 ani.

Iata cativa pasi de urmat care te pot ajuta sa obtii un scor de credit bun – sau sa iti imbunatatesti scorul de credit care a fost deja afectat de restante.

Deschide un cont de economii

Este important ca tinerii sa stabileasca o relatie timpurie cu o institutie financiara si sa invete bazele finantelor, ceea ce inseamna ca trebuie sa inceapa cu economisirea unei parti din bugetul lor, un obicei care trebuie sa fie dezvoltat pe tot parcursul vietii.
Daca au un cont de economii, banca le acorda un imprumut mult mai rapid, uneori la o rata a dobanzii mai avantajoasa, deoarece acestia garanteaza cu economiile lor.

Intelegerea diferitelor tipuri de credit

Creditul garantat reprezinta un imprumut cu garantie, de exemplu sub forma unui autoturism sau a unei ipoteci. Creditul negarantat, cum ar fi cardul de credit, este un imprumut fara garantii, care poarta adesea o rata a dobanzii mai mare. Creditul revolving presupune utilizarea unui card de credit care are o limita de credit prestabilita si nu necesita garantii.

Fara prea multe instrumente de credit

Este acceptabil  daca ai trei conturi active, cum ar fi un credit auto, un cont de economii si un card de credit. Daca ai unul sau doua carduri de credit este acceptabil, atata timp cat faci cumparaturi la cea mai buna rata a dobanzii. Daca utilizezi mai mult de 75% din creditul tau disponibil, sau utilizezi mai multe carduri de credit in acelasi timp, este un semn ca cheltuielile tale lunare nu pot fi acoperite de venituri pentru o perioada mai lunga de timp. De obicei, persoanele care ajung in aceasta situatie vor avea mai devreme sau mai tarziu probleme in achitarea platilor scadente si vor ajunge in Biroul de Credit cu restante, fapt care are un impact negativ asupra credit scoringului personal.

Modalitatea de gestionare a finantelor este sa te bazezi mai putin pe credit si mai mult pe economii.
Este important sa iti stabilesti prioritatile. Asigura-te ca platesti ratele in fiecare luna, si apoi bazeaza-te pe economiile proprii pentru situatii de urgenta in loc sa apelezi la un credit. Pregateste-te din timp pentru diferite evenimente sau proiecte si nu te gandi ca trebuie sa faci un credit pentru a obtine banii imediat.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare - Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 2 Comentarii

Cum pot obtine o refinantare daca sunt restant la banca si sunt raportat la biroul de credit?

Un credit de refinantare va ofera posibilitatea de a achita toate datoriile de la alte banci (inclusiv descoperirea de card), ramanand cu un singur credit la institutia care va refinanteaza. Va ofera, totodata, posibilitatea de a schimba moneda in care s-a facut imprumutul. Principala conditie pentru a beneficia de un credit de refinantare este achitarea la timp a ratelor aferente[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 1 Comentarii

Sunt cumva in baza de date a Biroului de Credit?

La Biroul de Credit sunt raportate si inregistrate informatii de natura negativa si pozitiva referitoare la debitori cu restante la plata mai mari de 30 de zile calendaristice. Participantii la sistem sunt atat institutii bancare cat si non-bancare(societati de credit de consum, societati de leasing si societati de asigurari), ce pot consulta bazele de date a Biroului de Credit atunci[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Care sunt efectele unor restante la credite imobiliare?

Prin lege, banca trebuie sa recurga la toate mijloacele legale disponibile pentru a recupera datoriile si este obligata sa raporteze la Biroul de Credit intarzierile la plata ratelor la creditele imobiliare. Odata inregistrate, acestea vor fi pastrate in istoricul raportului de credit timp de 4 ani. Majoritatea institutiilor financiare care ofera credite imobiliare verifica istoricul la Biroul de Credit in vederea acordarii acestora.[...]

Citeste mai mult
coming back soon