fbpx Yandex.Metrica

Cladirile neizolate dau peste cap securitatea energetica.

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Peste 85% din firmele romanesti ar accelera semnificativ investitiile verzi, cu conditia ca guvernul sa ofere stimulente fiscale. Tinta UE este reducerea consumului de energie cu 20% pana in 2020, iar estimarile din piata arata in Romania o crestere cu 33% pana in 2017
Fiecare stat membru al Uniunii Euro­pene, inclusiv Romania, va tre­bui sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, cate un plan national in care sa se stabileasca mijloacele financia­re pentru imbunatatirea eficientei ener­ge­tice a cladirilor. Printre solutiile men­tio­nate sunt creditele cu dobanda redusa sau stimu­len­tele fiscale, inclusiv reducerea TVA pentru bunuri si servicii care ar putea contribui la eficientizarea energetica a constructiilor.

Sectorul cladirilor din Romania este cel mai mare consumator de energie. Prac­tic, toate imobilele de birouri, case si apar­tamente, centre comerciale sau buti­curi consuma mai multa energie decat in­tregul sector industrial. Prof. Emi­lia- Cer­na Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, spune ca acest raport este rar la nivel european si se explica nu doar prin reducerea activitatii industriale din tara noastra, ci si prin fap­tul ca, in comparatie cu Europa, cladirile din Romania au un consum energetic mult mai mare. In prezent, cladirile re­pre­zinta 40% din consumul total de energie in Uniunea Europeana.

In secto­rul reziden­tial, consu­mul energetic me­diu este la ni­vel euro­pean de 220 kWh/mp/an, cu ten­dinta de scadere, in timp ce media na­tio­nala este de 300 kWh/mp/an, sustine prof. Mladin. Datorita fa­cilitatilor fiscale si a pro­gra­melor de finantare in domeniul efi­cien­tizarii consu­mu­lui energetic, se apre­ciaza ca, in urmatorii cativa ani, la ni­vel euro­pean media va ajunge undeva in jurul a 150 kW ora/mp/an. In Romania, in afara certifica­tului energetic a carui apa­ritie a fost ama­nata pe termen nede­ter­minat, alte politici in domeniul efi­cien­tizarii consumului de energie ori nu exista, ori sunt doar la nivelul intentiilor.

In primavara acestui an, Parlamentul European a trecut o noua legislatie pri­vind eficienta energetica a cladirilor care isi propune ca obiectiv reducerea consu­mului de energie cu 20% pana in 2020. In Romania insa, un studiu al Transelectrica arata ca pana in 2017 consumul de energie va creste cu 33% fata de nivelul anului 2008, de la 54,27 TWh la 72,05 TWh. Ana­listii spun ca pentru a evita even­tua­lele sanctiuni din partea UE, Romania ar trebui sa avanseze mai rapid in ceea ce pri­veste aplicarea programelor de eficien­ta energetica, permitand mai ales con­su­ma­torilor casnici sa utilizeze mai putina energie fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel confortul sau calitatea vietii.

Prof. Emilia-Cerna Mladin sustine ca da­tele problemei s-au schimbat fata de acum 10 ani. Verile tot mai secetoase si ne­vo­ia conditionarii aerului au facut ca in lunile de vara consumul de energie pen­tru racire sa fie egal sau uneori superior celui realizat pentru incalzire in sezonul rece. Companiile cer facilitati fiscale pen­tru investitii verzi, dar in noile conditii (cu TVA majorat si orice altceva mai vine) san­sele obtinerii acestora sunt slabe. Un stu­diu recent realizat de Regus, companie spe­cializata in gasirea de solutii pentru spatiile de lucru, arata ca 75% din com­pa­niile din intreaga lume considera ca investitiile verzi pot fi stimulate prin acor­darea unor facilitati guvernamentale.

Pro­centul este mai mare in Romania, acelasi sondaj efectuat la cererea Regus aratand ca 85% din firmele romanesti ar acce­lera semnificativ investitiile verzi, cu con­ditia ca guvernul sa ofere stimu­lente fis­cale pentru companiile ce inves­tesc in echipamente cu emisii reduse de car­bon si eficiente din punct de vedere ener­getic. Studiul a fost realizat in perioada februa­rie-martie 2010 printre peste 15.000 de repondenti din intreaga lume, din care 45 sunt companii roma­nesti din diferite sec­toare. Studiul Regus releva faptul ca doar 37% din companiile din intreaga lume isi monitorizeaza emisiile (40% in Romania) si mai putin de o cincime (19%) isi ma­soara amprenta de carbon generata de propria activitate (13% in Romania).

