Yandex.Metrica

Cât timp vom mai avea programul Prima Casă?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Bugetul Prima Casă scade de la an la an. Faţă de 2009, anul în care a demarat programul garantat de stat, banii alocaţi în 2011 sunt de cinci ori mai puţini. Apare inevitabil întrebarea „vrea oare Guvernul să sugrume încet acest program?” Câteva răspunsuri găsiţi în acest material.

sursa: notariat-tineretului.netPremierul Boc a anunţat că programul Prima Casă va continua în 2011, dar că Guvernul a alocat pentru acest an un buget de 200 milioane euro, faţă de un miliard euro în 2009 şi de 700 milioane euro în 2010. Un calcul simplu ne arată că cele 200 milioane euro alocate anul acesta sunt apă de ploaie. Media garanţiilor acordate până acum, la nivel naţional, se situează în jurul valorii de 41.200 Euro, ceea ce ar însemna că suma stabilită deocamdată pentru 2011 nu ar acoperi nici măcar 5000 de locuinţe.

„Sumele în descreştere alocate programului ne arată practic că programul Prima Casă se stinge. Programul nu a fost corect fundamentat economic şi atunci evident că succesul nu a fost unul foarte mare” este de părere Radu Zilişteanu, analist imobiliar, doctor în economie.

„200 milioane ar ajunge groso-modo trei patru luni de zile, probabil că în aprilie vom avea nevoie de o suplimentare. Credeţi că va veni? Eu cred că Guvernul va interveni cu o suplimentare chiar dacă nu va fi generoasă” apreciază Sorin Roşu, manager Apulum 94.

Premierul Emil Boc a declarat la postul public de radio că, după epuizarea bugetului de 200 milioane euro, Executivul va extinde programul, însă în funcţie de resurse. Motive practice pentru un program de lungă durată nu prea ar fi, şi asta pentru că până acum Prima Casă nu şi-a atins scopul declarat de guvernanţi, acela de a impulsiona sectorul construcţiilor noi. Potrivit www.gov.ro, doar 250 de locuinţe noi au fost achiziţionate în 2010 şi numai cinci au fostr construite de la zero prin acest program garantat de stat, în rest s-au tranzacţionat proprietăţi vechi.

„Ideea iniţială a programului a fost să impulsioneze sectorul construcţiilor, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Probabil că Guvernul vrea să iasă încet-încet din program, însă mai are nişte bani de cheltuit. E mai mult o lozincă Programul Prima Casă continuă. E puţin probabil să fie prelungit şi anul viitor” adaugă Cristian Orgonaş, analist financiar.

Analiştii imobiliari se aşteaptă ca interesul românilor pentru acest program să scadă în 2011 şi odată cu el şi numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate prin Prima Casă. Cu alte cuvinte în acest an Prima Casă nu va mai fi ce a fost.

„Trebuie să ne gândim cine se mai califică pentru programul Prima Casă. Programul acesta are mai mult un caracter social decât un rol de a da un impuls pieţei imobiliare pentru că vorbim de sume mici de bani. Nu sunt foarte mulţi care să se califice pe de-o parte, pe de altă parte statul nu trebuie să se implice prin a da impulsuri. Economia trebuie să o facă. Dacă o să pornească creditarea, dacă vor fi salarii mai stabile probabil că nu o să mai fie nevoie de garanţia statului” afirmă Adrian Crivii, managerul companiei de evaluare Darian.

„Peste 65% dintre căutările de apartamente din Imopedia.ro din ultimul an au fost şi continuă să fie plafonate la bugetul de 75.000 Euro, adică in jurul valorii de garantare a programului Prima Casa. Dinamica căutărilor de apartamente este dependentă de soluţiile de finanţare din piaţă, fie venite din sistemul guvernamental, fie din cel bancar” spune Răzvan Muntean, manager general imopedia.ro.
Programul Prima Casă 2011 ajunge astăzi pe masa Guvernului.

Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

„Prima Casă 4”: garanţia scade la jumătate, programul e extins

Guvernul a înjumătăţit garanţia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casă", dar a extins acest program şi pentru persoanele care au deja o locuinţă cu suprafaţă de cel mult de 50 metri pătraţi şi doresc să o schimbe. Băncile au dispoziţie trei luni pentru a accepta noile condiţii. Structura programului „Prima Casă” a fost modificată în şedinţa de Guvern[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

BCR a acordat peste 10.000 de credite prin programul Prima Casă

Bancă Comercială Română (BCR) a depăşit pragul de 10.000 de credite acordate prin programul Prima Casă (Prima Casă 1 şi Prima Casă 2), volumul finanţărilor acordate până acum depăşind 420 milioane euro, noteaza agentia NewsIn. BCR a demarat creditarea prin programul Prima Casă la începutul lunii august 2009. Până în prezent, cele mai multe credite prin programul Prima Casă au[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Programul Prima Casa 4 se bucura de succes

Conform datelor furnizate de Banca Comerciala Romana, Programul Prima Casa 4 se bucura de un real succes, desi valoarea medie a imprumuturilor a scazut fata de programele anterioare. Banca Comerciala Romana anunta ca de la inceputul programului, in 5 luni, a acordat credite in valoara de peste 200 de milioane de Euro, valoarea medie a acestora fiind de 38.500 Euro,[...]

Citeste mai mult
coming back soon