Yandex.Metrica

Creditul Prima Casa- colacul de salvare anti-criza pentru cumparator, pentru dezvoltator sau pentru banci?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dupa perioada de boom imobiliar, cand creditele ipotecare se obtineau respectandu-se conditii minime de acordare, criza globala a lovit puternic sectorul imobiliar si pe cele conexe. Astfel, bancile au fost nevoite sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor pentru achizitia de locuinte si, in acest context, s-a detasat un singur credit accesibil: Prima casa- creditul garantat de stat.

Cum a deblocat, sau a incercat sa deblocheze piata imobiliara, acest credit? Populatia putea sa achizitioneze locuinte cu un avans minim, statul asumandu-si o buna parte din garantia creditelor.

Cine a avut de castigat si de pierdut de pe urma creditului Prima Casa?

Dezvoltatorii au pierdut, pentru ca datele arata ca marea majoritate a locuintelor achizitionate prin creditul Prima Casa au fost locuinte situate in blocuri “comuniste”. Avantajul acestora il constituie pozitionarea si faptul ca sunt constructii finalizate, capabile sa gazduiasca viitorii proprietari inca din prima zi de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Cumparatorii au castigat. Sau, cel putin, aparent au castigat, pentru ca avansul necesar cumpararii unei locuinte era de numai 5%. In realitate insa, suma imprumutata, datorita avansului mic a fost mai mare, deci dobanda pe intreaga perioada de desfasurare a creditului va fi mai mare.

Bancile, cu siguranta, au castigat. Au acordat mai departe credite pentru achizitia de locuinte, atat ca aceste credite s-au numit “Prima Casa”. Au beneficiat de publicitate gratuita pentru cel mai vandut produs al lor, pentru ca, pe langa publicitatea explicita, toata presa economica a vorbit despre creditul Prima Casa, despre fondurile care se sfarsesc- lucru ce a dus la o crestere a cererilor- si, mai nou, despre suplimentarea garantiilor de stat.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos articolul pe larg: Proiectul "Prima Casa" va fi transformat in "Noua Casa", destinat doar pentru achizitia de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II. Problema care apare[...]

Citeste mai mult
Acum 5 ani 0 Comentarii

A inceput Prima Casa, varianta in lei. Ce se intampla cu preturile locuintelor?

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit recent bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala. Din totalul acestora, 500 milioane de lei sunt destinati achizitionarii de locuinte construite prin ANL. Decizia de a acorda credite pentru achizitia de locuinte prin programul guvernamental[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Prima Casa 5, va fi sau nu va fi?

Aceasta este intrebarea ce sta pe buzele tuturor: cumparatori, bancheri, agentii imobiliare. Ce se va intampla dupa cu programul Prima Casa in 2013? Sunt foarte multi oameni care-si doresc o locuinta, dar care, pana in prezent, desi au trecut 3 etape din Prima Casa si urmeaza sa se incheie si a patra, inca nu au accesat acest tip de credit.[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.