Yandex.Metrica

Ce se intampla cu banii romanilor din bancile grecesti dupa evenimentele din ultima perioada?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Grecii au spus NU masurilor de austeriate impuse de UE, iar cei mai pesimisti dintre analisti prevedeau chiar o iesire a Greciei din Uniunea Europeana. Situatia este inca tensionata, liderii europeni neajungand inca la un acord cu guvernul de la Atena.

Ce se intampla cu banii romanilor din bancile grecesti dupa rezultatele referendumului de duminicaIn acest context, ce se intampla cu banii romanilor depusi in bancile grecesti?

Este o intrebare fireasca, cu care se confrunta cei care sunt clienti ai celor 4 subsidiare ale bancilor grecesti prezente in Romania: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.

Raspunsul a venit de la guvernatorul BNR care a fost foarte transant in aceasta problema: “Am repetat pana la obsesie ca acestea sunt banci romanesti cu capital grecesc. Mai exact, se supun autoritatilor din Romania, nu celor de la Atena”.

Iar datorita faptului ca Romania este membra UE, populatia nu trebuie sa se panicheze cu privire la depozitele in aceste banci, pentru ca ele sunt garantate pana la 100.000 de euro.

“Bancile cu capital elen nu sunt dependente de bancile-mama. Liniile de finantare de la bancile-mama reprezinta 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finantarilor au maturitatea de peste un an. Riscurile de lichiditate ale bancilor romanesti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile incheiate cu actionarii, iar acestia nu isi pot retrage capitalul peste noapte deoarece si-ar pierde dreptul la vot”, a precizat Isarescu.

Cele 4 banci romanesti cu capital grecesc au impreuna active de 44,25 miliarde de lei, ceea ce inseamna 12% din sistemul bancar romanesc.

Alpha Bank– este cea mai mare banca romaneasca cu capital elen, avand o cota de piata de 4,6%, fiind pe locul 8 in sistemul bancar romanesc, potrivit datelor BNR. Activele detinute de Alpha Bank in tara noastra sunt in valoare totala de 16,95 miliarde de lei.

Bancpost– este detinuta de grupul elen Eurobank si detine o cota de piata de 3,1 %. Piraeus Bank, are o cota de piata de 2,5%, iar Banca Romaneasca, ce face parte din grupul National Bank of Greece, are o cota de piata de 1,9%.

Sursa: Adevarul.ro

Echipa Blitz

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Romania sta cu ochii pe bancile grecesti

Avand in vedere ca circumstantele economice din Grecia sunt cel putin dramatice, Romania sta cu ochii pe institutiile financiare elene care activeaza pe piata imobiliara locala. Se pare ca acest sector problematic sta, cel putin deocamdata, pe umerii Bancpost, Alpha, Piraeus si Banca Romaneasca. Cei de la Ziarul Financiar ne informeaza ca aceste institutii financiare elene au pompat in piata[...]

Citeste mai mult
Acum 4 ani 2 Comentarii

Prima Casa continua in 2015 cu forte noi!

Guvernul a aprobat un plafon de 2,5 miliarde de lei pentru continuarea programului Prima Casa si in 2015. Acestor fonduri le se vor adauga si cele neutilizate de anul trecut. Intr-o perioada in care ne asteptam ca programul guvernamental de sprijinire a achizitiilor de locuinte sa se apropie de sfarsit, initiativa Guvernului a venit ca o adevarata surpriza, mai ales[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Ne parasesc si bancile grecesti

Am fost informati ieri ca nu mai putin de patru institutii financiare care activeaza in Romania fie vor s-o stearga elegant si curat, fie intentioneaza sa-si vanda o parte din active. Avand in vedere ca economia nationala este departe de a fi stabila, nu este de mirare ca bancile mai mici o duc prost si foarte prost. Cu toate acestea,[...]

Citeste mai mult