Yandex.Metrica

Cluj-Napoca: Sorin Apostu propune modificarea regulilor de acordare a autorizatiilor de construire

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sorin Apostu, primarul urbei clujene, a propus modificarea regulilor de acordare a autorizatiilor de construire, una dintre schimbarile esentiale obligand dezvoltatorii sa regandeasca planurile urbanistice care nu corespund cu situatia reala din teren.

Orice plan urbanistic de detaliu sau zonal daca nu corespunde realitatii, mai ales in ceea ce priveste circulatiile nu mai poate fi folosit, ci va trebuie unul nou. Am asistat aici la prezentarea a multe planse, sustinute de arhitecti care preiau doar partile bune din planurile existente, ba chiar dau si exemple legate de vecinatati – «ba ca a fost dat peste drum si noi nu primim». Uneori, drumurile cu patru benzi prevazute in planuri nu exista si atunci o sa cerem sa se faca unul nou, conform cu realitatea si asa incheiem orice discutie”, a declarat astazi primarul Sorin Apostu in cadrul sedintei Comisiei de Urbanism.

Decizia a plecat de la un proiect pentru intrarea in legalitate a doua blocuri din zona Buna Ziua. Constructorii nu au respectat autorizatia de construire si au realizat un numar mai mare de apartamente. Cu toate ca proiectantii sustin ca se vor amenaja parcarile necesare pentru toate apartamentele, arhitectii au explicat ca proiectul nu respecta planurile aprobate.

Propun ca intrarea in legalitate sa fie inlocuita cu iesirea din ilegalitate. Cred ca CL Cluj ar trebui sa isi precizeze o pozitie vizavi de cum se construieste: daca tolereaza anumite proiecte. Sunt anumite situatii in care oamenii sunt deja mutati in locuinte. Comisia ajunge intr-o pozitie ingrata”, a precizat arhitectul Serban Tiganas.

Conform modificarilor aduse Legii Urbanismului prin Ordonanta 7/2011, constructiile ilegale vor fi demolate incepand cu 1 ianuarie 2012, proprietarii imobilelor problematice nemaiavand, noile exigente odata lansate, nicio posibilitate de remediere a situatiei.

O alta schimbare notabila este eliminarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), planuri care se faceau, in general, pe parcela. De asemenea, modificari de legislatie au fost aduse si in traseul de aprobare a documentatiilor de urbanism si organizarea autoritatilor locale.

•    PUZ-urile vor fi initiate numai de municipalitate, exceptie facand privatii numai in urmatoarele situatii: construirea de parcuri industriale, tehnologice, comerciale sau culturale; hipermagazine; zone de productie sau de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi; infrastructura de transport; in situaţia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 mp pentru functiuni de servicii. Aceste proiecte necesita, de asemenea, si aviz de oportunitate.

Aceasta schimbare se traduce prin faptul ca proprietarii de terenuri mici, care doresc sa construiasca mai mult decat prevede regulamentul local de urbanism, nu vor mai putea face acest lucru decat cu acordul primariei locale si cu modificarea regulamentului pentru toata zona.

•    Avizul de oportunitate este necesar doar pentru privatii care pot initia PUZ-urile (exceptiile de mai sus). Pana acum, exista o prevedere prin care dezvoltatorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici cu mai mult de 20%, erau nevoiti sa obtina avizul de oportunitate. Prevederea a fost eliminată.

•    Avizul de urbanism va fi emis ultimul. In cazul PUZ-urilor, pana acum, avizul de urbanism era emis primul, ceea ce s-a schimbat. Intai, se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat in Constructii, Circulatie etc. Pentru terenurile din zonele protejate, aceasta prevedere simplifica procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat intotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii si trebuia emis un nou aviz de urbanism.

•    Consiliul judetean sau local are obligatia de a emite o hotarare de aprobare sau respingere a documentatiei de urbanism, in maximum 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice si inaintarea expunerii de motive si a raportului de specialitate.

•    Planurile Urbanistice Generale (PUG) vor putea fi prelungite cu cel mult trei ani. Daca pana acum nu era stabilit niciun termen, acum primarii trebuie sa inceapa reactualizarea PUG-ului cu 18 luni inainte de expirarea celor vechi.

Sursa: CityNews.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj: Cartierul Tineretului se transforma in parc fotovoltaic

Steluta Cataniciu, consilier PNL, a declarat recent ca reconversia Cartierului Tineretului intr-un parc fotovoltaic, reconversie sustinuta de insusi Consiliul Local Cluj-Napoca, nu se inscrie in „planul de bataie” al principalului actionar privat, si anume TriGranit (prin societatile Iris Ventures Limited si Burnet Holding LLC). Se pare ca Sorin Apostu a decis sa-l sustina in sus-numita reconversie pe Arpad Pazskany, care[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Parcul Central va fi reamenajat odata cu spatiile din jurul stadionului Cluj Arena

Primarul Sorin Apostu ne informeaza ca proiectul de amenajare a zonelor din proximitatea stadionului Cluj Arena va fi corelat cu planul de reamenajare a parculetului pentru copii si a insasi Parcului Central. Detaliile privind modul in care vor fi create noile alei ce vor facilita accesul in incinta arenei au fost deja stabilite cu cei responsabili de executia lucrarilor, Apostu[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Consiliul Local trebuie sa ia masuri impotriva celor care construiesc fara autorizatiile necesare

Stim cu totii ca beneficiarii de proiecte construiesc fara autorizatiile necesare si depun eforturile suplimentare de a intra in legalitate abia dupa ce lucrarile sunt de domeniul trecutului. In aceasta ordine de idei, Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si membru al Comisiei de Urbanism Cluj-Napoca, a solicitat ca membrii Consiliului Local sa isi asume deciziile privind astfel[...]

Citeste mai mult
coming back soon