Yandex.Metrica

Boom-ul imobiliar a fost generat de investitiile straine

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dorina Antohi, directorul adjunct al directiei Politica Monetara BNR, este de parere ca explozia imobiliara a fost generata, in primul rand, de investitori straini care si-au incercat norocul in Romania si au pus in aplicare diverse planuri mai mult sau mai putin pertinente.

In aceeasi ordine de idei, Dorina Antohi sustine ca traiectul ascendent al acest sector nu are nicio legatura cu programele de creditare.
Sa nu uitam ca unii specialisti ai pietei imobiliare neaga vehement relevanta proiectului Prima Casa, declarand raspicat ca implicarea statului in dinamica imobiliara este de rau augur.

Este aproape unanim acceptat faptul ca dinamica tranzactionala trebuie lasata sa evolueze in mod natural. Prima Casa 4 si proiectele derulate prin Agentia Nationala de Locuinte reprezinta, in aceasta ordine de idei, stimuli artificiali care, pe termen mediu si lung, au efecte cel putin iritante.

“Faptul ca asociati creditarea cu boom-ul din sectorul imobiliar, este cel putin fortata, deoarece creditul pentru locuinte a avut o pondere foarte scazuta in momentul in care a inceput sa creasca, prin 2003 – 2004. Abia a ajuns in punctul maxim al sau la 24% din totalul creditului acordat populatiei”, a declarat Dorina Antohi.

Conform spuselor reprezentantului BNR, doar 12% din soldul de credite acordat de institutiile bancare a fost folosit pentru achizitionarea de noi locuinte.

Cererea pentru locuinte si boom-ul din acest sector a venit din investitii straine“, a declarat Antohi, subliniind faptul ca programele de credite au contribuit prea putin la mult controversatul boom imobiliar.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Statul impiedica revenirea pietei imobiliare

Tot mai multi specialisti ai pietei imobiliare sustin ca implicarea statului in acest sector delicat si instabil este de rau augur. Este aproape unanim acceptat faptul ca dinamica tranzactionala trebuie lasata sa evolueze in mod natural. Prima Casa 4 si proiectele derulate prin Agentia Nationala de Locuinte reprezinta, in aceasta ordine de idei, stimuli artificiali care, pe termen mediu si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR restrictioneaza creditul ipotecar in valuta

Suntem informati ca BNR se pregateste de o masiva campanie de promovare a creditelor ipotecare in lei. Viitoarele restrictii ale imprumuturilor in valuta vor afecta, conform expertilor intr-ale economiei, relansarea creditarii, deoarece se va ajunge in mod inevitabil la diminuarea considerabila a cererii si la cresterea pe termen scurt a dobanzilor. In aceasta ordine de idei, eminentele cenusii ale sectorului[...]

Citeste mai mult
coming back soon