Yandex.Metrica

Care sunt pasii de parcurs pentru a obtine autorizatia de construire?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sa construiesti, sa extinzi, sa recompartimentezi sau sa consolidezi un imobil in lipsa unei autorizatii de construire reprezinta un risc pe care nimeni nu ar trebui sa si-l asume. Este recomandat sa ai o autorizatie de construire inainte de a demara orice lucrare, altfel amenzile sunt foarte mari.

Autorizatia de construire reprezinta un document pe baza caruia se asigura aplicarea legii in ceea ce priveste respectarea normelor legate de amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea unei constructii.

Autorizatia de construire este eliberata de catre Primarie – Serviciul de Urbanism din localitatea in care se afla terenul pe care urmeaza sa se realizeze constructia. Termenul de eliberare a autorizatie este de maxim 30 de zile de la data depunerii dosarului.

Pentru obtinerea autorizatiei de construire trebuie parcursi trei pasi:

1. Obtinerea Certificatului de Urmanism. Acesta este eliberat de Primaria pe raza careia se afla terenul unde urmeaza sa se realizeze constructia. In Certificatul de Urbanism sunt precizate toate avizele necesare eliberarii autorizatiei de construire.

2. Obtinerea avizelor necesare autorizarii. Dosarul pentru obtinerea acestor avize va cuprinde:

– cererea tip;
– Certificatul de Urbanism;
– schita de amplasament a terenului la scara 1:500;
– schita de amplasament a terenului la scara 1:2.000;
– schita de amplasament cu pozitia casei pe teren.

3. Realizarea proiectului de autorizatie de construire. Proiectul de autorizatie cuprinde la randul sau 3 sectiuni:

a) proiectul de arhitectura;
b) proiectul de rezistenta;
c) proiectul de instalatii.

Dupa finalizarea proiectului de autorizatie de construire, acesta se depune la Inspectia de Stat in Constructii(ISC). Parcurgand acesti trei pasi esti gata pentru ultima etapa, obtinerea propriu-zisa a autorizatiei de construire.

Pentru eliberarea autorizatiei de construire sunt necesare urmatoarele documente:

– planul de amplasare a terenului in zona;
– Certificatul de Urbanism;
– toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism(pasul 2);
– memoriu tehnic (cuprinde memoriul de arhitectura, rezistenta si instalatii);
– actele de proprietate asupra terenului;
– proiectul pentru autorizare compus din: planul de situatie (cum se amplaseaza casa in teren); planul fundatiei, elaborat de inginerul de rezistenta; planuri de arhitectura pentru toate nivelurile constructiei; planul de invelitoare; sectiune caracteristica; toate fatadele.
– scara de redactare pentru toate desenele este de 1:10;
– cererea de eliberare a autorizatiei de construire;
– chitanta de achitare a taxei de autorizare.

Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.

Echipa Blitz imobiliare, Leonard Munteanu

Case de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

Ce lucrari poti realiza fara autorizatie de construire?

Construiesti, extinzi sau consolidezi un imobil? Nu poti efectua nici una dintre aceste lucrari in lipsa unei autorizatii de construire. Acest document se elibereaza de catre Serviciul de Urbanism din cadrul primariei de care apartii. Totusi, exista o serie de lucrari pentru care autorizatia de construire nu este necesara. Iata-le! -zugraveli si vopsitorii exterioare, fara a modifica elementele de fatada[...]

Citeste mai mult
Imobiliare la minut
Acum 7 ani 0 Comentarii

Imobiliare la minut -08- Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a obtine o autorizatie de constructie?

"Imobiliare la minut"- rubrica oferita in parteneriat cu Napoca FM. Tema emisiunii de astazi: Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a obtine o autorizatie de constructie? Atunci cand vrei sa construiesti, sa extinzi sau sa consolidezi un imobil, nu o poti face in lipsa unei autorizatii de constructie, document eliberat de Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei.[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cum obtii autorizatia de construire

Cei care vor sa purceada la construirea unei case trebuie sa stie ca, inainte de a pune prima „caramida”, au nevoie de aprobarea primariei in raza careia se afla terenul pe care se va ridica imobilul. Fara semnatura de rigoare, santierul cade sub incidenta ilegalitatii. Chiar daca exista unele lucrari care pot fi executate fara a solicita aprobarea oficialilor locali,[...]

Citeste mai mult
coming back soon