Yandex.Metrica

BNR si limitarea accesului la creditele ipotecare si de consum

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Am fost informati recent ca BNR se pregateste de o campanie de modificare a normelor de creditere, schimbarile concepute fiind cel putin drastice. Astfel, in cazul creditelor de consum perioada de creditare scade de patru ori, iar avansul se dubleaza in ceea ce privestea creditarea in euro.

Acestea fiind spuse, initiativa BNR este salutara insa inoperanta in actuala situatiune economica, specialistii acestui sector fiind de parere ca augmentarea exigentelor ar fi fost de foarte bun augur in perioada de boom a creditelor, acum impiedicand buna si sanatoasa revenire in simtiri a sistemului bancar.

Pe scurt, cresc garantiile, avansurile si dobanzile, amendamentele cele mai dure referindu-se, insa, la creditele in valuta. Odata normele modificate puse in aplicare, cetatenii romani se vor gandi de doua ori inainte sa acceseze creditele de consum si ipotecare.

Printre cele mai importante modificari aduse de BNR sunt urmatoarele:

  • Creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, fata de 20 de ani cat este perioada de maturitate acum
  • La acest tip de credit, clientii trebuie sa aduca o garantie de 133% din valoarea imprumutata
  • La creditele imobiliare in euro, avansul va creste la 30%, fata de 15% cat este acum
  • La creditele in alte monede straine, precum francul elvetian sau yenul japonez, avansul cerut este de 40%
  • Fac exceptie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces si pentru studii.

Eminentele cenusii ale sectorului bancar sunt de parere ca programul Prima Casa ramane, cel putin deocamdata, singur obstacol in calea scaderilor deloc neglijabile ale preturilor proprietatilor imobiliare.

Cel putin pe partea creditelor ipotecare, cele mai multe sunt prin Prima Casa, iar aici nu se schimba nimic. Anul trecut de exemplu, doar 20% dintre tranzactiile imobiliare s-au realizat pe credit. Impactul, cel putin intr-o prima fază, va fi limitat. Pentru ca piata este jos, si de la un punct incolo, mai jos nu poate merge. In cel mai rau caz, se vor da doar credite prin Prima Casa, iar cine are bani de avans 30% va mai lua credit., spune Cristian Orgonas, analist economic.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

BNR restrictioneaza creditul ipotecar in valuta

Suntem informati ca BNR se pregateste de o masiva campanie de promovare a creditelor ipotecare in lei. Viitoarele restrictii ale imprumuturilor in valuta vor afecta, conform expertilor intr-ale economiei, relansarea creditarii, deoarece se va ajunge in mod inevitabil la diminuarea considerabila a cererii si la cresterea pe termen scurt a dobanzilor. In aceasta ordine de idei, eminentele cenusii ale sectorului[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 2 Comentarii

Bancile au inasprit conditiile de creditare

Standardele de creditare au devenit mai restrictive in primele trei luni din acest an pentru creditele acordate companiilor si pentru cele destinate achizitiei de terenuri si locuinte pentru populatie, in timp ce in cazul creditelor de consum standardele au fost inasprite marginal. Pentru cel de-al doilea trimestru, bancherii prognozeaza o continuare a inaspririi standardelor de creditare in cazul imprumuturilor ipotecare,[...]

Citeste mai mult
coming back soon