Yandex.Metrica

Cine mai cumpără azi terenuri

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Principalele achiziţii sunt făcute de retaileri şi cei din segmentul industrial

Absenţa unei cereri solvabile din partea cetăţenilor face neatractivă cumpărarea de terenuri pentru noi dezvoltări rezidenţiale. Singurii care mai fac investiţii în achiziţionarea de terenuri în prezent sunt retailerii, care aleg să-şi mărească reţeaua de magazine şi sectorul industrial, în special partea de depozite.
Dată fiind apetenţa pentru consum a românilor, mulţi retaileri străini au avut afaceri cu profit serios pe plan local, iar faptul că se extind în continuare, chiar şi în criză, este uşor de înţeles. În plus, odată cu ieftinirea terenurilor, mulţi investitori au trecut de la închiriere la cum­pă­rare de terenuri. „Există o tendinţă clară a retailerilor de a-şi mări re­ţeaua de magazine prin achiziţia de teren mai degrabă decât prin închi­riere teren sau unitate comercială în­tr-un parc de retail”, a declarat Laura Bencze, Research Manager la CB Ri­chard Ellis România. Profilul cum­părătorului este confirmat şi de cei de la Euroest, companie cu un bogat portofoliu de terenuri la vânzare. „Toţi cei care au cumpărat terenuri anul acesta prin intermediul Euro­est au fost din segmentul industrial. Destinaţia este de spaţii de depozi­tare, producţie şi logistică. Terenu­rile pentru rezidenţial sunt moarte, singurele cereri fiind pentru loturi mici de case”, a declarat Constantin Pruteanu, agent pe departamentul terenuri al Euroest. „Ultimele tranzacţii încheiate de Euroest pe tere­nuri s-au apropiat de un milion de euro în regiunea Ilfov sau pe centura Capitalei. În ţară, cele mai mari achiziţii de terenuri au fost făcute de retaileri”, a declarat Dragoş Drago­teanu, directorul Euroest.

Cele mai mari achiziţii din zona Capitalei
Cea mai mare achiziţie recentă este cea prin care Interprime Pro­per­ties, parte a grupului suedez Ikea, a cumpărat terenul de 5,1 hec­tare de la Timpuri Noi cu 34,6 mili­oane de euro. Apoi urmează achizi­ţia pe care a făcut-o Medicover de la Global Finance din zona Pipera şi Danubiana lui Tofan, cumpărată de Alexander Hergan cu 21 de milioa­ne de euro, suprafaţa fiind de 83 de hec­tare. Tot aici putem aminti câ­teva din terenurile mai mari vân­du­te de Euroest. Astfel, un fond de in­ve­s­tiţii din Israel a cumpărat în zo­na Cen­turii Sud-Est a Bucureştiului un te­ren de 6,5 hectare, pentru con­struc­ţia unor spaţii de depo­zi­tare, cu aproximativ două milioane de euro. O companie italiană a cum­părat un hectar în Popeşti Leor­deni în vede­rea relocării acti­vităţii din Bu­­cureşti, pe motive de poluare a mediului. Pe DN2 la Afu­maţi, Eu­ro­est a vândut două hectare unei com­panii din Turcia pentru construcţia unui de­pozit de legume-fructe. „Aş aminti şi cele trei hectare vândute unei companii româneşti, care va dezvolta o ba­ză de producţie de con­strucţii metalice în urma ac­ce­sării de fonduri europene”, a de­cla­rat Pruteanu.

Achiziţii în restul ţării

Printre achiziţiile importante din ţară putem aminti Cora, care a cumpărat 3,9 hectare de la Hidrome­ca­nica Braşov cu 12 milioane de euro, Lufkin Industries, care a luat 33 de hectare în Ploieşti West Park, şi De­de­man, care a cumpărat 37 de hec­ta­re de la Tehnofrig Cluj-Napoca. La acestea se adaugă parcelele cumpă­ra­te în mai multe oraşe mari precum Braşov, Iaşi şi Cluj de către Deca­thlon sau achiziţiile Kaufland, Lidl ori Billa. Trecem în revistă în continuare câteva exemple de tranzacţii recente din ţară, furnizate de Cătălin Novac, expert evaluator al fir­mei Darian DRS.
Astfel, în oraşul Timişoara, un re­tailer a cumpărat în luna mai 7 hec­ta­re cu 300 euro/mp. Tot aici amin­tim un teren de aproape 2 hectare cumpărat tot de un retailer pe locul fostei galerii comerciale Terra, cu 400 euro/mp.
În Braşov, Dedeman a achiziţio-nat un teren de 4,5 hectare pe DN13, iar Hornbach unul de 2,2 hectare, amplasat pe DN1, lângă Arabesque.
În Craiova, un teren de 7.000 mp de pe una din platformele industriale a fost cumpărat de un investitor local pentru extinderea capacităţii de producţie, iar în zona showroom-urilor auto a fost achiziţionat un teren de 2,5 hectare cu destinaţie industrială.
În Bistriţa s-au vândut cele 10 hec­tare ocupate de combinatul de pre­lucrare a lemnului. „Se pare că se va încerca dezvoltarea unui cartier rezidenţial cuprinzând şi spaţii co­mer­ciale şi birouri”, a declarat Novac.
În Cluj au fost achiziţionate 3,7 hectAre pentru dezvoltarea unui supermarket de bricolaj. La ieşirea din oraş s-au cumpărat 8.000 mp cu 150 euro/mp. Tot în Cluj s-a vândut terenul de aproximativ 1.700 mp des­tinat iniţial construcţiei unui bloc, cu aviz de P+5, într-un cartier rezidenţial, cu 200 euro/mp.
Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara industriala inregistreaza scaderi considerabile

Sectorul imobiliar industrial, desi mult mai dinamic decat in 2009, are de „ars” etape nenumarate pentru a ajunge la nivelul tranzactional atins in perioada imediat anterioara declansarii crizei economice. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca, in ceea ce priveste inchirierile, dinamica acestui sector instabil inregistreaza o depreciere considerabila, atat valoarea individuala a operatiunilor, cat si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Industria auto resusciteaza piata terenurilor

Suntem informati, via Imopedia.ro, ca piata terenurilor din Romania va cunoaste o crestere considerabila in urmatoarea perioada a acestui an. Motivul acestei explozii tranzactionale este interesul crescand pe care-l manifesta furnizorii din industria auto, furnizori care, pentru a concepe si executa planuri cu un maximum de eficacitate, sunt obligati de circumstante sa cumpere terenuri in proximitatea constructorilor auto. Se pare[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Bancile, cei mai mari proprietari de terenuri din Romania

Suntem informati ca institutiile financiare au devenit cei mai mari proprietari de terenuri din Romania, cauza acestei situatiuni fiind criza economica, incapacitatile de plata si falimentele. Astfel, dinamica acestui sector a fost dinamizata in ultimii doi ani de licitatiile organizate de banci, executarile silite si scoaterea pe piata a terenurilor fiind, de cele mai multe ori, singurele solutii de recuperare[...]

Citeste mai mult
coming back soon