Yandex.Metrica

Costurile apartamentelor din Cluj, comparativ cu alte orașe din Europa!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Inima Transilvaniei, reședință de județ, oraș universitar în continuă dezvoltare. Nu mai este un secret faptul că Imobiliarele la Cluj-Napoca sunt subiectul multor discuții. Deși prețul mediu pe metru pătrat la apartamentele de vânzare din municipiu, conform Indicelui Blitz, a fost anul acesta în creștere, diferențele de la o lună la alta nu au fost majore. Prețul mediu pe metru pătrat în această perioadă este de 1.476 euro.
Unde se situează orașul nostru în comparație cu alte localități similare din Europa?
Pentru a răspunde acestei curiozități am luat în calcul următoarele orașe: Barcelona, Debrecen, Istanbul, Lyon, Milano, Munchen, Porto, Thessaloniki și Varna. Cluj-Napoca nu este nici în top 3, nici în prima jumătate. Se află chiar pe locul șase.
Mai jos regăsiți graficul care prezintă aceste orașe, în ordine descrescătoare, conform prețului mediu pe metru pătrat la apartamentele de vânzare.

 1. Munchen, Germania: 8.239 euro/mp
 2. Milano, Italia: 5.213 euro/mp
 3. Barcelona, Spania: 3.751 euro/mp
 4. Lyon, Franța: 3.662 euro/mp
 5. Porto, Portugalia: 2.093 euro/mp
 6. Cluj-Napoca, România: 1.476 euro/mp
 7. Thessaloniki, Grecia: 1.331 euro/mp
 8. Debrecen, Ungaria: 999 euro/mp
 9. Istanbul, Turcia: 868 euro/mp
 10. Varna, Bulgaria: 823 euro/mp

După cum putem observa, Munchen nu doar că se află pe prima poziție, fiind cel mai scump, dar diferența de preț între Munchen și Milano, aflat pe poziția a doua, este semnificativă – de aproape 60% între cele două orașe.
Prețul mediu pe metru pătrat din Cluj-Napoca are o valoare mai apropiată doar de Thessaaloniki din Grecia, diferența fiind de 145 euro/mp.
Numai pe ultimele trei poziții regăsim prețuri sub 1.000 euro/mp.
Pentru ca această comparație să fie completă este important să ne uităm și la salariile medii din aceste orașe.
Mai jos regăsiți graficul care prezintă salariile medii, în ordine descrescătoare.

 1. Munchen, Germania: 2.542 euro/lună
 2. Lyon, Franța: 1.847 euro/lună
 3. Milano, Italia: 1.561 euro/lună
 4. Barcelona, Spania: 1.422 euro/lună
 5. Porto, Portugalia: 794 euro/lună
 6. Thessaloniki, Grecia: 654 euro/lună
 7. Cluj-Napoca, România: 545 euro/lună
 8. Debrecen, Ungaria: 522 euro/lună
 9. Varna, Bulgaria: 460 euro/lună
 10. Istanbul, Turcia: 402 euro/lună

Putem observa în primul rând că Munchen se află și în topul salariilor, nu doar al prețurilor și că în continuare diferențele dintre primele poziții sunt semnificative. Între Munchen și Milano, care aici este pe locul al treilea, diferența de salariu mediu este de peste 1.000 de euro. Mai mult, primele trei poziții sunt ocupate de orașe unde se câștigă, în medie, peste 1.500 de euro pe lună.

Cluj-Napoca în acest top se află pe poziția a șaptea, iar Thessaloniki pe cea de a șasea. Acest lucru înseamnă că în raportul dintre venituri și prețuri, orașul nostru mai poate avansa. Dar și că în comparație cu alte locuri din Europa situația este bună.

Cu toate acestea, specialiștii Blitz preconizează că în perioada imediat următoare, prețurile apartamentelor vor continua să crească. Acest lucru se datorează atât începerii noului an universitar, cât și finalului perioadei de concedii. Mai multe detalii într-o analiză Blitz, care compară prețurile lunii iulie cu august 2018.

Conform unui studiu privind piața muncii din România, Clujul, alături de București și Iași, are cea mai mare concentrare de specialiști din diverse domenii de activitate. Tot aceste zone sunt cele care depășesc media salarială națională și au cel mai mare potențial de inovare. Acest fapt este puternic coleralat cu faptul că aceste localități sunt centre universitare de prestigiu.

Nu în ultimul rând, Cluj-Napoca este considerat ca fiind o capitală economică, un centru cultural puternic din regiunea Transilvaniei și din lume. Acest aspect va conta din ce în ce mai mult în ceea ce privește nivelului de calitate a vieții din oraș, dar și în cazul nivelului salarial.

***

Datele prezentate în acest articol au fost extrase de pe numbeo.com și Indicele Blitz în luna septembrie 2018 și reprezintă media prețului mediu pe metru pătrat la apartamentele de vânzare, din ultimele 18 luni înregistrare pe site, respectiv salariile medii înregistrate în aceeași perioadă.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Vesti bune pentru cumparatori la final de an!

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru luna noiembrie a scazut cu 0,8% fata de luna anterioara, ajungand la valoarea de 917 euro/metru patrat. Fata de aceeasi luna a anului trecut, apartamentele clujene sunt mai ieftine cu 3,6%. Este pentru prima data in ultimile luni cand preturile medii pentru apartamentele vechi si pentru apartamentele noi au acelasi trend descendent. Astfel, apartamentele noi[...]

Citeste mai mult
Acum 3 ani 1 Comentarii

Vezi chiriile din Cluj-Napoca, comparativ cu orașe importante din Europa.

Prețul unei chirii la Cluj-Napoca poate reprezenta chiar și 78% din salariul mediu. Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România în ceea ce privește prețul chiriilor. Dar unde se poziționează în comparație cu alte orașe similare din Europa? Pentru a răspunde acestei întrebări am selectat nouă orașe similare din nouă țări europene - Barcelona, Debrecen, Istanbul, Lyon, Milano, Munchen,[...]

Citeste mai mult
coming back soon