Yandex.Metrica

Cluj-Napoca și piața spațiilor comerciale – principalele provocări

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cluj-Napoca este un oraș despre care nu mai trebuie să spunem că se află într-o continuă dezvoltare. Acest lucru este la fel de valabil și în cazul spațiilor comerciale care se închiriază aici, unde cererea depășește în această perioadă oferta. Specialiștii Blitz în domeniu explică fenomenul prin prisma anilor de experiență acumulați pe teren.

CELE MAI CĂUTATE DOMENII ȘI ZONE

Cele mai căutate domenii pentru care se caută spații comerciale de închiriat sunt: servicii de alimentație publică, comerț cu amănuntul, show room-uri, săli de jocuri și farmacii.
Centru, Mărăști și Mănăștur sunt în acest moment cele mai căutate zone pentru spațiile comerciale. Pe lângă, zonele noi dezvoltate încep să prindă teren în ultima perioadă, acestea fiind atractive tocmai datorită elementului de noutate. Viitorii comercianți fiind atrași de posibilitatea de a porni afaceri care încă nu există în zonele respective.

PIAȚA SPAȚIILOR COMERCIALE DIN CLUJ-NAPOCA

La Cluj-Napoca există un interes crescut pentru deschiderea de noi afaceri, poate chiar indiferent de domeniu, însă persoanele care doresc să-și desfășoare diverse activități în spații închiriate se lovesc de problema ofertei scăzute.

„Piața comercială din Cluj-Napoca nu stă foarte bine la ofertele de spații comerciale, dat fiind faptul că indiferent dacă vorbim de centru sau cartierele vechi, sunt foarte puține construcții care au fost gândite și pentru spații comerciale. Multe companii și francize au standarde de dimensiuni, care se impun în căutările spațiilor, și sunt nevoite să se adapteze la piața comercială din Cluj-Napoca, ce nu este foarte ofertantă la acest capitol.” – Paul Maluczan, Master Broker I Blitz

Oferta scăzută, așa cum precizează și Andra Pop, Senior Broker I Blitz, dă tonul și unui efect secundar, anume prețurile ridicate. „Cererea este considerabil mai mare decât oferta în Cluj. Din păcate, zona centrală este extrem de mică în comparație cu cererea care există pe această zonă, de aceea și prețurile sunt extrem de ridicate. Mai mult, unele afaceri își găsesc cu greu spații pe măsură, datorită legislației în vigoare. Aceasta este extrem de strictă și modificată față de anii precedenți.”

PROVOCĂRILE ÎNTÂLNITE ÎN ÎNCHIRIEREA DE SPAȚII COMERCIALE

Paul Maluczan, Master Broker I Blitz, explică în detaliu cum a fost afectată piața locală de modificările legislației. „Problemele esențiale țin de adaptabilitatea spațiilor pentru domeniul de activitate – chiriașii nu își pot adapta spațiile conform cerințelor organelor de stat abilitate în a oferi autorizații de funcționare. Astăzi, orice activitate conform codului CAEN trebuie să funcționeze într-un spațiu, care, în funcție de destinația din cartea funciară, se poate implementa sau nu. Dat fiind modificările legislației pentru autorizarea spațiilor comerciale, perioada de obținere a documentațiilor poate ajunge și până la 1 an de zile. Vorbim aici de domeniul HoReCa, care se află în topul cererilor pentru spații și care este cel mai complex domeniu de autorizat. Activitățile de comerț cu ridicata sau amănuntul pot fi implementate mult mai ușor, fiind necesar ca spațiul să respecte minimul impus de lege. În oricare dintre situații, în Cluj-Napoca activitățile comerciale pot fi desfășurate doar în spații care menționează acest fapt și în cartea funciară. Este necesar să ne aliniem la cerințele Uniunii Europene din punct de vedere al legislațiilor, însă implementarea lor va fi realizată într-o piață care nu a fost gândită pentru asta. Sperăm într-o piață comercială sănătoasă și care să dea orașului o față modernă și elegantă, însă va trebui să ne adaptăm și asta vom putea realiza doar prin implicarea tuturor.”

ASPECTE IMPORTANTE DE LUAT ÎN CONSIDERARE

Proprietarii de afaceri sunt în general persoane care vin cu noi concepte în piață indiferent de domeniu, care fie dispun de venituri proprii, reprezintă companii mari sau au accesat fonduri europene. Nu în ultimul rând, deținătorii de francize care implementează la Cluj proiecte cu succes în alte orașe.
„Chiriașii trebuie să aibă în vedere alegerea zonei potrivite pentru domeniul lor de activitate. În multe cazuri, din dorința găsirii unui spațiu cât mai repede, aleg zone care nu îi avantajează. Poate că au timp limită pentru găsire, conform condițiilor fondurilor europene accesate, dar poate doar din dorința de a da cât mai repede drumul la treabă. Apoi se lovesc de alte probleme, cele de autorizare și legislație, care sunt cel mai des întâlnite. Proprietarii, în schimb, nu au așa multe probleme. Dacă au un spațiu bun, nu există să nu îl închirieze în cel mai rapid timp posibil. Desigur, acest lucru este valabil când cerințele lor financiare sunt și realiste.” – Andra Pop, Senior Broker I Blitz
Nu în ultimul rând, recomandarea Blitz este de a căuta consultanță de specialitate înainte de închirierea spațiilor cu destinație comercială. Acest lucru îi va ajuta pe viitorii chiriași să-și înceapă activitatea la timp și să se asigure că investițiile lor ajung unde trebuie.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 11 luni 0 Comentarii

Se reia cererea de spații comerciale, pe fondul unor noi tendințe

Printre segmentele cele mai afectate ale pieței imobiliare de restricțiile ultimelor luni a fost cel adresat persoanelor juridice, în speță piața de chirii pentru spații comerciale și de birouri. Restricțiile de circulație specifice acestei perioade au forțat multe business-uri să-și închidă spațiile fizice, și să-și mute, parțial sau total, activitatea în online. Ca și consecință, cererea de spații comerciale de[...]

Citeste mai mult
Acum 11 luni 0 Comentarii

Achiziția unei case - o opțiune tot mai populară în această perioadă

Specialiștii Blitz remarcă la nivelul pieței o cerere în creștere pentru case și apartamentele destul de spațioase cât să permită amenajarea unui birou pentru munca de acasă, plus spații exterioare mai generoase. Pe măsură ce tot mai multe companii și instituții au găsit metode de a prelungi sau chiar a permanentiza munca de acasă pe perioade mai lungi, ca răspuns[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Spațiile de birouri din Cluj-Napoca: generoase, moderne și piață ofertantă. Vezi care sunt cererile chiriașilor și prețul mediu pe oraș.

Clădirile și alte tipuri de spații pentru birouri din Cluj-Napoca sunt din ce în ce mai numeroase. Imobilele construite recent cu acest scop prezintă o serie de avantaje pe care cele dezvoltate în trecut poate nu le dețin. Cu toate acestea, mulți proprietari de afaceri preferă să închirieze și case pentru desfășurarea activității de birou. La fel ca în cazul[...]

Citeste mai mult
coming back soon