Yandex.Metrica

Certificatul energetic, obligatoriu in orice tranzactie imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca Guvernul a conceput si lansat un proiect de ordonanta care anuleaza obligativitatea studiilor privind sistemele alternative de incalzire in cazul eliberarii autorizatiilor de constructie pentru cladiri noi.

In aceeasi ordine de idei, locuintele deja construite vor putea fi vandute sau inchiriate doar daca documentatia necesara va contine un certificat energetic valid. Acesta va da seama, conform exigentelor legislative, atat de valoarea consumurilor energetive si de emisii CO2 cat si de recomandarile, acolo unde se poate, privind eficientizarea energetica.

In contextul rezidential actual, singurele imobile care dispun de astfel de certificate sunt cele noi, locuintele vechi, prea putin reabilitate termic, figurand pe lista neagra a ineficientei energetice.

In ciuda faptului ca mai marii nostri au incercat sa “scoata aceasta lege pe piata” in repetate randuri, tergiversarile si blocajele de factura birocratica au facut implementarea proiectului imposibila.

La inceputul acestui an, proiectul de ordonanta a trecut cu bine de toate instantele “de judecata”. Desi obligativitatea a intrat in vigoarea, exigentele initiale au devenit, cu timpul, adevarate “indulgente”.

Astfel, inchirierea unei locuinte s-a operat cu sau fara existenta certificatului energetic, iar contractele de vanzare-cumparare au fost incheiate in absenta acestuia, asta in masura in care ambele parti contractante isi asumau aceasta realitate de trista ineficienta legislativa.

Acestea fiind spuse, suntem informati ca doar 10% din tranzactiile imobiliare finalizate pana acum contin faimosul certificat energetic, cele mai multe identificabile fiind in cadrul “spatiului” de creditare imobiliara.

Se pare ca noul proiect de ordonanta repune certificatul energetic in drepturi. Orice tranzactie imobiliara efectuata in absenta acestuia este completamente nula. Mai mult decat atat, caracteristicile energetice ale cladirilor trebuie mentionate si in anunturile de vanzare sau inchiriere.

Cei de la Romania Libera ne informeaza ca respectivul certificat de eficienta energetica va fi obligatoriu si in cazul renovarilor care implica sume mai mari de 25% din valoarea de impozitare a cladirii.

Conform unor declaratii a reprezentantilor Guvernului, proprietarii sau administratorii care demareaza astfel de lucrari de reconfigurare a spatiilor locative vor putea, in masura posibilitatilor tehnice, functionale si economice, sa instaleze sisteme alternative de producere a energiei.

In aceeasi ordine de idei, dezvoltatorii care depun actele necesare obtinerii autorizatiei de construire de cladiri noi vor putea solicita, prin certificatul de urbanism emis de autoritatile locale, si intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternatice de eficientizare a unitatilor locative. Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabila, sisteme de incalzire sau de racire centralizate sau de bloc, pompe de caldura sau cogenerare.

Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero“, se arata in documentul oficial, obtinut si livrat de Mediafax.

Sursa: Romania Libera
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

“Prima casa” in varianta britanica

Premierul britanic, David Cameron, a declarat recent ca va introduce un program guvernamental de sprijinire a pietei imobiliare aflata in impas. In cadrul programului intitulat “Strategia privind locuintele”, Guvernul britanic va garanta cu un procent de 95% creditele ipotecare in speranta dezmortirii pietei. “Trebuie sa rupem cercul vicios in care bancile nu imprumuta, constructorii nu construiesc si cumparatorii nu cumpara”, a[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Guvernul a decis sa nu majoreze impozitul pe casa...cel putin nu in 2012

Am fost informati recent ca oficialii guvernamentali vor purcede la modificarea sistemului de impozitare a cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport si vor impune, ca directa si dreapta consecinta a celor mentionate anterior, un nou mecanism de calcul care sa permita majorarea veniturilor colectate astfe cu peste un miliard de lei in doar 3 ani. Cu toate ca cei responsabili[...]

Citeste mai mult
coming back soon