Toto­data, 46% din com­paniile din toata lumea declara ca ar investi in echi­pamente cu emisii reduse de carbon doar daca acele costuri de ex­ploa­tare ar fi similare sau mai mici fata de costurile aferente echipamentelor con­ventionale. In Romania acest procent este mai mare, de 53%. Doar un procent deza­magitor d­e 40% din companii la nivel global si 34% la nivel national au investit in echipamente cu emisii reduse de car­bon.
Totodata, numai 38% dintre com­pa­niile din lume au inclus in politica lor in­vestitii de acest gen. In Romania, pr­o­­- centul celor care declara ca politica de companie include investitiile in echipa­mente eficiente din punct de vedere energetic este mai mare, de 55%.
Mix de masuri:

Mark Dixon, directorul executiv al companiei Regus, spune ca investitiile ecologice nu ar trebui sa se limiteze doar la tehnologii, ci si la alte initiative de pro­te­jare a mediului, precum mini­mi­za­rea ni­velului de subocupare a imobilelor co­mer­ciale. „Estimarile companiei arata ca 38% din spatiile de birouri sunt neocupate la orice moment de timp si totusi aceste spatii sunt incalzite, racorite sau ilumi­nate, generandu-se astfel cheltuieli inutile si tone de emisii de carbon in fiecare an. In consecinta, reducerea nivelului de sub­ocu­pare a birourilor trebuie considerata la fel de eligibila pentru facilitati fiscale, ca si echipamentele cu consum redus de energie.
De ce e nevoie de stimuli fiscali?

Pe plan global, companiile mici se si­tu­eaza sub media nivelului real si estimat in ceea ce priveste investitiile verzi. Acest lu­cru indica faptul ca in afacerile mai mici este mai greu sa se aleaga echipamente cu emisii reduse de carbon la preturi mar­ginal mai ridicate, intrucat nevoile pe termen scurt sunt mai urgente decat investitiile pe termen lung. Mark Dixon spune ca asumarea utilizarii echi­pa­mentelor ecologice si a initiativelor de monitorizare se situeaza in continuare la un nivel dezamagitor de scazut, in special in randul companiilor mai mici. Cu toate acestea, companiile mici si mijlocii sunt cele care produc jumatate din cifra de afaceri a unei tari, rezultata din sectorul de afaceri.

„Daca guvernele doresc cu ade­varat ca, pana la jumatatea secolului, sa-si indeplineasca obiectivele ambitioase de reducere a emisiilor de carbon pe care si le-au propus, atunci acestea trebuie sa stimuleze corespunzator astfel de schim­bari. In momentul de fata, tehnologiile care implica emisii reduse de carbon sunt limitate in ceea ce priveste gama de pro­duse oferite si se vand la preturi ridicate. Acest fapt este un obstacol decisiv in calea investitiilor.

Dupa cum arata sondajul nostru, facilitatile fiscale ar ajuta enorm, iar accelerarea implementarii unor astfel de solutii ar contribui totodata si la dez­voltarea unei piete extinse, unde preturile pe unitate ar scadea”, adauga directorul Regus. Doar 19% din companiile mici isi moni­torizeaza amprenta de carbon, com­parativ cu 43% in cazul companiilor mari. De asemenea, doar 36% din companiile mici au investit in echipamente ecologice, comparativ cu 59% in cazul companiilor mari. In mod evident, obiectivele ambi­tioase trasate de guverne nu tin cont de realitatea existenta in randul companiilor mici, in ceea ce priveste recurgerea la echi­pamentele verzi de catre acestea.
Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Nu ne vindem tara! Din 2014 Guvernul va limita accesul strainilor la terenurile romanesti

La 1 ianuarie 2014, o data cu liberalizarea pietei terenurilor, accesul persoanelor fizice straine la cumpararea de terenuri in Romania nu va mai fi ingradit. Cel putin in teorie, pentru ca in practica, reprezentantii Guvernului ne asigura ca vor fi introduse reguli noi, pentru a stopa cumpararile masive de terenuri de catre cetatenii straini. "In momentul de fata persoanele fizice[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Subventionarea caldurii, de 10 ori mai costisitoare ca reabilitarea termica

Guvernul a ratat sansa relansarii economice oferita de izolarea cladirilor de locuit La nivel national, sumele cheltuite din bugetul de stat pentru diverse forme de subventionare a pretului pentru gigacalorie au ajuns in acest an la cifra record de 330 de milioane de euro, potrivit datelor Minis­terului Administratiei si Internelor. In schimb, pentru rezolvarea problemelor cu izolarea termica a imobilelor,[...]

Citeste mai mult
coming back soon