Yandex.Metrica

BNR reduce din nou dobanda de politica monetara. Se da liber la credite?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

A devenit o obisnuinta deja ca Banca Nationala sa reduca regulat dobanda de politica monetara. Incepand cu 6 noiembrie aceasta va fi de 4%, fata de 4,25% cat era pana in prezent, BNR incercand prin aceasta masura sa relanseze creditarea.

BNR resuce din nou dobanda de politica monetara. Se da liber la credite?Parerile specialistilor sunt impartite, unii considerand ca o astfel de masura este buna mai ales intr-un an in care rezultatele economiei romanesti nu au fost foarte spectaculoase, iar altii sunt de parere ca bancile isi vor pastra si mai departe atitudinea inca rezervata in ceea ce priveste creditarea.

“Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei in 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

“Ceea ce este semnificativ din partea BNR este o directie care sa continue. Daca banca centrala opereaza o asemenea reducere, mesajul pe care il transmite este ca lucrurile merg din punct de vedere al politicii monetare intr-o directie incurajatoare si ne putem permite sa scadem in continuare dobanzile”, a completat acesta.

Analistul Mircea Cosea sustine ca bancile romanesti sunt dependente de bancile-mama din strainatate si o astfel de masura nu le vor modifica actiunile in perioada urmatoare. De asemenea anul 2014 va aduce noi alegeri in Romania si guvernantii vor fi tentati sa-si “momeasca” alegatorii cu “pomeni electorale”.

“Pe de o parte, multe banci din Romania depinde de centre din strainatate care au o precautie vizibila in ultimul timp si care nu si-au marit aproape deloc expunerea in tara, iar pe de alta parte, nu reusim sa reducem nivelul creditelor neperformante care este o chestiune complicata pentru banci. As spune ca bancile sunt inca intr-o anumita perioada de stres in legatura cu ce se va intampla sub presiune politica cu acele clauze abuzive. Daca politica va lua masuri in directia asta, avand in vedere ca in anul viitor sunt alegeri si Guvernul va trebui sa fie mai aplecat spre populism, bancile vor avea de suferit in continuare si vor fi retinute in relansarea creditarii si scaderea dobanzilor la credite”, a comentat Cosea.

Ultima reducere a dobanzii de politica monetara a fost operata de BNR in 30 septembrie, cand aceasta a ajuns la 4,25%.

Sursa: www.business24.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

BNR "obliga" bancile sa ofere mai multe credite!

"Dobanda de politica monetara s-a redus din nou, atingand un nou minim istoric"- acesta este comunicatul cu care Banca Nationala a Romaniei ne-a obisnuit in ultimii ani, rezultatul fiind relansarea creditarii in special in zona persoanelor fizice. De aceasta data BNR nu s-a multumit sa scada dobanda de referinta la 1,75%, ci a plusat si cu scaderea rezervelor minime obligatorii[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cresc ratele creditelor in euro

Cei de la Imopedia.ro ne anunta ca ratele pentru creditele in euro cu dobanzi variabile vor creste alarmant de mult in urmatoarele luni ale acestui an. Se pare ca dobanzile de pe piata interbancara europeana au ajuns la niveluri nemaintalnite in ultimii doi ani, Banca Centrala Europeana informanadu-ne ca valorile vor creste si mai mult incepand cu luna iulie. Euribor[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
coming back soon