Yandex.Metrica

Constructiile ilegale vor fi demolate incepand cu data de 1 ianuarie 2012

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform modificarilor aduse Legii Urbanismului prin Ordonanta 7/2011, constructiile ilegale vor fi demolate incepand cu 1 ianuarie 2012, proprietarii imobilelor problematice nemaiavand, noile exigente odata lansate, nicio posibilitate de remediere a situatiei. Cu alte cuvinte, dezvoltatorii imobiliari care-au activat pe piata constructiilor fara autorizatiile necesare au aproximativ 3 luni la dispozitie pentru a intra in legalitate.

Aceasta initiativa guvernamentala nu este noua, Elena Udrea declarand la inceputul acestui an ca vrea sa elimine practicile ilegale si sa impuna masuri punitive drastice.

In luna februarie a acestui an, Legea urbanismului a fost modificata, principala schimbare fiind interzicerea intrarii in legalitate a cladirilor ridicate fara autorizatie.

Pana acum, legea prevedea demolarea acestor constructii sau introducerea lor intr-un cadru legislativ valid, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii care nu obtineau, pe cale normala, autorizatia de construire pentru a ridica, in plus, cateva etaje, nu se lasau descurajati. Construiau fara a da socoteala, dupa care plateau o amenda simbolica si obtineau autorizatia cu pricina, intrand, astfel, in legalitate.

Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea in legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire”, prevede articolul 56.1 din Ordonanta de Urgenta nr. 7/2011.

O alta schimbare notabila este eliminarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), planuri care se faceau, in general, pe parcela. De asemenea, modificari de legislatie au fost aduse si in traseul de aprobare a documentatiilor de urbanism si organizarea autoritatilor locale.

•    PUZ-urile vor fi initiate numai de municipalitate, exceptie facand privatii numai in urmatoarele situatii: construirea de parcuri industriale, tehnologice, comerciale sau culturale; hipermagazine; zone de productie sau de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi; infrastructura de transport; in situaţia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 mp pentru functiuni de servicii. Aceste proiecte necesita, de asemenea, si aviz de oportunitate.

Aceasta schimbare se traduce prin faptul ca proprietarii de terenuri mici, care doresc sa construiasca mai mult decat prevede regulamentul local de urbanism, nu vor mai putea face acest lucru decat cu acordul primariei locale si cu modificarea regulamentului pentru toata zona.

•    Avizul de oportunitate este necesar doar pentru privatii care pot initia PUZ-urile (exceptiile de mai sus). Pana acum, exista o prevedere prin care dezvoltatorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici cu mai mult de 20%, erau nevoiti sa obtina avizul de oportunitate. Prevederea a fost eliminată.

•    Avizul de urbanism va fi emis ultimul. In cazul PUZ-urilor, pana acum, avizul de urbanism era emis primul, ceea ce s-a schimbat. Intai, se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat in Constructii, Circulatie etc. Pentru terenurile din zonele protejate, aceasta prevedere simplifica procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat intotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii si trebuia emis un nou aviz de urbanism.

•    Consiliul judetean sau local are obligatia de a emite o hotarare de aprobare sau respingere a documentatiei de urbanism, in maximum 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice si inaintarea expunerii de motive si a raportului de specialitate.

•    Planurile Urbanistice Generale (PUG) vor putea fi prelungite cu cel mult trei ani. Daca pana acum nu era stabilit niciun termen, acum primarii trebuie sa inceapa reactualizarea PUG-ului cu 18 luni inainte de expirarea celor vechi.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Imobile ridicate in regim de ilegalitate

Stim cu totii ca se practica, la nivel national, construirea de imobile fara niciun fel de autorizatii, dezvoltatorii solicitand abia pe urma avizele si aprobarile de rigoare. Imobilele ridicate astfel devin, de bine de rau, „bunuri” aproape imposibil de sters de pe harta, potentialele refuzuri venite din parta autoritatilor locale fiind esentialmente inoperante. Investitorii pot solicita, in ultima instanta, intrarea[...]

Citeste mai mult
coming back soon