Constructiile de locuinte mai „supravietuiesc“ doar in Nord-Est

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ritmul de constructie in sectorul rezidential a scazut cu 13% in primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2009 Regiunea care a inregistrat o crestere substantiala a numarului de autorizatii a fost cea de Nord-Est
Constructia de locuinte a intrat intr-un declin accentuat in ultimii doi ani, odata cu piata imobiliara. Singura zona in care numarul de autorizatii pentru construire de cladiri rezidentiale este in crestere este cea rurala, in special din Nord-Estul tarii, sursa de finantare fiind banii trimisi de cei plecati la munca in strainatate.

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut in luna august cu 9,5% comparartiv cu luna precedenta si cu 0,4% fata de perioada similara din 2009, insa in primele opt luni ale anului indicatorul a scazut cu 12,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Numarul total de autorizatii eliberate in perioada ianuarie- august 2010 a fost de 28.763, fata de 33.034 in primele opt luni din 2009. Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (-1.024 autorizatii), Sud-Muntenia (-996 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-829 autorizatii) si Sud-Est (-625 autorizatii).
Scaderea survine dupa ce, in perioada ianuarie-august 2009, reducerea numarului de autorizatii fusese de 20% comparativ cu 2008, perioada de glorie a imobiliarelor din Romania.

Zona rurala – cea mai activa

In luna august 2010 s-au eliberat 4.670 de autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 65,1% au fost pentru zona rurala. De altfel, ponderea autorizatiilor in zona rurala a crescut, in ultimii doi ani, de la 61,7% in august 2008 la 64% in august 2009. Distributia in profil regional evidentiaza in august, fata de iulie 2010, o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in majoritatea regiunilor de dezvoltare, insa cele mai mari cresteri au fost consemnate in regiunea Nord-Est (+272 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (+125 autorizatii) si Sud-Est (+113 autorizatii). Scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Centru, Vest si Nord-Vest. Raportat la aceeasi luna din 2009, in august 2010 s-au eliberat cu 18 mai multe autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, crestere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+150 autorizatii), Sud-Est (+60 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+35 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (+20 autorizatii). Scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Sud-Muntenia, Centru si Vest.
Scadere pe linie pentru celelalte tipuri de cladiri

In privinta cladirilor nerezidentiale, in august s-au eliberat 20 de autorizatii pentru cladiri administrative, cu doua mai mult fata de luna corespunzatoare a anului trecut. In privinta altor tipuri de constructii (industriale, comerciale etc.) numarul de autorizatii a scazut la 712, de la 808 in 2009.

Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.