Yandex.Metrica

Costurile nestiute ale creditului “Prima Casa”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Contractarea unui credit Prima Casa a reprezentat in ultimii ani singura sansa pentru foarte multi romani de a-si cumpara o locuinta. Si in continuare acest credit ofera cele mai bune conditii, insa exista cateva costuri suplimentare pe care cumparatorii ar trebui sa le cunoasca.

Costurile nestiute ale creditului "Prima Casa"Astfel, in afara de avansul minim de 5%, exista o serie de taxe si comisioane aditionale: taxe notariale, depozitul colateral, asigurarea, etc., taxe care ridica aceasta contributie initiala cu cateva procente insemnate.

1. Declaratia pe propria raspundere a solicitantului creditului ca nu detine in proprietate un alt imobil, autentificata notarial si care costa 11-14 Euro.
2. Opinia notariala (daca este cazul) – sunt unele banci care solicita opinia notariala in vederea acordarii acceptului juridic. In bani, aceasta va scoate din buzunarul clientului alti 23 Euro, insa aceasta suma va fi scazuta din costul total al autentificarii contractului de vanzare-cumparare.
3. Taxa de evaluare a imobilului– in general bancile impun un evaluator agreat, iar taxa de evaluare variaza in functie de dimensiunea imobilului intre 68 si 90 Euro.
4. Depozit colateral – reprezinta modalitatea prin care bancile solicita si cumparatorului o garantie, dincolo de garantia statului si care cuprinde 3 rate de dobanda conform graficului de rambursare primit de la banca.
5. Asigurare imobil – este obligatorie si se calculeaza ca un procent cuprins intre 0,1% – 0,3% din valoarea imobilului.
6. Inscrierea garantiei in arhiva electronica – intre 16 Euro si 23 Euro.
7. Taxa de autentificare a antecontractului de vanzare-cumparare – presupune plata unei sume cuprinsa intre 68 Euro – 113 Euro in functie de inscrierea sau nu a antecontractului in cartea funciara. Este recomandat sa se faca acest lucru, pentru a evita situatia neplacuta in care vanzatorul sa instraineze imobilul unei alte persoane.
8. Avansul de 5% din valoarea evaluata a imobilului.
9. Taxa de autentificare a contractului de vanzare-cumparare – este diferita in functie de valoarea imobilului.
10.Comisionul catre FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii) – trebuie platit anual si este calculat cu formula:(0,49% / 2) * soldul creditului de la sfarsitul lunii decembrie. Acest comision se diminueaza gradual, odata cu scaderea soldului.

In tabelul de mai jos va prezentam exemplul unui apartament de 60.000 Euro achizitionat prin credit Prima Casa.

Tabel costuri Prima Casa

Sursa: www.finzoom.ro

Echipa Blitz imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

A inceput Prima Casa, varianta in lei. Ce se intampla cu preturile locuintelor?

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit recent bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala. Din totalul acestora, 500 milioane de lei sunt destinati achizitionarii de locuinte construite prin ANL. Decizia de a acorda credite pentru achizitia de locuinte prin programul guvernamental[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Care sunt costurile atunci cand va construiti o casa?

Pentru ca in articolul de ieri va prezentam costurile unui apartament, de la achizitie pana la vanzare, astazi ne-am gandit sa continuam pe aceeasi linie si sa va prezentam pe scurt costurile pe care le veti avea daca va hotarati sa va construiti o casa. Constructia unei case "pe pamant" presupune o atentie deosebita acordata, atat costurilor efective de constructie,[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.