Yandex.Metrica

CEC Bank acorda primele credite peste 4 saptamani

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa 4 s-a dovedit a fi mult mai problematic decat s-a crezut initial. Cu toate ca decizia statului de a garanta doar 50% din creditele acordate a generat animozitati in mai toate sectoarele adiacente, bancile au accepat noile conditiile impuse guvernamental si au demarat procesul de revizuire a normelor interne.

Cu toate acestea, am fost informati acum cateva zile ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM inca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Mai mult decat atat, s-a epuizat si plafonul de 200 milioane de euro alocat la inceputul anului pentru acest proiect rezidential.

Lucrurile, insa, par a se indrepta, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank declarand recent ca primele credite din cadrul programului Prima Casa 4 vor putea fi acordate in cel mult 4 saptamani, dupa ce Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va trimite bancilor conventiile necesare pentru introducerea normelor si lansarea creditarii:

Daca saptamana aceasta sau cel tarziu saptamana viitoare primim de a Fondul National de Garantare a NGCIMM proiectul de conventie trebuie sa introducem prevederile acestui proiect in norme, iar bancile sa aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred ca in 3-4 saptamani am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca Nationala si sa incepem creditarea.

Chiar daca reprezentantii CEC Bank sunt optimisti, adevarul e ca  inca nu se stie cand va fi demarat programul Prima Casa 4. Esential este ca bancile sa-si regandeasca procedurile si ca BNR-ul sa le aprobe. In ceea ce priveste institutiile financiare modeste, situatia este putin mai complexa. Pentru a nu fi insolvente din start, acestea trebuie sa convinga reprezentantii BNR-ul ca raportul dintre creditele ipotecare si capitalul detinut este suficient de stabil pentru a suporta pe termen mediu si lung presiunea exercitata de clientii mai mult sau mai putin solvabili.

Singurele banci care s-au inscris in mod oficial in acest proiect semi-guvernamental sunt CEC Bank si Banca Transilvania. Pe lista de posibile institutii financiare participante sunt BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost si Millennium Bank.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Prima Casa 4 se pregateste de start

Conventia privind implementarea programului Prima Casa 4 a fost aprobata de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Economiei, protocolul – cadru a fost publicat in Monitorul Oficial, iar nu mai putin de 11 banci si-au exprimat insistent intentia de a participa la acest proiect guvernamental. Startul mult-asteptatului si mult-controversatului program Prima Casa 4 va fi dat imediat de protocolul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

11 banci acorda credite prin "Prima Casa 4"

Am fost informati saptamana trecuta ca CEC Bank si-a revizuit normele interne si ca, imediat ce va primi acordul BNR, va oferi primele credite clientilor care vor sa achizitioneze apartamente sau case in lipsa unui capital monetar personal. Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai putin[...]

Citeste mai mult
coming back soon