Yandex.Metrica

Creste cererea de credite ipotecare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca dinamica imobiliara a inregistrat, in luna iulie, o crestere considerabila si, mai important de-atat, completamente neasteptata. Acest salt tranzactional a fost influentat in cea mai mare parte de creditele ipotecare oferite de institutiile financiare care activeaza in acest sector in „cardasie” cu statul.

Astfel, soldul finantarilor pentru locuinte a urcat, in luna iulie, cu echivalentul a 100 de milioane de euro.

Conform ultimelor date culese, sistematizate si livrate de reprezentantii BNR, institutiile financiare aveau in portofolii, la sfarsitul lunii iulie, credite ipotecare cu o valoarea cumulata de aproape 7,2 mld. euro (30,5 mld. lei), cu 10% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea de luna trecuta vine dupa ce imprumuturile acordate de banci pentru achizitia de locuinte consemnasera o crestere anuala de 7% in iunie, adica cel mai slab ritm din ultimul an si jumatate, resimtindu-se, astfel, absenta temporara a vanzărilor de credite Prima casă.

Creditele garantate de stat au revenit, insa, in oferta mai multor banci in luna iulie, reprezentantii institutiilor financiare declarand cererea de credite standard cunoaste, la randul ei, o revitalizare neasteptat

In afara de programul Prima Casa, la accelerarea cresterii creditului ipotecar a contribuit si cererea mai mare pentru creditele standard. In cazul nostru, creditul imobiliar in euro cu avans de 10% inregistreaza o dinamica in continua crestere“, a declarat Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice in cadrul BRD.

Creditele imobiliare sunt acordate pe perioade foarte lungi, de 20-30 de ani, astfel ca rambursarile sunt foarte mici, iar cresterea soldului conturează destul de bine nivelul vanzarilor noi.

Finantarile in valuta sunt in continuare preferate de romani, datorita diferentialului mare de dobanda intre lei si euro. Dobanda anuala efectiva medie la un credit ipotecar in euro ajungea la 6,6% la sfarsitul lunii iunie, in timp ce la lei costul efectiv depasea 9%.

Creditele in valuta depaseau 6,8 mld. euro la sfarsitul lunii trecute, fiind in cres­te­re cu 12% fata de iulie 2010, in timp ce ipotecarele in lei au scăzut pentru a 13-a luna consecutiv, ajungand la 1,54 mld. lei (360 mil. euro).

Bancherii spun ca, pe langa diferentialul de dobânda, si exprimarea preturilor in euro alimenteaza apetitul clientilor pentru astfel de imprumuturi.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Evolutia programului "Prima Casa 4" pe piata imobiliara

Programul Prima Casa 4 a debutat cel putin mediocru, cei mai multi si mai relevanti analisti ai pietei imobiliare sustinand ca romanii sunt prea putin interesati de acest proiect guvernamental. In ciuda controverselor nascute in jurul acestei a patra etape a programului de creditare, toate institutiile financiare cu greutate pe piata romaneasca au decis, in cele din urma, sa acorde[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.