Yandex.Metrica

Clujul se va confrunta cu o criza a apartamentelor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Predictiile optimiste incep a fi, din nou, livrate pe banda rulanta, clujenii avand nevoie, in actualul context de instabilitate economica, de stiri mai putin „apocaliptice”.

Acestea fiind spuse, merita remarcat faptul ca specialistii de toate facturile si „culorile” sunt de parere ca piata imobiliara isi va reveni intr-un ritm constant. Ni se aduce, insa, la cunostinta ca judetul Cluj se va confrunta, cel mai probabil, cu o criza a apartamentelor, cauza unei astfel de situatii fiind accentul pus, in ultimii ani, pe construirea de cladiri de birouri si spatii comerciale in detrimentul ansamblurilor rezidentiale.

In primele luni ale anului 2010 au fost finalizate, in Floresti, nu mai putin de 206 locuinte, comuna clujeana avand, conform datelor Institutului National de Statistica, cel mai mare numar de unitati construite intr-o localitate din mediul rural din tara.

In vreo doi ani piata o sa revina la un echilibru, dar o sa ne confruntam cu o criza a locuintelor. In momentul de fata avem un surplus, dar lucrurile au inceput deja sa se miste si din cauza ca nu s-a mai construit aproape nimic in ultimii doi ani, poate doar birouri sau mall-uri, nevoia de locuinte o sa fie tot mai mare”, considera omul de afaceri Iosif Pop.

Consilierii imobiliari spun ca revenirea din criza se face treptat si Clujul are norocul de a fi printre primele orase din tara la acest capitol.

In Cluj si Bucuresti situatia este diferita fata de celelalte orase. Aici avem cerere si in momentul de fata e mai mare decat anul trecut, dar mai mica decat acum doi ani. in Centru, de exemplu, avem destul de putine apartamente la vanzare, mai multe avem la periferie sau in jurul Clujului, iar faptul ca se construieste din nou inseamna ca treptat lucrurile se aseaza si dezvoltatorii au dreptate”, a explicat un reprezentant al agentiei Expert Imobiliare.

Ultima analiza efectuata de portalul Imobiliare.ro arata ca, la Cluj-Napoca, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut cu 7,8% in luna iulie, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, metrul patrat pentru un apartament nou a ajuns la 916 euro, in timp ce pentru un apartament vechi, a ajuns la 975 de euro/mp.

Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM) Cluj, Sanda Moldovan, crede ca dezechilibrul economic va mai afecta o perioada de timp si piata imobiliara, motiv pentru care se declara rezervata in ceea ce priveste cererea.

Daca ne uitam la nivel european si la nivel mondial criza se adanceste, mediul economic este foarte instabil, cade bursa, creste euro, inflatia ramane crescuta. Toti acesti factori influenteaza si piata imobiliara, deci mi-e greu sa cred ca in viitorul apropiat vom avea cerere atat de mare. Dimpotriva, ea a scazut in ultimii ani pentru ca oamenii s-au orientat spre cumpararea unei locuinte doar in caz de nevoie, nu strict ca investitie”, explica aceasta.

Sursa: CityNews.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Romanii prefera sa stea in chirie

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, cetatenii romani au rentuntat, in mare parte, la dorinta straveche si atavica de a fi proprietari si au inceput sa ia in calcul posibilitatea investitiilor, de regula, modice in piata chiriilor. Avand in vedere ca recesiuna a destabilitat economia Romaniei in toate aspectele-i posibile, cetatenii romani s-au vazut pusi in imposibilitatea[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica. Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Targuri imobiliare pe banda rulanta in Capitala!

O noua saptamana, un nou targ imobiliar in Bucuresti: TIMON( Targul Imobiliar National), editia de toamna, se va desfasura intre 25-28 octombrie in Piata Constitutiei din Capitala. In vreme ce in Cluj-Napoca nu s-a organizat niciun targ imobiliar in 2012, actorii din piata considerand ca eforturile financiare pentru un astfel de eveniment fiin mult prea mari in comparatie cu rezultatele(nu[...]

Citeste mai mult
coming back soon