fbpx Yandex.Metrica

Cluj-Napoca, pe locul doi in topul celor mai scumpe orase din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sectorul rezidential a ajuns la limita-i cea mai de jos, sau cel putin aceasta este opinia specialistilor de la compania de evaluare Darian. Aceasta informatie, in ciuda “miresmei” apocaliptice, este, de fapt, de foarte bun augur.

In contextul in care preturile apartamentelor au scazut in ritm sustinut, faptul ca mai jos de-atat nu se poate reprezinta prima si singura realitate imobiliara pozitiva.

Cu alte cuvinte, de-aici nu se poate decat in sus, iar specialistii de la Darian ne informeaza, in acest sens, ca au identificat unele spatii urbane in care sectorul rezidential da semne clare de revenire in simtiri. Conform studiului efectuat de analistii acestei companii, scaderea inregistrata in sectorul rezidential, chiar daca nu s-a oprit, si-a mai temperat din “entuziasmul” descendent, unele orase cunoscand chiar o revitalizare neasteptata.

Diferentele de pret pe piata rezi­dentiala intre Bucuresti si Cluj-Napoca au ajuns la un nivel minim in prima jumatate a acestui an, costul mediu de tranzactionare a unui imobil de locuit in resedinta judetului Cluj fiind in prezent cu numai 8 euro sub cel practicat in Capitala. Astfel, daca va­loarea medie de tranzactionare a fost in primul semestru din 2011 de 1.008 euro/mp in Bucuresti , la Cluj-Napoca apartamentele vechi s-au vandut la un pret mediu de 1.000 euro/mp, se arata in analiza companiei Darian.

In semestrul I din 2011, pretul mediu de tran­zac­tio­nare a apartamen­telor vechi , la nivel national, a fost de aproximativ 739 euro/mp, in scadere cu circa 7% com­parativ cu semestrul I din 2010. In ceea ce priveste pretul mediu de tranzac­tionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 15 cele mai mari orase din tara (cu peste 150.000 de locuitori), aces­ta a fost de aproximativ 822 euro/mp, in scadere cu aproximativ 7,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele 18 luni, municipiile Bucuresti, Cluj-Napoca si Ploiesti au ocupat pozitiile 1, 2 respectiv 3 in Topul national al oraselor cu cele mai scumpe piete rezidentiale. O particularitate a pietei rezidentiale ramane apropierea valorilor inregistrate in municipiul Cluj-Napoca de cele din Bucuresti in ceea ce priveste pretul mediu la care s-au tranzactionat apartamentele vechi.

In Bucuresti, pretul mediu unitar al apartamentelor vechi, in semestrul I din 2011, a fost in scadere cu aproximativ 13% fata de semestrul I din 2010 si cu circa 2% mai mic fata de semestrul II din 2010. Capitala ramane insa destinatie scumpa fara replica pe segmentul locuintelor noi. Pretul mediu de tranzactionare pe acest segment a fost in sem. I din 2011 de 1.295 euro/mp.

La Cluj-Napoca, valoarea de tranzactionare pe piata rezidentiala primara a fost de numai 1.014 euro/mp, orasul de pe malul Somesului fiind depasit la acest capitol de Brasov (cu 1.042 euro /mp). La Ploiesti, oras care se mentine stabil pe locul 3 in ultimele 18 luni, pretul mediu de vanzare a unei locuinte vechi a fost in sem. I din 2011 de 914 euro/mp.

Dintre ocupantii actuali ai locurilor 4, 5 si 6 – respectiv Iasi, Constanta si Brasov – municipiul Iasi este singurul care a reusit sa creasca in top, de pe pozitia 6 in urma cu un an pe locul 4 in prezent. In schimb, ocupantele locurilor 5 (Constanta) si 6 (Brasov) au devenit destinatii mai ieftine, dupa ce au coborat cate o pozitie.

In lista celor mai scumpe 15 orase merita remarcate doar doua: Targu-Mures si Pitesti. Primul a realizat un salt spectaculos in ierarhia oraselor, urcand de pe pozitia 14 pe locul 10. Pretul mediu de tranzactionare a locuintelor pe piata secundara a fost in sem. I din 2011 de 745 euro/mp, fata de 753 cu un an in urma.

In schimb, piata locuintelor din Pitesti s-a prabusit in ultimele 12 luni, orasul cazand astfel in topul celor mai scumpe de pe pozitia a 9-a pe locul 14. Aici, pretul mediu al apartamentelor a pierdut apro­xi­mativ 23%, de la 866 euro/mp in sem. I 2010 la 667 euro/mp in sem. I 2011.

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Preturile apartamentelor vechi sunt in continua scadere

Conform unui studiu realizat de compania de consultanta Darian, dinamica tranzactionala a sectorului apartamentelor vechi se inscrie pe un traiect descendent. Cu toate ca ritmul acestei scaderi este mai putin alert decat la inceputul anului, nu s-au inregistrat inca semne ale unei stabilizari a pietei imobiliare. Suntem, de asemenea, informati ca preturile de tranzactionare sunt relativ similare in Cluj-Napoca si[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara in 2011

Cativa analisti imobiliari entuziasti au ajuns la concluzia a piata imobiliara rezidentiala a ajuns la limita-i cea mai de jos, viitorul urmand a fi, in mod necesar, unul al cresterii neconditionate. In ciuda faptului ca acest sector cunoaste, intr-adevar, unele majorari de relevanta ambigua, "critica imobiliara" se imparte in doua tabere, cei sceptici fiind de parere ca pragul de jos[...]

Citeste mai mult
coming back soon