Yandex.Metrica

Ce reprezinta profesia de designer?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Desi poate putini inteleg ce presupune aceasta profesie, ne intalnim cu rezultatele creatiei designerilor zilnic. Sunt de fapt produsele cu care intram in contact cel mai mult zi de zi, fie ca este vorba de un automobil pe care il folosim sau dupa care intoarcem capul pe strada, telefonul mobil ce ne tine in permanent contact cu prietenii sau cu partenerii de afaceri, noii pantaloni de care suntem foarte mandri sau canapeaua pe care ne asezam atunci cand ajungem obositi acasa.

Designul presupune proiectarea de produse care sa realizeze un compromis si o balanta intre partea functionala si cea vizuala a respectivelor produse.

De multe ori se creeaza confuzii intre designer si stilist, diferentele constand in special in partea functionala a creatiilor. Pentru un designer accentul se pune pe cuvantul “functional”, aspect important in viata reala a utilizatorului.

Inca un lucru putin cunoscut in Romania este faptul ca dezvoltarea profesionala a unui designer presupune o calificare riguroasa, inceputa prin participarea la cursurile specializate in cadrul universitatilor de arte si/sau arhitectura. Cursurile cuprind atat materii cu baza artistica(desen,istoria artelor, etc) cat si materii tehnice(geometrie descriptiva, anumite ramuri de matematica, tehnologia materialelor, etc).

Designerul este genul de profesionist care va asculta intotdeauna parerile si asteptarile clientului sau, va incerca sa realizeze un produs care sa se muleze pe nevoile acestuia si va sti sa dea sfaturi si sa directioneze persoanele cu care discuta spre compromisul ideal intre toate necesitatile produsului finit

Profesia de designer a crescut dintr-o nevoie de a avea persoane calificate pentru planificarea de produse şi medii(ambiente), care sa indeplineasca diverse nevoi ale posibililor clienti si care totodata sa fie atragatoare pentru acestia. O parte esenţiala a proiectarii este elaborarea de planuri si instructiuni, care sa permita producerea exacta a proiectului de catre executanti, eliminand necesitatea si obligatia proiectantului de a realiza si fizic produsul.

Rolul designerului s-a modificat si amplificat odata cu cresterea complexitatii societatii contemporane, si din cauza necesitatilor de productie in masa . Zonele clasice ale designului sunt acum impartite in domenii mai mici si mai specializate de proiectare (design urban, exterior design, design interior, design industrial, design de mobilier, design auto, design textil, si multe altele), in functie de produsul ce trebuie conceput si de mijloacele sale de de productie.

Ramura designului ambiental, cu tot ce cuprinde acesta, exterior si interior, descrie un numar de proiecte diversificate ce impreuna implică transformarea unui spatiu ambiental(locuinta privata, spatiu comercial, spatiu de birouri, recreational, etc), intr-un cadru propice pentru gama de activitati umane pe care acesta se presupune ca le va gazdui.

Beneficul cel mai mare pe care il aduce aceasta profesie societatii contemporane este realizarea unor ambiente a caror practicabilitate pentru utilizatorul final este impinsa la maxim.Totodata aspectul practic este accentuat de cel estetic, astfel un proiect bine realizat eliminand nevoia in viitorul apropiat de a reface ambientul sau de a-l modifica pentru a pastra aspectul “fresh”. Toate acestea duc la un important beneficiu indirect si anume economie din punct de vedere financiar pentru utilizator. Aceasta economie este garantata si de faptul ca ambientul nu va avea greseli, greseli care pentru a fi corectate presupun o cheltuiala suplimentara si inutila.

Foto:

Sursa: Valentin Bica, DesignIN

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon