Yandex.Metrica

Cererea modesta va obliga proprietarii sa mai lase din preturi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Unul dintre aspectele care impiedica revenirea in simtiri a pietei imobiliare din Romania este refuzul proprietarilor de a se adapta la „conditiile de mediu”.

Cu alte cuvinte, romanii inca nu inteleg ca, cel putin in situatia economica actuala, nu-si vor vinde casele si apartamentele decat in momentul in care vor taia dramatic din preturi.

Acestea fiind spuse, trebuie sa remarcam faptul ca acest sector complex isi va aduce siesi corecturile necesare, cu sau fara acordul celor implicati.

Astfel, specialistii de la Jones Lang LaSalle sunt de parere ca 2011-le nu va excela in ceea ce priveste numarul de tranzactii. O consecinta directa a acestei performante modeste va fi scaderea considerabila a preturilor.

Perspectivele pentru segmentul rezidentelor noi sunt chiar mai sumbre, dat fiind faptul ca piata s-a impotmolit: s-a construit putin in perioada de criza, iar cele mai multe proiecte rezidentiale scoase la vanzare sunt destinate clientilor de dinainte de criza.

Tocmai de aceea, dezvoltatorii care au construit in recesiune, pentru recesiune, vor avea un avantaj. Cu toate acestea, numarul covarsitor al celorlalti va trage media vanzarilor intr-un punct nefavorabil pietei.

Oferta pietei este inca reprezentata de proiecte lansate in perioada de boom. In continuare se inregistreaza un volum limitat de investitii in proiecte rezidentiale. Preturile solicitate au ramas relativ stabile, desi in viitor sunt posibile scaderi de pret. Au existat foarte putine proiecte rezidentiale noi scoase pe piata in ultimele luni. Multe investitii sunt puse in continuare in asteptare. In trimestrul al treilea oferta pietei era reprezentata de aproximativ 3.500 de locuinte“, apreciaza sursa citata.

Problemele pe care clientii le intampina atunci cand vor sa contracteze un credit sunt, in opinia companiei, cel mai mare impediment in reluarea tranzactiilor la un nivel mai bun.

Desi ponderea achizitiilor platite numerar nu ar trebui subestimata, este tot mai probabil ca numarul de locuinte vandute in acest an sa fie mai mic decat in 2010. Acest lucru este determinat intr-o mare masura de nivelul scazut de transparenta a pietei. O serie de evenimente nefavorabile (insolvente, falimente si proiecte inghetate) au redus semnificativ nivelul de incredere“, se subliniaza in cel mai recent raport al celor de la Jone Long LaSalle.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Romanii prefera sa stea in chirie

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, cetatenii romani au rentuntat, in mare parte, la dorinta straveche si atavica de a fi proprietari si au inceput sa ia in calcul posibilitatea investitiilor, de regula, modice in piata chiriilor. Avand in vedere ca recesiuna a destabilitat economia Romaniei in toate aspectele-i posibile, cetatenii romani s-au vazut pusi in imposibilitatea[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Implicarea statului in treburile pietei imobiliare este nociva

Dupa o scurta si irelevanta pauza, specialistii pietei imobiliare isi reiau activitatea de subminare a oficialilor guvernamentali. Astfel, eminentele cenusii ale acestui sector instabil revin pe scena publica incercand sa ne explice in ce masura implicarea statului in treburile imobiliare este inoperanta si chiar nociva. Conform declaratiilor vechi si nu foarte vechi, cei care ne conduc ar trebui sa permita[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

Programul Prima Casa a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire

Anii de criza si-au pus in mod cert amprenta asupra pietei imobiliare. Preturile apartamentelor s-au redus la jumatate in aceasta perioada, proprietatile cu destinatie rezidentiala cunoscand la randul lor scaderi importante de preturi. “Peste 80% din diminuarea preturilor apartamentelor s-a produs inainte de aparitia programului Prima Casa. In anii urmatori, tendinta de scadere s-a diminuat treptat, fiind de maxim 5%[...]

Citeste mai mult