CEC Bank acorda primele credite peste 4 saptamani

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa 4 s-a dovedit a fi mult mai problematic decat s-a crezut initial. Cu toate ca decizia statului de a garanta doar 50% din creditele acordate a generat animozitati in mai toate sectoarele adiacente, bancile au accepat noile conditiile impuse guvernamental si au demarat procesul de revizuire a normelor interne.

Cu toate acestea, am fost informati acum cateva zile ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM inca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Mai mult decat atat, s-a epuizat si plafonul de 200 milioane de euro alocat la inceputul anului pentru acest proiect rezidential.

Lucrurile, insa, par a se indrepta, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank declarand recent ca primele credite din cadrul programului Prima Casa 4 vor putea fi acordate in cel mult 4 saptamani, dupa ce Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va trimite bancilor conventiile necesare pentru introducerea normelor si lansarea creditarii:

Daca saptamana aceasta sau cel tarziu saptamana viitoare primim de a Fondul National de Garantare a NGCIMM proiectul de conventie trebuie sa introducem prevederile acestui proiect in norme, iar bancile sa aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred ca in 3-4 saptamani am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca Nationala si sa incepem creditarea.

Chiar daca reprezentantii CEC Bank sunt optimisti, adevarul e ca  inca nu se stie cand va fi demarat programul Prima Casa 4. Esential este ca bancile sa-si regandeasca procedurile si ca BNR-ul sa le aprobe. In ceea ce priveste institutiile financiare modeste, situatia este putin mai complexa. Pentru a nu fi insolvente din start, acestea trebuie sa convinga reprezentantii BNR-ul ca raportul dintre creditele ipotecare si capitalul detinut este suficient de stabil pentru a suporta pe termen mediu si lung presiunea exercitata de clientii mai mult sau mai putin solvabili.

Singurele banci care s-au inscris in mod oficial in acest proiect semi-guvernamental sunt CEC Bank si Banca Transilvania. Pe lista de posibile institutii financiare participante sunt BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost si Millennium Bank.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.