Cum obtii autorizatia de construire

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cei care vor sa purceada la construirea unei case trebuie sa stie ca, inainte de a pune prima „caramida”, au nevoie de aprobarea primariei in raza careia se afla terenul pe care se va ridica imobilul. Fara semnatura de rigoare, santierul cade sub incidenta ilegalitatii.

Chiar daca exista unele lucrari care pot fi executate fara a solicita aprobarea oficialilor locali, aceste lucrari inscriindu-se in categoria operatiunilor care nu modifica structurile de rezistenta si nu altereaza configuratiile arhitecturale initiale, regula impune o traiectorie birocratica sinuoasa celor cu apetente de constructori.

Suntem informati ca aceasta autorizatie este obligatorie pentru lucrarile de construire, reconstruire, consilidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

Documentatia trebuie depusa la Compartimentul pentru Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariei de care apartine terenul.

Iata de ce acte ai nevoie pentru dosarul cu pricina:

–          Cerere tip de eliberare a autorizatiei de construire/desfiintare.

–          Certificatul de urbanism (in copie).

–          Copie legalizata dupa actul de proprietate (titlul asupra terenului si/sau constructiilor).

–          Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii sau de desfiintare, dupa caz, intocmit de arhitect (pentru partea de arhitectura) si de ingineri constructori si de instalatii (pentru partile de inginerie in domeniile specifice).

–          Avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism, insemnand avize pentru: racordare la retelele de utilitati; influentele lor asupra retelelor de transport energetic sau tehnologic din zona de amplasament; racordarea la reteaua cailor de comunicatii; prevenirea si stingerea incendiilor, apararea civila precum si protectia mediului si a sanatatii populatiei; satisfacerea exigentelor specifice zonelor speciale sau protejate.

–          Dovada achitarii taxei legale pentru emiterea autorizatiei.

Cei de la Imopedia.ro ne informeaza ca taxa de autorizare este egala cu 0,5% din devizul estimat. Documentatia trebuie semnata de primar, arhitectul sef si secretarul primariei.

Lucrarile care se pot executa fara avizul primariei locale sunt urmatoarele: reparatiile la acoperisuri, invelitori sau terase; inlocuirile de tamplarie interioara si exterioara; zugravelile si vopsitoriile interioare si exterioare; montarea aparatelor de aer conditionat; reparatiile si inlocuirile la finisajele interioare si exterioare.

Obligatia noastra de cetateni responsabili este de a-i da Cezarului ce-i al Cezarului, chiar daca nu suntem pe deplin convinsi de validitatea unor exigente impuse prin lege.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.