fbpx Yandex.Metrica

Creste numarul terenurilor scoase pe piata chiriilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata terenurilor este, in acest moment, scena unor modificari si ajustari deloc imprevizibile.

Avand in vedere ca preturile de vanzare sunt mult prea mici pentru gustul proprietarilor cu apetente pentru profiturile mari si imediate, nu este de mirare ca romanii au inceput sa-si inchirieze suprafetele, asta in conditiile in care cei mai multi au achizitionat terenuri in perioada prerecesiune tocmai pentru a le vinde contra unor sume considerabil mai mari.

Astfel, cei de la Saptamana Financiara ne informeaza ca principalele activitati ale chiriasilor sunt parcarile pentru cladiri de birouri, pentru tiruri, spalatoriile auto sau organizarile de santier.

Exceptiile de la aceasta noua regula de piata sunt doar suprafetele vaste achizitionate de retailerii de calibru, din aceste tranzactii de proportii proprietarii fiind cei mai dezavantajati. Situatia privita astfel, e mai mult decat clar ca romanii cu terenuri foarte mari fie asteapta o revenire a preturilor la valorile prerecesiune, fie se implica activ in piata chiriilor.

In aceasta ordine de idei, trebuie precizat faptul ca asteptarea unor vremuri mai bune este, in cazul terenurilor, o solutie operanta, avand in vedere faptul ca aceste suprafete goale necesita costuri de intretinere mult mai mici decat casele sau cladirile de birouri.

Presiunea pentru van­zarea sau inchirierea u­nui teren nu este asemana­­toare ca pentru un bun construit, deoarece costurile de intretinere si taxele pe pro­prie­tate sunt in general foarte mici, in cazul terenurilor“, a declarat Ovidiu Ion, Senior Con­sultant pe Departa­men­tul Terenuri la CB Richard Ellis.

Suntem, de asemenea, informati ca cele mai multe inchirieri de terenuri „se opereaza” in zona parcarilor de birouri si a societatilor de leasing auto. Cu alte cuvinte, terenurile au valoare pe piata chiriilor doar daca sunt compatibile cu desfasurarea unor afaceri. Desi pare o platitudine, aceasta afirmatie nu trebuie invalidata din start. Exista pe piata prea multi proprietari care isi supraestimeaza proprietatile si mentin preturi impardonabil de mari.

Cele mai solicitate pentru inchi­rieri sunt terenurile potrivite pentru parcari, de cele mai multe ori localizate in centrele oraselor sau in imediata apro­piere a unei cladiri de bi­rouri.

Cand nu sunt destule locuri de parcare subterane, o solutie via­bila pentru compa­niile din respectivele cladiri este sa inchirieze un teren cu scop de parcare. In mod clar costurile pentru o astfel de parcare, de cele mai multe ori impro­vi­za­ta, sunt inferioare celor subte­ra­ne“, spune consultantul de la CBRE.

O alta utilizare frec­venta a terenu­ri­lor inchiriate este cea data de uni­ta­tile de comercializare a ma­sinilor recuperate de catre fir­mele de lea­sing.

In general, vorbim de terenuri in zonele periferice, la costuri reduse“, adauga Ovidiu Ion.

La toate acestea se adauga supermarketurile, in situatiile in care nu decid sa cumpere terenurile cu pricina, dar si ban­cile, importanti chi­riasi de flote auto in cadrul seg­men­tu­lui office.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Terenurile, cu peste 50% mai ieftine decat in 2008

Pretul terenurilor s-a depreciat cu cel putin 50% in ultimii 3 ani, piata fiind, in acest moment, spatiul de „joaca” al cumparatorilor. In contextul in care oferta este mare iar cererea prea mica pentru a echilibra raporturile de forte, nu este de mirare ca tarifele proprietarilor scad in mod constant si considerabil. In aceasta ordine de idei, trebuie remarcat faptul[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

De ce scad preturile terenurilor

Piata terenurilor din Romania trece printr-o perioada ambigua. Desi preturile au scazut cu pana la 90% de la inceputul crizei economice, numarul celor care vor sa incheie contracte este atat de mic incat nici macar nu merita amintit. Specialistii si expertii de toate orientarile profesionale ne informeaza ca preturile terenurilor vor continua sa scada intr-un ritm constant, ceea ce nu[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

2012-le va aduce cu sine scaderi considerabile pe piata chiriilor

Conform predictiilor specialistilor imobiliari, scumpirea costurilor de intretinere va genera in mod ineluctabil si o scadere a chiriilor. Avand in vedere ca bugetele romanilor vor fi considerabil afectate de aceste majorari, nu este de mirare ca cei interesati de inchirierea locuintelor vor cauta ofertele cele mai ieftine, motiv pentru care, daca e sa creditam opiniile expertilor in domeniu, proprietarii vor[...]

Citeste mai mult
coming back soon