Yandex.Metrica

Cum poti sa iti modernizezi casa cu bani de la stat?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Aşa cum sugerează şi denumirea, contractele de economisire-creditare combină produsele de economisire şi creditare într-unul singur. În România, acestea sunt oferite de BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Într-o prima fază, clientul trebuie să economisească, iar pentru depunerile sale primeşte o dobândă de la bancă, în general mai redusă decât ofertele standard din piaţă, şi o primă de la stat. Depunerile se fac numai în lei. Pentru 2009, prima de la stat a fost de 25% din valoarea sumelor economisite de-a lungul anului pentru un contract, dar nu mai mult de 250 euro pe contract, echivalentul în lei.
Deoarece contractele de economisire-creditare se pot în­cheia şi minorilor, multe familii preferă să aibă mai multe produse bauspar de valoare redusă, pentru fiecare membru al familiei, pentru a-şi maximiza prima obţinută de la stat.
Spre exemplu, în cazul unui contract pentru care se economisesc 350 lei pe lună, la o rată a dobânzii de 2% şi o primă de la stat de 25% (maximum 250 ­euro) după un an, clientul va ­beneficia de o sumă de 5.355 lei.
Dacă ar fi depus aceşti bani lunar într-un cont de economii, ar fi primit după un an cel mult 4.400 lei, conform ofertelor actuale ale băncilor. În 3 ani, dacă prima de la stat rămâne la 25%, iar clientul continuă să facă plăţi constante lunar, va strânge în cont o sumă de 16.000 lei.
În cazul depunerii într-un cont de economii clasic, cu o dobândă medie de 6% pe an, după 3 ani, suma ar ajunge la sub 14.000 lei.

Creditele sunt oferite în lei la dobânzi de 6-7%
Banii pot fi retraşi oricând, însă cei care aşteaptă cel puţin 18 luni au acces la un credit în lei oferit la o dobândă fixă, mai mică decât cea a pieţei, destinat investiţiilor imobiliare: achiziţia de locuinţe, modernizarea, construcţia, renovarea. În prezent, rata dobânzii solicitată de băncile de economisire-creditare pentru împrumuturile acordate este de 6-7%, în funcţie de instituţie şi varianta de produs aleasă.
În general, valoarea creditului nu poate depăşi cu mai mult de jumătate sumele economisite. Cei care vor să obţină creditul mai devreme de 18 luni pot beneficia de un credit intermediar, însă, în acest caz, vor plăti dobânzi mai mari până la împlinirea perioadei minime stabilite iniţial pentru economisire.

Banii pot fi utilizaţi numai pentru domeniul locativ
Sumele economisite pot fi retrase oricând, însă, în primii 5 ani de la semnarea contractului, prima de la stat va fi disponibilă numai celor care doresc să folosească sumele pentru investiţii locative. După trecerea a minimum 5 ani de economisire, clienţii pot retrage şi primele de la stat acumulate pentru a le utiliza în orice scop. În cazul în care se optează şi pentru contractarea creditului, utilizarea sumelor va fi limitată la investiţii imobiliare.
Dovada că sumele au fost folosite la achiziţia sau modernizarea unei locuinţe se face prin ante-contract de vânzare-cumpărare, facturi de achiziţie materii prime sau bonuri fiscale, diverse chitanţe.
Documentele justificative trebuie să fie depuse de client la bancă în 6 luni de la data tragerii/ intrării în posesia banilor.

Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Actiune de popularizare a produselor de economisire-creditare!

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a demarat o actiune de popularizare a produselor de economisire-creditare pentru a ajunge la acei clienti care-si propun, fie achizitia unei locuinte, fie reabilitarea sau modernizarea celei detinute. In acest sens suntem anuntati ca se vor incheia pana la sfarsitul anului contracte de colaborare cu peste 50 de primarii din tara. "Prin aceasta actiune, dorim sa[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cum îţi pui termopane cu bani de la stat

Statul român dă bani celor care vor să-şi renoveze casa sau chiar pentru achiziţionarea unei locuinţe. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplineşti este să faci economii într-un cont bancar Există însă şi câteva trucuri pentru a pune mâna pe o sumă mult mai mare din banii pe care îi acordă statul. De exemplu poţi să faci un contract[...]

Citeste mai mult
coming back soon