Yandex.Metrica

Cele mai relevante parcuri comerciale din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Parcurile comerciale par s-o duca relativ bine in aceasta perioada deconcertanta. Avand in vedere ca aceste zone ample sunt perfect compatibile cu proiectele de extindere, toate fiind construite la periferia marilor orase, dezvoltatorii si retailerii mai indrazneti investesc sume considerabile in construirea de noi spatii.

Deosebirea dintre un parc situat in afara orasului si un complex comercial amplasat in inima spatiului urban este definitorie. Asfel, un mall este conditionat iremediabil de limitarile spatiale impuse de „geografia” orasului, in timp ce spatiul comercial construit la periferie poate fi extins fara a modifica dinamica urbana.

In aceasta ordine de idei, cei de la Ziarul Financiar au trecut in revista cele mai relevante parcuri comerciale din Romania.

Primul loc al acestui top il ocupa, asa cum era de asteptat, proiectul Baneasa din nordul Bucurestiului, proiect controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

In afara capitalei, insa, cel putin alte patru proiecte din Sibiu, Iasi, Constanta si Braila se dezvolta cu “ambitii” similare si atrag o buna parte a retailerilor internationali prezenti pe piata.

Exceptia o reprezinta suedezii de la IKEA, care au oferit in ultimii ani un avantaj competitiv important proiectului Baneasa, singurul in care poate fi gasit un magazin al gigantului din industria mobilei.

Cu toate acestea, parcurile comerciale puternice nu duc lipsa de chiriasi, drept dovada ca, dupa ce in primavara a fost finalizata o extensie a proiectului European Retail Park din Braila, in prezent se lucrează la alte doua parcuri comerciale pentru a face loc unor noi investitori.

Prima etapa din două proiecte de imbunatatire a proiectului Sibiu Shopping Center este in curs de implementare. Prima faza include construirea unei noi galerii intre hipermarketurile Real si Carrefour, precum si relocarea mai multor chiriasi pentru a crea spatiu celor de la C&A si Kiabi sa intre in zona de fashion in septembrie 2011. A doua etapa a proiectului presupune crearea unui nou lobby pentru intrarea in mall, care va fi de asemenea livrat in septembrie 2011. O a treia etapa a proiectului va fi alcatuita dintr-un cinematograf multiplex, care este in curs de negociere“, spun reprezentantii Argo Real Estate, proprietarul Shopping City Sibiu.

Un alt proiect in dezvoltare in prezent este TOM din Constanta, unde austriecii de la Kika vor deschide in primavara anului viitor un magazin de mobilier. Acesta nu este, insa, singurul retailer nou al proiectului care mai cuprinde si unitati Carrefour, Bricostore si Media Galaxy. Pana la sfarsitul anului viitor francezii de la Decathlon urmeaza sa deschida un magazin de 5.000 de metri patrati in cadrul proiectului, iar dezvoltatorii intentioneaza sa ridice si o noua galerie comerciala.

In schimb, sud-africanii de la NEPI par a fi scapat de concurenta in Braila, unde in primavara au inaugurat o noua aripa in care a fost deschis un multiplex Cinema City, un patinoar si o noua zona de food-court. La jumatatea lunii iunie, in spatiul eliberat de Staer in acest an a fost deschis un magazin de mobilier Elvila, astfel ca gradul de ocupare al proiectului este la un nivel ridicat, in timp ce dezvoltatorii proiectului concurent – Armonia Braila – nu au anuntat pana in prezent planul de reorganizare pentru evitarea falimentului.

Alte doua parcuri comerciale – ERA Shopping Park din Oradea si Iasi – sunt de asemenea in proces de extindere, dezvoltatorii mizand in acest caz pe realizarea unor malluri in cadrul proiectelor, dupa modelul Baneasa Shopping City.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Romania si isteria mallurilor

Asa cum era de asteptat, din zecile de malluri anuntate cu aplomb in perioada 2007-2008 cele mai multe au trecut in trista nefiinta inainte de a fi fost construite.  Din cele care mai au unele sanse de manifestare in lumea dura si instabila a concretului, nu putine sunt cele care nu reusesc sa faca tranzitia de la stadiul de proiect[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Prognoza: 20 de centre comerciale in doar 2 ani

Ni s-a adus recent la cunostinta ca Romania va avea in viitorul nu foarte indepartat cea mai mare suprafata de mall-uri din Europa Centrala si de Est. Astfel, specialistii acestui sector estimeaza ca numarul centrelor comerciale va creste, in urmatorii doi ani, de la 68, cate activeaza acum in tara noastra, la 88. In ciuda faptului ca investitorii straini se[...]

Citeste mai mult
coming back soon