Yandex.Metrica

Cluj-Napoca: Noul PUG interzice zgarie-norii

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform noului Plan Urbanistic al Clujului, regimul maxim de inaltime al cladirilor nu trebuie sa depaseasca 28 de metri, ceea ce inseamna ca imobilele care urmeaza a fi construite de-acum incolo vor avea cel mult 7 etaje.

Singurele proiecte neafectate de aceste reglementari vor fi cele deja autorizate sau cele care se inscriu in categoria Planurilor Urbanistice Zonale.

In 2007-2008, perioada efervescentei imobiliare, mai multi dezvoltatori au anuntat cladiri de peste 15 etaje, la concurenta cu turnurile de catedrale in panorama viitoare a orasului. Nici unul dintre proiecte nu a fost realizat din cauza evolutiei ulterioare a pietei, cu toate ca unele au ajuns in faze avansate de proiectare.

Zona Abator si cea a fostei fabrici Flacara, doua dintre cele care au “primit” proiecte de turnuri de 20-22 de etaje, sunt prevazute in noul PUG ca zone mixte, tot cu indici favorabili, raportat la posibilitatile de construire in oras, dar cu un regim de inaltime mediu: sapte etaje.

Noile reglementari, in opinia echipei PUG, ar fi in acord cu piata, infrastructura si peisajul orasului.

Nu avem zone de turnuri prevazute in noul PUG. Chiar Washingtonul e limitat la opt etaje. Un oras de talia Clujului in Europa de Vest cu turnuri nu exista. Faptul ca te inghesui cu o constructie cu Procent de Ocupare a Terenului si Coeficient de Utilizare a Terenului de valori mari nu inseamna ca esti eficient nici ca investitie – scumpesti costurile“, a mentionat arhitectul Adrian Borda.

Autorizatiile de construire obtinute se respecta, iar PUZ-urile avizate prin hotarari de consiliu local (CL) au termen de un an pentru a se corela cu regulamentul PUG, regulament care intra in vigoare dupa aprobarea in Consiliul Local, asadar beneficiarii de proiecte se raporteaza inca la documentatiile aprobate pana in prezent.

Panorama Clujului viitorului nu exclude posibilele aparitii inalte.

Intr-o zona mixta, un PUZ poate sa introduca o cladire inalta ce are o prezenta speciala in oras, ce rezolva o chestiune de imagine. Totusi, noul PUG fiind mai explicit decat ce avem acum, si intervenţiile de tip special vor fi punctuale“, a subliniat Borda.

Realitatile economice ale momentului si ale pietei locale au penalizat initiativele imobiliare de turnuri, a amintit Borda, invocand exemplul blocurilor incepute de compania Tower in Manastur si ulterior abandonate.

Sursa: Ziua de Cluj
Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Un nou investitor privat vrea sa construiasca blocuri pe strada Eugen Ionesco

Se pare ca dezvoltatorii imobiliari sunt completamente indiferenti la exigentele arhitecturale. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca un investitor privat a propus in sedinta Comisiei Tehnice a Teritoriului si Urbanism (CTATU) construirea a doua imobile multifamiliale pe strada Eugen Ionescu. Aceasta noua tentativa de ridicare a unor cladiri de locuinte colective este in directa si[...]

Citeste mai mult
coming back soon