Yandex.Metrica

Ce trebuie sa stii inainte de a face un depozit la banca?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Atunci cand ne dorim sa economisim nu exista recomandari stricte in ceea ce priveste perioada si moneda in care dorim sa punem bani deoparte. Alegerea fiecarei persoane este influentata de scopul pentru care economiseste, randamentele oferite de banci la depozite in moneda in care isi obtine veniturile si evolutia cursului de schimb.

Daca se doreste achizitia unor produse al caror pret este exprimat in lei, atunci este recomandata economisirea in moneda nationala. Situatia se schimba daca suntem interesati de achizitia unor bunuri cu preturi in euro, cum ar fi o masina sau o locuinta, fiind recomandata constituirea unui depozit in moneda unica europeana, a explicat pentru Efin.ro Dan Grigoriu, director Divizia de Retail a Bancii Romanesti.

In functie de ce criterii este recomandat sa se aleaga depozitul

Fara indoiala ca atunci cand cineva isi doreste constituirea unui depozit se uita atat la dobanda pe care o va primi, cat si la caracteristicile produsului de economisire (termenul depozitului, comisioane de retragere, eventuale penalitati pentru lichidarea inainte de termen etc).

In acest sens, clientul ar trebui sa tina cont si de perioada in care economiseste. In cazul in care el estimeaza niste cheltuieli neasteptate, atunci este indicat sa economiseasca pe termen scurt. In caz contrar, daca clientul va inchide depozitul inainte de termen, in functie de banca, va incasa numai dobanda pentru contul curent si va fi taxat cu un comision de retragere numerar inainte de scadenta, atrage atentia Dan Grigoriu.

La modul ideal, instrumentele de economisire ar trebui sa fie cat mai diversificate, atat din punctul de vedere al termenelor, cat si din punctul de vedere al valutelor in care se economiseste. Acest mix va permite clientilor sa faca fata tuturor situatiilor neprevazute.

Costuri

De regula, bancile nu aplica comisioane de retragere numerar pentru lichidarea depozitului la scadenta, insa exista si situatii care nu confirma regula. In schimb, retragerea de numerar inainte de scadenta poate fi comisionata. In cazul lichidarii inainte de scadenta, dobanda cuvenita pentru intreaga perioada este calculata prin aplicarea ratei de dobanda de cont curent.

In plus, nu trebuie uitat ca cei care economisesc primesc o dobanda neta, calculata dupa ce este platit impozitul de 16% catre stat.

De asemenea, bancile mai pot percepe un comision de administrare pentru contul curent din spatele depozitului, care se poate ridica la cativa lei pe luna, a explicat oficialul Bancii Romanesti.

Totusi, clientii care isi primesc salariul in cont la o banca si vor sa si economiseasca pot beneficia de gratuitate la administrarea contului curent si comision zero la retragerile de numerar indiferent cand este lichidat depozitul.

Avantaje

In primul rand trebuie mentionat plafonul de garantare oferit de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din Romania, de pana la 100.000 euro. In al doilea rand, depozitele au un nivel de dobanda mai ridicat decat instrumentele de tip cont de economii, dobanda care de cele mai multe ori este fixa pe toata perioada depozitului, indiferent de evolutia pietei. Tot la capitolul avantaje suplimentare se incadreaza varietatea mare de termene si modalitati de plata a dobanzii.

La aceste beneficii se poate adauga comisionul zero de retragere numerar la scadenta pentru depozitele ajunse la maturitate, prelungirea automata a depozitului la scadenta cu capitalizarea dobanzii sau cu plata acesteia in contul curent si constituirea sau prelungirea depozitelor la termen prin intermediul internet banking, sustine Dan Grigoriu.

Aspecte ce trebuie avute in vedere, astfel incat suma finala din depozit sa nu fie mai mica decat cea initiala

Pentru ca suma finala sa fie mai mare decat cea initiala, clientii trebuie sa respecte scadenta depozitului si eventual sa-si retraga banii la maturitate.

Cu toate acestea, pot exista unele exceptii in aceasta directie, iar unele banci sa comisioneze retragerile de numerar din depozite la scadenta. In prezent, la Banca Romaneasca, dar si la alte banci, comisionul de retragere numerar este zero atunci cand depozitul ajunge la scadenta.

Totodata, ei trebuie sa se asigure, in cazul in care au constituit depozitul la o banca la care nu isi primesc salariul sau alte venituri, ca dobanda neta la suma pe care o depun este mai mare decat comisionul de administrare al contului curent, a conchis reprezentantul Bancii Romanesti.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare - Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 5 ani 0 Comentarii

Conversia in lei a creditelor, fara taxe suplimentare, ar putea fi posibila in cel mai scurt timp!

Proiectul de lege a fost semnat deja de 130 de parlamentari, in mare lor majoritate ai puterii, semn ca modificarea legislatiei actuale e doar o chestiune de timp. Nici acordurile cu institutiile financiare internationale sau cu cele ale Uniunii Europene, nu vor avea de suferit, mai ales ca mai exista cel putin un caz similar, cel din Ungaria. Conform proiectului[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Pregateste-ti locuinta pentru vanzare in 10 pasi!

Este o perioada dificila pe piata imobiliara pentru vanzatori, un motiv in plus pentru ei, sa actioneze intelept daca doresc ca vanzarea sa se realizeze in cel mai scurt posibil. In conditiile unui acces precar la creditare pentru marea majoritate a posibililor cumparatori, in conditiile unui curs de schimb valutar ce dezarmeaza total moneda nationala in fata celei europene, in[...]

Citeste mai mult