Yandex.Metrica

Cererea imobiliară a rămas robustă în 2020 și dă semne de revenire în 2021

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Finalul anului 2020 a înregistrat un interes sporit pentru piața imobiliară, iar restricțiile  nu au afectat piața în mod semnificativ, comparativ cu sfârșitul lui 2019, punctul nostru de referință pentru ceea ce obișnuim să numim ”normalitate”. 

Nesiguranțele legate de instalarea noului guvern, de rezultatele primelor loturi de vaccin ajunse în România, dar și de starea de urgență prelungită, nu au avut un impact semnificativ asupra intențiilor și deciziilor imobiliare. Cumpărătorii au fost doar mai exigenți și și-au luat mai mult timp de gândire, vizionând mai multe oferte.  

Website-ul blitz.ro este cel mai mare portal de imobiliare din Cluj-Napoca și zona Transilvaniei și este unul reprezentativ pentru piața imobiliară regională. Așadar, evoluțiile pe care le-a înregistrat site-ul ne pot da indicii importante despre evoluția pieței imobiliare din municipiul Cluj-Napoca și în regiune.  

Finalul anului 2020, marcat de atenție sporită la ofertele imobiliare

Website-ul Blitz a înregistrat pe final de 2020, comparativ cu perioada similară din 2019 un plus de 12.4% de vizitatori unici și o creștere a vizitatorilor noi cu 14.5%. Acest fapt arată că există un interes constant în piață pentru zona de imobiliare, pentru tranzacționare, și această piață nu a fost afectată la nivel de interes  și intenții.

De asemenea, s-a înregistrat și un număr crescut cu 15.8% a sesiunilor de navigare pe site, ceea ce arată că vizitatorii site-ului au revenit în mod repetat. În plus, aceștia au petrecut pe site în medie cu 17.2% timp mai mult

Aceste date se traduc în faptul că au crescut necesitățile de informare ale consumatorilor, care devin mai exigenți, se documentează cu privire la detaliile ofertelor vizualizate. Deciziile imobiliare sunt hotărâri cu impact emoțional și financiar considerabil, de aceea utilizatorii acordă o atenție sporită tuturor informațiilor și detaliilor. 

În Cluj-Napoca, cererile de tranzacționare au înregistrat o creștere cumulată de 22% față de perioada similară a anului trecut, atât pe segmentul vânzărilor cât și pe cel al chiriilor, decembrie fiind în acest an o lună în care în a doua parte s-a sesizat clar o schimbare de trend și dinamică. 

În plus, a crescut cu 17.2% durata media a sesiunii de navigare, ceea ce e un argument în plus că nevoia de informare și documentare a consumatorilor este evidentă. Sunt analizate în comparație mai multe oferte pe diverse criterii de filtrare și sortare, iar avantajele și dezavantajele sunt comparate atent.

Numărul de cereri, de intenții de tranzacționare este un indicator foarte important, care ne dă o imagine despre trendul și dinamica piaței. Chiar și în condițiile incertitudinilor externe, legate de scrutinul electoral, măsurile noului guvern și evoluția cazurilor, volumul de cereri de tranzacționare înregistrat a crescut cu 20.24% în luna decembrie față de perioada similară a anului trecut.

Specialiștii Blitz sunt de părere că decembrie a fost o lună de resetare a așteptărilor, de marcare a unor decizii specifice încheierii unei perioade și a deschiderii alteia. Cei care și-au amânat decizia de tranzacționare pe tot parcursul 2020 pe fondul situațiilor specifice, a incertitudinilor și temerilor, au revenit în piață cu optimism sporit, gata să-și materializeze intențiile.

După o scădere de 2,34% față de luna precedentă, prețurile locuințelor au înregistrat o creștere pozitivă și în ultima lună din an. Potrivit Indicelui Blitz, în luna decembrie prețurile au crescut din nou și au avut o variație în intervalul +4,42% și +13,57 % în majoritatea cartierelor.

Concluzie

Finalul anului 2020 a înregistrat un interes crescut al vizitatorilor platformei pentru ofertele imobiliare. Vizitatorii au stat mai mult timp pe fiecare pagină și  au analizat mai mult ofertele, semn că au fost mai aproape de faza decizională. În același timp și-au dorit să vadă mai multă diversitate, mai multe oferte și nu s-au oprit la prima ofertă convenabilă. 

Prin urmare, prima lună din an este una din acele perioade din an când cumpărătorii au intenții clare de cumpărare și își intensifică căutările. Acest fenomen se poate explica prin faptul că imediat după sărbători, oamenii își fac planuri și rezoluții de Anul Nou și privesc cu mai mult optimism și încredere noile începuturi. 

Este un moment propice să acționați înainte ca prețurile să crească și mai mult pe fondul relaxării de după încordarea ce a însoțit întregul an 2020. 

Pentru cele mai actualizate informații despre tranzacționare în perioada următoare, recomandarea noastră este colaborarea cu un agent imobiliar care poate oferi informații despre: 

  • prețurile la care s-au tranzacționat alte oferte similare, 
  • perioada cea mai potrivită pentru a face o achiziție, 
  • timpul de când o anumită ofertă este listată pe piață
  • istoricul și caracteristicile cartierului unde dorești să cumperi locuința.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 12 luni 0 Comentarii

Cătălin Priscorniță, liderul anului în imobiliare în România, Blitz cea mai puternică agenție imobiliară din Cluj-Napoca a 5-a oară consecutiv!

Blitz a câștigat două prestigioase premii la ediția 2020 a Galei Profesioniștilor în Imobiliare, eveniment organizat an de an de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare și dedicat recunoașterii meritelor și premierii realizărilor în acest domeniu de activitate. În acest an, datorită restricțiilor specifice ale perioadei, evenimentul s-a desfășurat în premieră, integral online. În cadrul fiecărei secțiuni, juriul a cuprins personalități relevante[...]

Citeste mai mult
Acum 3 zile 0 Comentarii

BLITZ, câștigă trei premii prestigioase, la ediția a cincea a Galei Profesioniștilor în Imobiliare 2021

BLITZ, agenția imobiliară clujeană cu renume național, și Cătălin Priscorniță, CEO-ul companiei, au câștigat  trei premii prestigioase la Gala Profesioniștilor în Imobiliare  2021: “Agenția anului 2020”, “Brandul anului 2020” și “Antreprenorul anului 2020”. Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) a organizat ediția a cincea a Galei Profesioniștilor în Imobiliare în perioada 27-28 mai. Având în vedere contextul pandemic, evenimentul s-a desfășurat[...]

Citeste mai mult
creștere imobiliara 2020
Acum 5 luni 0 Comentarii

Creșteri imobiliare în 2020: tranzacții în valoare de 65 de milioane de euro, în Brașov și Cluj

Românii au luat credite ipotecare de  peste 11 miliarde de lei în 2020, iar Programul Noua Casă a accelerat procesul de achiziție de locuințe. Astfel, valoarea totală a proprietăților tranzacționate în 2020 de agenția imobiliară Blitz a atins cifra de 65 de milioane de euro în Brașov și Cluj. Peste 30% din tranzacții au fost prin intermediul unei forme de[...]

Citeste mai mult
coming back soon