Yandex.Metrica

Companiile de consultanta imobiliara se resimt de pe urma crizei

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Criza economica a dat iama in companiile de consultanta imobiliara si a eliminat de pe piata un numar foarte mare de brokeri care, in perioada 2007-2008, se mandreau cu venituri anuale de peste 1 milion de euro.

Se pare ca agentii si consultantii cu experienta castiga acum mai putin de jumatate din sumele exorbitante pe care le incasau in perioada pre-recesiune.

Mai mult decat atat, echipele de talie internationala au fost atat de puternic zdruncinate incat ceea ce inainte putea fi un model de coagulare profesionala este, acum, un portret mizer al disperarii.

Lucrurile, asa cum bine stiti, stau foarte prost. Piata imobiliara este la pamant iar semnele unor posibile reveniri in simtiri sunt atat de diafane incat nimeni nu indrazneste sa riste pornind de la astfel de ipoteze subtiri.

In 2009, piata de consultanta imobiliara s-a prabusit la circa 60-70 milioane euro, jumatate fata de nivelul raportat cu un an inainte, iar in 2010, se estimeaza ca a fost cu circa 20% mai mică.

Veniturile brokerilor angajati in multinationale, precum Colliers International, Coldwell Banker, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield sau CB Richard Ellis (CBRE), s-au evaporat intr-un ritm si mai accelerat.

Pot spune ca inca se pot face bani pe aceasta piata. Nu stiu daca 100.000, 200.000 sau 500.000 de euro. Stiu ca brokerii buni se descurca si au succes si acum. Numarul brokerilor buni, in schimb, a scazut fata de 2007-2008. Pe acea piata aveai succes si daca nu erai foarte bun“, explica Bogdan Georgescu, managing partner, Colliers.

Un broker la început de cariera avea un salariu fix de circa 1.200 lei si un comision care putea ajunge la 25-30% din beneficii sau din incasări. In cazul consultantilor cu experienta, salariile puteau depasi 5.000 de euro lunar, la care se adauga un comision de numai 5%.

Recompensarea consultantilor tinde sa fie realizata prin salariu, ceea ce aduce o stabilitate fata de remunerarea exclusiva prin comision. Proiectele de consultanta sunt de durata. Vorbim de tranzactii care necesita 6 – 12 luni pentru finalizare. Consultantii sunt dedicati anumitor conturi, nationale sau globale, si anumitor nise ale sectoarelor imobiliare. Lucreaza la trei-cinci conturi mari pe an. Din 2009 si pana acum, s-a realizat mutarea dinspre partea de brokeraj spre consultanta. Aceasta schimbare s-a vazut si pe partea de recompensa financiara“, subliniaza Razvan Iorgu, managing director al CBRE Romania.

Cu toate ca nu putini brokeri au parasit scena imobiliara, cei ramasi se confrunta cu o penurie de clienti dispusi sa faca tranzactii in aceste vremuri de trista instabilitate economica.

Piata s-a comprimat, dar principala diminuare a avut loc la nivelul numarului agentilor. Criza a determinat un proces de «selectie naturala» si in randul consultantilor, iar cei care au ramas azi pe piata sunt in general cei care au si incheiat tranzactii in ultimii doi ani. O comparatie a veniturilor absolute nu este neaparat relevanta, pentru ca ultimii ani au adus schimbari atat in volumul, cat si in structura de retributie practicata in acest domeniu“, a declarat Oana Iliescu, managing director al DTZ Echinox.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cum s-au prezentat companiile de consultanta imobiliara in 2010

Asa cum era de asteptat, criza economica a lovit fara descriminare in companiile de consultanta si intermediere imobiliara, reconfigurand, astfel, o piata aparent sedimentata si controlata in mod inechivoc de branduri de calibru international. Avand in vedere ca 2010-le a fost un an al pierderilor financiare deloc neglijabile, unele companii ajungand si la 40% din cifra de afaceri, faptul ca[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Se stabilizeaza piata imobiliara internationala

Iata ca avem cateva motive in plus sa renuntam la scepticism si sa privim viitorul cu mai mult entuziasm. Cei de la Global Property Guide ne informeaza ca piata imobiliara internationala a ajuns, in sfarsit, la o relativa stabilitate tranzactionala. Stirea este de foarte bun augur, in special in contextul in care ultimii ani au fost atat de turbulenti si[...]

Citeste mai mult
coming back soon