Yandex.Metrica

Ce se întâmplă cu terenurile din Cluj în următorii 5-10 ani – provocări și planuri de dezvoltare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cluj-Napoca are nevoie de un plan de dezvoltare bine pus la punct. Ritmul accelerat de creștere în volum – numărul locuitorilor și numărul persoanelor active, evoluția sectorului profesional, extinderea suprafețelor pe care se construiesc cartiere noi, impune acest plan pe termen lung, dar și scurt.

Nivelul de calitate a vieții din oraș s-a îmbunătățit vizibil în ultimii ani. Acest aspect trebuie să rămână o constantă pentru ca orașul, odată cu dezvoltarea pe care o susține prin munca oamenilor care trăiesc și muncesc aici, să-și păstreze farmecul și personalitatea. Calități care contribuie la atractivitatea Clujului pentru locuitorii altor orașe sau de peste granițe.

În acest articol vom aborda subiectul terenurilor disponibile în Cluj-Napoca și în împrejurimi, și vom discuta despre reglementările care se impun în acest domeniu pentru ca orașul să aibă parte de o dezvoltare ca la carte.

Planul Urbanistic General (PUG)

PUG-ul actual al Clujului a intrat în vigoare în iunie 2016 și este valabil pentru următorii 10 ani.

„Planul Urbanistic General al Clujului urmărește ca prin reglementările impuse să restructureze într-un mod cât mai funcțional și estetic țesutul urban existent și direcționează zonele în curs de urbanizare spre o dezvoltare sănătoasă pe termen lung.” spune Marius Pop, Broker I Blitz.

Piața de terenuri din Cluj

Vorbim aici despre străzi cunoscute din oraș, precum Calea Turzii, Câmpului sau Brâncuși, dar și despre zone noi ce deja se află în curs de dezvoltare, ca Borhanci. Toate acestea și nu numai vor suferi în următorii câțiva zeci de ani modificări majore de structură și organizare, odată cu numărul mare al construcțiilor ce se ridică.

Marius Pop, Broker I Blitz, avertizează asupra caracterului interdependent între mai multe elemente din viața locuitorilor și implicit a orașului.

Dezvoltarea imobiliară a zonelor periferice ale Clujul este o consecință naturală a deficitului de imobiliar rezidențial din intravilan. Calitatea noilor cartiere va fi direct proporțională cu implicarea administrației în dezvoltarea infrastructurii locale prin asigurarea transportului public, deschiderea de noi unități de învățământ și spații de petrecere a timpului liber exterioare și interioare. Totodată constructorii au un rol esențial în acest proces. Zonele cele mai favorizate pentru dezvoltare rezidențială sunt cele situate în intravilanul comunelor limitrofe, care beneficiază deja de o parte dintre aceste condiții.

La nivel de oraș, prețul mediu pe metru pătrat a rămas constant din decembrie 2017 până în septembrie 2018, conform Indicelui Blitz. În luna octombrie a acestui an a crescut cu 24,4% față de septembrie 2018 – de la 94 euro/mp la 117/mp.

Mai jos, principalele zone și prețurile terenurilor pe metru pătrat în octombrie 2018:

  • Borhanci: 130 euro/mp
  • Dâmbul Rotund: 120 euro/mp
  • Făget: 111 euro/mp
  • Iris: 73 euro/mp
  • Sopor: 65 euro/mp
  • Feleacu: 38 euro/mp
  • Baciu: 27 euro/mp

Zonele care nu au fost menționate, nu au suficiente oferte disponibile.

Provocări și planuri de viitor

Timp de doi ani, Clujul a funcționat atât după PUG-ul vechi, realizat în cursul anilor ‘90, cât și după cel nou. Acest lucru a decurs în câteva situații tensionate între dezvoltatori, administrație și publicul larg, cât și la identificarea de noi soluții favorabili pentru toți cei implicați.

Astfel, explică Marius Pop, „terenuri cu situație urbanistică clară se găsesc fie în țesutul urban deja construit, fie în cadrul noilor planuri urbanistice zonale avizate. Cum cele din urmă sunt extrem de puține, cumpărătorii care caută terenuri cu reglementări clare se orientează preponderent spre post-utilizarea construcțiilor existente prin demolare sau prin reconversie.

Asocierea proprietarilor de terenuri pentru a detalia, prin proiecte urbanistice ample, modul în care urmăresc să valorifice din punct de vedere imobiliar zona în care se poziționează va reprezenta un factor extrem de important în derularea cu brio a PUG-ului în vigoare.

Echipa Blitz îți stă mereu la dispoziție cu informații utile și oferte actualizate la zi.
***
Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca și din vecinătăţi, exprimată în euro/mp. Pentru calculul indicelui Blitz au fost analizate ofertele publice actualizate exclusiv din baza de date Blitz.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 4 ani 0 Comentarii

Oamenii din spatele succesului Blitz. Partea 1.

„A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succes.” Oamenii care fac parte integrantă dintr-o companie, au o filosofie de viață asemănătoare, aspirații similare pot să facă diferența dintre succesul și eșecul unei echipe. Blitz reunește în prezent o echipă tânără, ambițioasă, creativă, formată din peste 80 de persoane. Acestea au[...]

Citeste mai mult
Acum 3 ani 1 Comentarii

Apartament în Cluj sau casă în Florești? Vezi avantaje, dezavantaje și comparații între acestea.

Te gândești de mult la o locuință, dar ce să alegi - apartament în Cluj sau casă în Florești? Împreună cu specialiștii Blitz Cluj-Napoca și Blitz Florești am trecut în revistă principalele argumente pro și contra de ambele părți. Analizează-le cu atenție și ține cont de ce este important pentru tine. AVANTAJELE UNUI APARTAMENT ÎN CLUJ-NAPOCA Oraș în continuă dezvoltare[...]

Citeste mai mult
coming back soon