Yandex.Metrica

Cat de stabila este piata imobiliara?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca piata imobiliara este mai putin stabila decat am fi tentati sa credem.

Relativul echilibru la care a ajuns dinamica tranzactionala da semne deloc neglijabile ca este mai precar decat s-a considerat in ultimele luni. 2010-le a fost un an in care dezvoltatorii au decis aproape in unanimitate ca este momentul sa puna in aplicare toate proiectele abandonate in anii de recesiune. Piata mondiala a reactionat pozitiv la noul boom imobiliar, investitorii exprimandu-si intentia de a cheltui sume fantastice pentru a repune economia mondiala pe picioare.

Desi bunastarea financiara mondiala nu a fost aproape niciodata subiectul fatis al declaratiilor mai mult sau mai putin publice, este de la sine inteles ca piata imobiliara functioneaza eficient doar intr-un context economic sanatos.

Conform unui studiu realizat de compania Global Property Guide, acest sector esential al economiei mondiale se clatina periculos de mult. In 25 dintre cele 35 cele mai relevante state, preturile locuintelor au scazut mai mult sau mai putin dramatic.

Iata ca reviviscenta imobiliara s-a dovedit a fi un simplu spasm, o contractie involuntara a unui organism care inca se resimte de pe urma recesiunii. Chiar daca unii specialisti ne-au informat ca piata imobiliara este in convalescenta, adevarul pare sa fie altul. Piata imobiliara este inca la pamant.

Polonia a inregistrat anul acesta o scadere a preturilor locuintelor de aproximativ 2,7%, Slovacia a luat-o la vale cu o scadere de 3,8%, Croatia a cunoscut un picaj si mai considerabil, preturile scazand in ultimele luni cu 6,7%, iar Bulgaria a inregistat o ieftinire generala de peste 10%.

Picajul imobiliar este, insa, inegal.

Unele tari inregistreaza o relativa revenire in simtiri a sectorului rezidential. In Marea Britanie preturile locuintelor au scazut cu doar 4,4%, fata de 5,5%, procentajul inregistrat in 2010. Germania se inscrie in categoria tarilor in care dinamica tranzactionala este relativ stagnanta, preturile locuintelor scazand in primul trimestru cu doar 0,1%.

Exista si tari in care piata imobiliara pare s-o duca bine.

Preturile locuintele din Letonia au crescut anul acest cu 4,1%, fata de procentajul de +24,7% inregistrat anul trecut. Majorarea preturilor apartamentelor din Suedia a cazut de la 10% la doar 0,5%, in timp ce Finlanda a inregistrat recent o crestere de 07%, procentaj ridicol de mic daca e sa-l raportam la cresterea de 11% din 2011.

Honk Kong-ul ramane in continuarea in fruntea tarilor care par sa ignore efectele, in general, dezastruoase ale crizei economice, inregistrand in ultimele luni o crestere de aproximativ 19%.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliara – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata chiriilor din Moscova este printre cele mai scumpe din lume

Suntem informati ca Moscova se inscrie in topul celor mai scumpe orase din lume, si asta din punct de vedere cu totul rezidential, evident. In ciuda faptului ca recesiunea a mai taiat din avantul investitional al acestei capitale, dinamica tranzactionala continua sa fie la cote relativ ridicate. La inceptului acestui an, compania internationala de consultanta imobiliara Kinght Frank a semnalat[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata creditelor ipotecare tinuta in viata de "Prima Casa 4"

Suntem informati ca dinamica tranzactionala din Romania este cel mult modesta. In ciuda faptului ca recesiunea a operat niscaiva corectii ale preturilor locuintelor, cetatenii romani prefera sa astepte zile mai echilibrate. In treacat fie spus, piata creditelor ipotecare este tinuta in viata aproape exclusiv de programul Prima Casa.  Desi debutul celei de-a patra editii a acestui proiect guvernamental a fost[...]

Citeste mai mult
coming back soon