fbpx Yandex.Metrica

Cererea de pe piata imobiliara isi revine incet dar sigur

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform ultimului raport al Bancii Nationale, preturile locuintelor continua sa scada intr-un ritm sustinut, tendinta de devalorizare fiind conforma cu evolutia, sau involutia, altor tari din regiune.

Unitatile locative s-au ieftinit in 2011, comparativ cu 2010, cu nu mai putin de 12%, datele identificabile in Raportul asupra Stabilitatii Financiare aratand ca, intre anii 2009 si 2010, s-a inregistrat o scadere tot de 12%.

Reprezentantii institutiilor financiare sunt de parere ca devalorizarea locuintelor nu se va opri aici, singura veste buna fiind ca cererea de pe piata libera da semne de revenire.

Numarul tranzactiilor imobiliare a ramas practic neschimbat in 2010 fata de 2009 (si in scadere cu circa 30% fata de 2008). Semestrul I 2011 indica o revenire modesta a numarului tranzactiilor (in crestere cu 6,3% fata de semestrul I 2010). Conform unor analize ale sectorului privat, investitiile comerciale ar putea reveni pe un trend crescator in 2011, randamentele oferite pe piata locala fiind atractive“, se arata in raport.

Ponderea investitiilor in segmentul cladirilor rezidentiale a crescut, ajungand la 11% din totalul investitiilor din economie, adica cu 2% peste nivelul din 2009, conform datelor BNR, si asta in ciuda faptului ca numarul autorizatiilor de construire pe rezidential a scazut anul trecut cu 13%, fata de anul 2009.

Mai mult decat atat, in prima jumatate a acestui an, numarul autorizatiilor de construire a scazut cu 3%, fata de perioada similara a lui 2010.

Asteptarile companiilor din sectorul constructiilor s-au imbunatatit incepand cu trimestrul III 2010, in special pe fondul reducerii constrangerilor financiare.

Ameliorarea sentimentului operatorilor de profil este sustinuta de asteptarile de crestere moderata a volumului productiei, precum si de o relativă stabilitate a stocului de contracte si a numarului de salariati.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Raport BNR: Piata imobiliara si-a pierdut din relevanta macroeconomica

Conform ultimului raport BNR privind Riscurile Financiare ale Romaniei, companiile din sectorul imobiliar au inregistrat, in ultima perioada, o scadere a relevenatei in contextul economiei nationale, pastrandu-si, in schimb, statutul pe piata creditarii bancare. Avand in vedere ca pierderile inregistrate se ridica la suma de 1,7 miliarde lei, analistii BNR ne informeaza ca piata imobiliara va iesi din criza intr-un[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Se domolesc scaderile de pe piata terenurilor

Se pare ca piata imobiliara incepe sa-si revina in toata splendoarea-i imprevizibila. Dupa ce am fost informati ca unele orase din Romania cunosc salturi valorice ale preturilor apartamentelor vechi, a venit timpul sa ni se aduca la cunostinta ca sectorul terenurilor trece prin acelasi tip de revenire in simtiri. In ciuda faptului ca scaderile de piata ale terenurilor au fost,[...]

Citeste mai mult
coming back soon