Yandex.Metrica

Chiriile de spații comerciale: criză, dar și oportunități cauzate de COVID-19

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piața de vânzări și închirieri spații comerciale se pare că nu este în cea mai bună formă în momentul de față, însă sunt suficiente oportunități ce pot fi aflate de cei care sunt pregătiți pentru investiții. Restricțiile specifice perioadei de față au impactat fără niciun dubiu atât cererea, cât și oferta pe zona de tranzacții non-rezidentiale, atât în ceea ce privesc închirierile de spații comerciale și de birouri, cât și vânzările.

În special în ceea ce privește vânzările de spații comerciale, potențialii cumpărători sunt în expectativă și își securizează resursele financiare în această perioadă, evaluând potențialul de investiție. Pe fondul deschiderii proprietarilor la negocieri în ceea ce privește prețurile și termenele de plată, unii cumpărători pot valorifica oportunitățile care nu ar fi apărut în alte condiții. 

Sectoarele imobiliare care au înregistrat cele mai mari dificultăți economice până acum sunt restaurantele, barurile și cafenelele, urmate îndeaproape de zona retail și comerț cu amănuntul, consideră specialiștii Blitz. 

Impactul asupra acestora e evident pe termen scurt, datorită restricțiilor de circulație. Restaurantele și magazinele care fac livrări sunt în măsură să genereze în continuare venituri, dar altele au fost nevoite să-și suspende activitatea. Există situații în care au apelat la clauzele de forță majoră din contracte pentru a diminua cuantumul chiriei sau a re-eșalona plățile.

Aceste tipuri de activități economice sunt dependente de locațiile specifice pentru desfășurarea activității, așadar nu previzionăm că își vor restrânge suprafețele închiriate în perioada următoare. 

Specialiștii Blitz consideră că ar putea apărea oportunități de extindere în perioada următoare, pentru cei interesați de suplimentarea spațiilor comerciale în chirie, în situația în care se eliberează spații de către companii aflate în dificultate și proprietarii trebuie să le închirieze întru-un termen scurt.

În cazul spațiilor de birouri, cea mai mare parte a clădirilor tip office sunt goale în prezent, sub efectul normelor în vigoare, dar cel mai probabil odată cu ridicarea restricțiilor, birourile vor fi ocupate din nou. Întrebarea  pe termen lung este dacă unii angajatori vor permanentiza telemunca ca opțiune pentru unii angajați, pentru a-și reduce necesarul de spațiu fizic de lucru. Aceasta ar putea duce la stagnarea spațiilor de birouri închiriate și probabil va genera o presiune pe prețuri.

”Pe zona de vânzări spații de birouri există cereri serioase pentru perioada de după situația de urgență: oamenii fac vizionări online, dar deciziile s-au amânat. În cazul companiilor cu capital străin se așteaptă decizii de la sediile centrale și se pregătesc pentru ridicarea restricțiilor” a declarat Paul Maluczan, Master Broker II.

Spațiile logistice vor resimți probabil impactul pe termen scurt în urma îngreunării aprovizionării, mai ales din import, însă pe termen lung ar putea fi o creștere în măsura în care comerțul online vine să compenseze reducerea activității magazinelor fizice și astfel cererea de spații de depozitare ar putea fi stimulată.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 1 an 0 Comentarii

Se reia cererea de spații comerciale, pe fondul unor noi tendințe

Printre segmentele cele mai afectate ale pieței imobiliare de restricțiile ultimelor luni a fost cel adresat persoanelor juridice, în speță piața de chirii pentru spații comerciale și de birouri. Restricțiile de circulație specifice acestei perioade au forțat multe business-uri să-și închidă spațiile fizice, și să-și mute, parțial sau total, activitatea în online. Ca și consecință, cererea de spații comerciale de[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Romania- destinatia favorita a investitorilor in centre comerciale

Piata romaneasca de spatii comerciale are inca o capacitate mare de absorbtie a investiilor straine, interesul acestui tip de investitori pentru noi centre comerciale romanesti crescand pe masura ce indicatorii economici previzionati pentru anii urmatori sunt incurajatori. "Romania ocupa primul loc in special datorita cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail estimate pentru urmatorii cinci ani,[...]

Citeste mai mult
coming back soon