Yandex.Metrica

Casele se ieftinesc, dar avansul la credite crește

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Bancherii cred că preţul locuinţelor va continua să scadă şi în ultimul trimestru al anului, potrivit unui sondaj efectuat de BNR, şi relaxează doar în paşi mici condiţiile creditelor ipotecare.

Finanțările pentru achiziția de locuințe s-au contractat mai ușor în al treilea trimestru al acestui an, în timp ce împrumuturile de consum au rămas la fel de greu de luat, arată un sondaj efectuat de Banca Națională a României (BNR) în rândul celor mai mari zece bănci de pe piața autohtonă. Acestea dețin o cotă cumulată de 80% din totalul creditelor.

Creditele pentru populație sunt cele de la care băncile așteaptă o resuscitare a cererii în ultimul trimestru al acestui an. Aceasta în condițiile în care cererea a rămas negativă în cel de-al treilea trimestru, atât în cazul creditelor de consum, cât și în cel al finanțărilor pentru cumpărarea de case.

Optimismul băncilor referitor la cererea venită de pe segmentul populației apare în condițiile în care acestea nu văd niciun semn de revigorare din partea companiilor.

În plus, cele mai mari zece bănci de pe piață consideră și că riscuri­le asociate companiilor sunt în creștere în toate sectoarele economiei cu excepția unuia singur: energia.

Jumătate din băncile care au completat sondajul BNR anticipează o relaxare importantă a condițiilor de acordare a creditelor ipotecare. „Principalul factor care a contribuit la relaxarea standardelor de creditare în trimestrul al treilea a fost creșterea concurenței din sistemul bancar”, se afirmă în publicația băncii centrale.

Unul din impedimentele care stau în calea avansului acestui tip de împrumuturi sunt așteptările de scădere în continuare a prețurilor practicate pe piața imobiliară.

Avansuri mai mari

„Băncile au considerat că prețul lo­cuin­țelor va suferi o corecție suplimentară, marcând cel de-al nouălea trimestru consecutiv de scăderi. Tendința se aș­teaptă să continue și în al patrulea trimestru”, se mai precizează în publicația BNR. Efectul acestor așteptări pesimiste ale băncilor s-a tradus prin solicitarea de avansuri mai mari la creditele ipotecare acordate în trimestrul al treilea. Avansul mediu a ajuns astfel la circa 35%. În schimb, finanțatorii au mărit, în al treilea trimestru, gradul de îndatorare de la circa 40% la peste 45% .

Restanţele: ce a fost mai rău a trecut

Băncile se așteaptă să înregistreze o pierdere medie de 30% la împrumuturile devenite neperformante în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu 35% în cazul celor care au intrat în această categorie în cel de-al doilea trimestru. La cardurile de credit, bancherii au indicat o pierdere medie de 50% din creditul aprobat, în scădere cu zece puncte procentuale. La creditele fără garanții reale anticipează o pierdere medie de 45% din suma finanțată, în cazul valului de împrumuturi neperformante din trimestrul al treilea.

Valoarea restanțelor de peste 30 de zile a depășit pragul de cinci miliarde de lei la sfârșitul lunii septembrie, în contul creditelor contractate de peste 730.000 de persoane fizice, potrivit datelor centralizate de Biroul de Credit. Aproape 75% din restanțe sunt mai vechi de trei luni.

Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 2 Comentarii

Bancile au inasprit conditiile de creditare

Standardele de creditare au devenit mai restrictive in primele trei luni din acest an pentru creditele acordate companiilor si pentru cele destinate achizitiei de terenuri si locuinte pentru populatie, in timp ce in cazul creditelor de consum standardele au fost inasprite marginal. Pentru cel de-al doilea trimestru, bancherii prognozeaza o continuare a inaspririi standardelor de creditare in cazul imprumuturilor ipotecare,[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara isi revine in 2012

Reprezentantii institutiilor financiare sunt de parere ca sectorul imobiliar rezidential este pe cale de a se stabiliza, perioada critica a picajului dramatic fiind, in sfarit, depasita. Desi preturile locuintelor continua sa scada, ritmul este mai moderat. Se pare ca piata rezidentiala va ajunge la echilibru undeva pe la inceputul anului 2012. In ceea ce priveste creditele ipotecare, situatia este, daca[...]

Citeste mai mult
Acum 11 ani 0 Comentarii

Numărul locuinţelor confiscate în SUA, la un nou record

Numărul americanilor care au rămas fără case este tot mai mare. Astfel, în luna august numărul locuintelor confiscate pentru neplata ratelor creditelor a înregistrat un nivel record, pentru a treia oară în ultimele cinci luni. Băncile americane au confiscate anul acesta cu 25% mai multe locuinţe faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, ajungând la 95.364, cel mai ridicat nivel[...]

Citeste mai mult
coming back soon