Yandex.Metrica

In cati ani iti poti cumpara un apartament din salariu in Cluj-Napoca?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

ap din salariuInceputul de an 2016 a stat sub semnul ieftinirii creditelor ipotecare, pana in momentul adoptarii controversatei legi a darii in plata. Acest lucru s-a simtit atat in sectorul bancar, unde deja fondurile pentru Prima Casa sunt pe terminate, cat si in sectorul imobiliar unde preturile locuintelor au crescut constant de la inceputul anului.

Indicele ROBOR se afla in prezent la un minim istoric de sub 1%, marja de dobanda pentru Prima Casa a fost coborata si ea de la 2,5% la 2%, iar aceste aspecte au dus dobanda anuala efectiva (DAE) pentru Prima Casa la aproximativ 3,3%.

“Efectul acestei ieftiniri masive a banilor s-a resimtit imediat in piata imobiliara. Practic, gradul de indatorare rezultat din accesarea unui credit „Prima Casa“ pe 30 de ani, pentru achizitia unui apartament cu doua camere (50 mp), a scazut, in medie, cu peste 20% in orasele resedinta de judet din tara, pe parcursul ultimului an”, se arata intr-o analiza realizata de Capital.

O familie cu venituri medii din Cluj, poate sa-si cumpere un apartament din salariu in 8,4 ani!

tab2

Asa cum se poate observa din tabelul de mai sus, Clujul face parte din categoria oraselor cu cel mai mare grad de indatorare. Motivul il reprezinta pretul mediu al apartamentelor, cel mai mare din tara.

tab1

Cele mai accesibile orase sunt: Alexandria, Giurgiu, Slatina, Arad si Zalau. La polul opus se afla orasele: Suceava, Buzau, Oradea, Tulcea si Vaslui, in special datorita veniturilor reduse ale populatiei.

Cea mai mica rata la Prima Casa este sub 100 euro/luna!

Cele mai mici rate la creditul Prima Casa sunt in orasele in care si locuintele sunt cele mai ieftine. Locuitorii Alexandriei platesc doar 87 euro/luna pentru a cumpara un apartament cu doua camere, iar cei din Sfatu Gheorghe, Giurgiu si Resita platesc rate sub 100 euro/luna.

Analiza Capital a luat in calcul pretul mediu pentru apartamentele cu doua camere, avand suprafata de 50 mp din orasele resedinta de judet si salariul mediu net. Ratele au fost calculate pentru un credit Prima Casa pe 30 de ani si o DAE de 3,3%.

Echipa Blitz

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 0 Comentarii

Achizitia de locuinte in prezent este mai accesibila decat in 2007!

Datorita scaderilor constante de preturi din ultimii ani, impreuna cu scaderile costurilor creditelor ipotecare(in special ne referim la programul guvernamental Prima Casa) si cu cresterea veniturilor populatiei, asistam in prezent la un fenomen cel putin interesant. Cumpararea unei locuinte in conditiile anului 2012 este mai la indemana fata de perioada de boom imobiliar a anului 2007! "Preturile multor imobile au[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
Ratele la Prima Casa in Cluj sunt la acelasi nivel cu cele din Bucuresti
Acum 5 ani 2 Comentarii

Ratele la Prima Casa in Cluj sunt la acelasi nivel cu cele din Bucuresti desi veniturile medii lunare sunt cu peste 500 de lei mai mici!

Politica Bancii Nationale a Romaniei si ambitia guvernatorului Mugur Isarescu de a egaliza costurile creditelor in lei cu cele ale creditelor in euro, au facut ca in ultima perioada gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania sa creasca. Si cum reduceri semnificative de preturi ale locuintelor nu sunt asteptate in viitorul apropiat, toate sperantele romanilor stau in consecventa BNR in[...]

Citeste mai mult