Yandex.Metrica

BNR restrictioneaza creditul ipotecar in valuta

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca BNR se pregateste de o masiva campanie de promovare a creditelor ipotecare in lei. Viitoarele restrictii ale imprumuturilor in valuta vor afecta, conform expertilor intr-ale economiei, relansarea creditarii, deoarece se va ajunge in mod inevitabil la diminuarea considerabila a cererii si la cresterea pe termen scurt a dobanzilor.

In aceasta ordine de idei, eminentele cenusii ale sectorului bancar sunt de parere ca programul Prima Casa ramane, cel putin deocamdata, singur obstacol in calea scaderilor deloc neglijabile ale preturilor proprietatilor imobiliare.

BNR pregateste noi restrictii pentru creditul de retail, vizand limitarea imprumuturilor pentru consum la o perioada de rambursare de cel mult 5 ani, dar si cerinte pentru un avans de minim 30% in cazul finantarilor ipotecare in valuta, in contextul in care creditarea abia da primele semne timide de revenire dupa doi ani de inghet.

Probabil, aceste masuri vor afecta intr-o anumita masura «mult-asteptata» relansare a creditarii, tinand cont de apetitul inca redus al clientilor pentru credite noi, precum si de numarul limitat al clientilor eligibili, insa este adevarat ca noile reglementari vor contribui la o activitate de creditare mai sanatoasa in viitor. Este prea devreme sa estimam exact efectul acestor masuri, insa ne facem calculele in ceea ce priveste impactul asupra bugetului de anul viitor“, apreciaza Adrian Chichita, director general adjunct retail la OTP Bank.

Proiectul de regulament a fost lansat in dezbatere publica in aceasta saptamana si va fi aplicat inclusiv sucursalelor bancilor straine.

La creditele ipotecare in lei ar urma sa fie stabilit un avans minim de 15%, ceea ce ar putea incuraja creditarea in moneda nationala, mai ales in contextul in care exista asteptari ca dobanzile sa mai scada incepand de anul vi­itor, cand este asteptata o relaxare a politicii monetare.

Piata nu prea are incotro si vom vedea o migrare dinspre euro spre lei mai ales ca exista asteptari ca dobanzile la lei sa mai scada incepand de anul viitor. Concurenta este destul de mare intre banci si probabil de la anul vom vedea si un alt nivel al dobanzii de politica monetara“, considera Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Restricţionarea creditului ipotecar in valuta de catre BNR, care reprezinta mai mult de 95% din soldul finantarilor pentru locuinte, nu va avea insa un impact semnificativ asupra preturilor din imobiliare, cred jucatorii din piata.

Pe o piata in stagnare, cu conditii deja limitative de accesare a creditelor, noile masuri nu vor avea un impact semnificativ asupra achizitiilor imobiliare. In plus, creditele pentru locuinte cu valori mai mici nu vor fi afectate de directiva, deoarece acestea se afla sub incidenta programului «Prima casa», care nu este reglementat prin noile norme“, a declarat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting la compania de consultanta imobiliară DTZ Echinox.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Directorul adjunct al BRD este nemultumit de noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei

Conform celor spuse de Claudiu Cercel, director adjunct BRD, noile norme ale BNR vor afecta piata imobiliara in moduri cu totul imprevizibile, masurile adoptate de aceasta institutie nefiind conforme cu actuala situatiune din Romania. BNR se pregateste de o masiva campanie de promovare a creditelor ipotecare in lei. Viitoarele restrictii ale imprumuturilor in valuta vor afecta, conform expertilor intr-ale economiei,[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
coming back soon