Yandex.Metrica

Creditele persoanelor fizice au crescut ca Fat-Frumos: de 25 de ori in numai 6 ani!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Bula imobiliara care a explodat in in 2008 a fost insotita de cea a creditelor contractate de catre persoanele fizice, dimensiunile lor zguduind economia romaneasca din temelii.

In ceea ce priveste imprumuturile, restantele mai mari de o luna inregistrate acum 6 ani, atunci cand criza inca nu-si aruncase latul peste Romania,  erau de 409 milioane de lei, iar azi ele au ajuns la 10,24 miliarde de lei. Si numarul restantierilor a crescut  de la 450.000 la 735.000.

Care sunt principalele motive pentru aceasta situatie?

In afara de lejeritatea cu care se putea lua un credit acum cativa ani, nu trebuie sa uitam ca leul a facut un salt important, de la 3 lei pana la 4,4 lei pentru un euro cat este in prezent. De asemenea, reducerea salariilor persoanelor angajate in sistemul bugetar a contribuit major la ingrosarea randurilor datornicilor. Iar randurile sunt chiar mai mari decat cele prezentate mai sus, cresterea de 25 de ori fiind chiar optimista, pentru ca nu au fost luate in calcul creditele scoase in afara bilantului sau cele externalizate si vandute firmelor de recuperari.

Si structura restantelor s-a modificat in acesti 6 ani. Din totalul de 10,24 miliarde de lei, valoarea restantelor mai vechi de 3 luni(cele aflate in pragul executarilor silite) este de 7,33 miliarde de lei, respective 71%. Trendul nu pare sa se schimbe in viitorul apropiat, avand in vedere ca in luna mai procentul s-a mai “ingrasat” cu 2,8%, iar sumele datorate au crescut cu 326 de milioane de lei, reprezentand 3,2%.

Sursa: www.romanialibera.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.