Yandex.Metrica

Cluj-Napoca: retailerii revitalizeaza piata terenurilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Retailerii din Cluj au adoptat strategii agresive pentru a se mentine pe linia de plutire in aceasta perioada de trista instabilitate economica, printre cele mai proactive si tenace companii fiind Dedeman si Kaufland.

Desi ambele societati au decis sa iasa din amorteala si sa riste cu o serie de investitii pe muchie de cutit, strategiile implementate au fost cat se poate de diferite.

In timp de Kaufland mizeaza pe terenurile achizitonate in perioada de boom economic, Dedeman isi concepe si lanseaza proiectele de extindere in jurul terenurilor achizitonate in anii de criza.

In tara, achizitiile pentru dezvoltarile de retail au fost cele mai frecvente. Hipermarketurile, discounterii si magazinele de bricolaj au fost cei mai activi cumparatori de terenuri, vizand orase cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici. Kaufland şi Dedeman au fost cei mai agresivi in a-si asigura locatii bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori“, semnaleaza ultimul raport Colliers.

Avand in vedere ca retailerii  reintra puternic pe piata imobiliara, nu este de mirare ca proprietarii, tentati de profiturile imediate, renunta la precautie si isi scot terenurile la vanzare.

Investitorii care nu erau presati sa vanda sunt acum increzători ca pot obtine pretul dorit pentru proprietatile foarte bune. Alti investitori, care nu si-au abandonat planurile de expansiune in Romania, dar nici nu dispun de finantare, cauta sa isi aduca terenurile ca si contributie in parteneriate. Au existat si proprietari de fabrici care au considerat interesante ofertele facute de operatorii de retail de tip «big box» si au vandut acestora facilitatile amplasate in cartiere dens populate din interiorul oraselor“, mai precizeaza reprezentantii Colliers.

In ciuda acestui reviriment al pietei terenurilor, situatia este inca cel putin dramatica. Modificarile inregistrate recent, desi pozitive si de bun augur, sunt irelevante la nivel macroeconomic.

Piata terenurilor este inca departe de ceea ce a fost; se cumpara mai ales suprafete mici, de 15-20.000 de euro, mai putin cele mari, care se vindeau cu sute de mii de euro. Eu am un teren pe Bd. Muncii, langa centura de nord a Clujului, unde inainte suprafetele se tranzactionau la 50-60 euro/mp. Acum a ajuns la 10 euro/mp, dar tot nu se vinde. Vin investitori interesati, se uita, dar tranzactiile se incheie foarte greu. Exista si posibilitatea de a converti vechile fabrici in spatii de retail, asa cum a fost la Tehnofrig“, sussine Dragomir Birlean, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare Cluj.

Kaufland a achizitionat, inainte de criza, 8.300 mp in comuna Mihai Viteazul, in urma unei licitatii publice, reteaua continuand achizitiile de terenuri din mediul privat. In 2009, germanii au blocat proiectul centrului logistic regional, programat pe 38,5 ha, dar l-au reluat in 2010, iar in august, la Turda se va desfasura o bursa a locurilor de munca pentru angajarea a 400 de oameni. Parcul logistic va avea o suprafata de 128.500 mp.

In iunie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a aprobat un credit de 150 de milioane de euro pentru finantarea expansiunii retelei de hipermarketuri Kaufland in Romania si Bulgaria, valoarea programului fiind de 300 de milioane.

O alta strategie a avut-o reteaua romaneasca Dedeman, care s-a extins agresiv in plina criza cu magazine de bricolaj si a putut sa cumpere terenuri ieftine. Compania a preluat anul trecut 3,7 ha din platforma industriala de pe str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig detinea 11,2 ha. Din investitia de 16 milioane de euro, achizitia terenului a costat putin peste 50. A doua unitate de acest tip din Cluj-Napoca, pentru care exista variante in sudul municipiului, urmeaza sa fie data in functiune in 2013.

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica. Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Terenurile se vand cu preturi de 2004-2005

S-a spus de nenumarate ori ca piata imobiliara va creste sustinut abia in momentul in care se vor investi sume consistente in infrastructura. Cat timp exista terenuri atractive la care, din pacate, nu se poate ajunge, investitorii vor evita Romania cu nonsalanta. Acestea fiind spuse, cei de la Imopedia ne informeaza ca dezvoltatorii straini, tentati si de preturile scazute de[...]

Citeste mai mult
coming back soon