Yandex.Metrica

Ce cheltuieli implica un apartament de la cumparare pana la vanzare?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Atunci cand te hotarasti sa cumperi un apartament pentru tine si familia ta, este important sa nu omiti de pe lista, cheltuielile pe care trebuie sa le faci, dincolo de costul in sine al apartamentului. Astfel nu vei avea surprize cand vei fi in biroul notarial gata sa semnezi. De asemenea, dupa intrarea in posesie si pana la vanzare, va trebui sa refaci bugetul lunar al familiei, pentru ca vei avea cheltuieli suplimentare.

Cheltuieli la cumparare

Acestea pot varia in functie de valoarea apartamentului cumparat, in functie de modalitatea de plata(cu credit sau fara), in functie de modul dobandirii(pe cont propriu, apeland la serviciile unui intermediar- agentie imobiliara).

Avansul– nu este in fapt o cheltuiala suplimentara, deoarece valoarea acestuia se scade din valoarea apartamentului achizitionat. Poate deveni o cheltuiala in momentul in care cumparatorul se afla in imposibilitatea de a plati restul de bani pana la scadenta prevazuta in antecontract. Astfel pierde suma de bani acordata drept avans;

Cheltuieli notariale– de exemplu, in cazul unui apartament cu valoarea de 50.000 de euro, aceste cheltuieli sunt de 750 de euro atunci cand apartamentul este achizitionat fara credit si de 550 de euro daca apartamentul este achizitionat prin creditul “Prima Casa”. Aceste cheltuieli cuprind, taxe/impozite la stat, timbru judiciar, taxe intabulare imobil si onorariul notarului;

Comisionul agentiei imobiliare– acesta poate varia intre 2% si 5% din valoarea apartamentului achizitionat, de regula 2% si, mergand dupa exemplul de mai sus, reprezinta 1000 de euro plus TVA;

Cheltuieli bancare– in cazul in care achizitia apartamentului se face cu credit ipotecar, obtinerea acestuia presupune cheltuieli suplimentare, comisioane si taxe, cum ar fi: taxa analiza dosar, taxa evaluare, comision de acordare credit, etc.

Cheltuieli de posesie

Detinerea unei proprietati presupune, dincolo de cheltuielile cu finisarea si dotarea acesteia si cheltuieli lunare sau anuale suplimentare, cum ar fi: impozitul anual, asigurarea obligatorie a locuintei, cheltuieli de intretinere si, in plus, in cazul in care achizitia se face cu credit ipotecar, rata lunara.

Cheltuieli la vanzare

La vanzarea unei proprietati intervin cheltuieli suplimentare in functie de modalitatea de vanzare si de durata posesiei proprietatii respective.

Cheltuieli cu publicitatea– atunci cand vanzatorul se hotaraste sa-si vanda proprietatea pe cont propriu trebuie sa ia in considerare costuri de publicitate, de la un anunt simplu intr-un ziar specializat, pana la promovare profesionista: machete, spoturi publicitare, evenimente open-house, etc.

Comisionul agentiei imobiliare– reprezinta un procent ce variaza intre 2% si 5%, respectiv, la exemplul prezentat, intre 1000 de euro si 2500 de euro.

Impozitul pe venituri realizate din vanzarea imobilelor– se plateste la notar, in momentul vanzarii si poate varia in functie de perioada posesiei. Astfel, imobilele sunt impartite in doua categorii, detinute o perioada mai mica sau mai mare de 3 ani. Impozitul poate ajunge la maxim 3% din valoarea imobilului, in cazul in care perioada posesiei este mai mica de 3 ani.

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Bancile, cei mai mari proprietari de terenuri din Romania

Suntem informati ca institutiile financiare au devenit cei mai mari proprietari de terenuri din Romania, cauza acestei situatiuni fiind criza economica, incapacitatile de plata si falimentele. Astfel, dinamica acestui sector a fost dinamizata in ultimii doi ani de licitatiile organizate de banci, executarile silite si scoaterea pe piata a terenurilor fiind, de cele mai multe ori, singurele solutii de recuperare[...]

Citeste mai mult