Clujul se va confrunta cu o criza a apartamentelor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Predictiile optimiste incep a fi, din nou, livrate pe banda rulanta, clujenii avand nevoie, in actualul context de instabilitate economica, de stiri mai putin „apocaliptice”.

Acestea fiind spuse, merita remarcat faptul ca specialistii de toate facturile si „culorile” sunt de parere ca piata imobiliara isi va reveni intr-un ritm constant. Ni se aduce, insa, la cunostinta ca judetul Cluj se va confrunta, cel mai probabil, cu o criza a apartamentelor, cauza unei astfel de situatii fiind accentul pus, in ultimii ani, pe construirea de cladiri de birouri si spatii comerciale in detrimentul ansamblurilor rezidentiale.

In primele luni ale anului 2010 au fost finalizate, in Floresti, nu mai putin de 206 locuinte, comuna clujeana avand, conform datelor Institutului National de Statistica, cel mai mare numar de unitati construite intr-o localitate din mediul rural din tara.

In vreo doi ani piata o sa revina la un echilibru, dar o sa ne confruntam cu o criza a locuintelor. In momentul de fata avem un surplus, dar lucrurile au inceput deja sa se miste si din cauza ca nu s-a mai construit aproape nimic in ultimii doi ani, poate doar birouri sau mall-uri, nevoia de locuinte o sa fie tot mai mare”, considera omul de afaceri Iosif Pop.

Consilierii imobiliari spun ca revenirea din criza se face treptat si Clujul are norocul de a fi printre primele orase din tara la acest capitol.

In Cluj si Bucuresti situatia este diferita fata de celelalte orase. Aici avem cerere si in momentul de fata e mai mare decat anul trecut, dar mai mica decat acum doi ani. in Centru, de exemplu, avem destul de putine apartamente la vanzare, mai multe avem la periferie sau in jurul Clujului, iar faptul ca se construieste din nou inseamna ca treptat lucrurile se aseaza si dezvoltatorii au dreptate”, a explicat un reprezentant al agentiei Expert Imobiliare.

Ultima analiza efectuata de portalul Imobiliare.ro arata ca, la Cluj-Napoca, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut cu 7,8% in luna iulie, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, metrul patrat pentru un apartament nou a ajuns la 916 euro, in timp ce pentru un apartament vechi, a ajuns la 975 de euro/mp.

Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM) Cluj, Sanda Moldovan, crede ca dezechilibrul economic va mai afecta o perioada de timp si piata imobiliara, motiv pentru care se declara rezervata in ceea ce priveste cererea.

Daca ne uitam la nivel european si la nivel mondial criza se adanceste, mediul economic este foarte instabil, cade bursa, creste euro, inflatia ramane crescuta. Toti acesti factori influenteaza si piata imobiliara, deci mi-e greu sa cred ca in viitorul apropiat vom avea cerere atat de mare. Dimpotriva, ea a scazut in ultimii ani pentru ca oamenii s-au orientat spre cumpararea unei locuinte doar in caz de nevoie, nu strict ca investitie”, explica aceasta.

Sursa: CityNews.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.