Yandex.Metrica

BNR nu mai restrictioneaza ipotecarele in valuta

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca noul regulament se va aplica doar creditului de consum in valuta, ceea ce inseamna ca nu se vor restrictiona ipotecarele in modena straina.

Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar prezinta probleme, dar aici este vorba de mixaj. Cum administrezi riscul? Dar a pune o frana, a opri toate creditele in valuta este o mare eroare“, a spus Isarescu.

Ramane, insa, de vazut daca introducerea unui avans minim de 30% la creditele ipotecare in euro si includerea unui scenariu dur de depreciere a leului la evaluarea gradului de indatorare ar echivala cu “uciderea” despre care vorbeste Isarescu.

Isarescu a reafirmat un adevar bine cunoscut si care reflecta dependenta pietei creditului de institutiile financiare straine.

Bancile din Romania nu au economii pe termen lung. Solutia la finantarea de locuinte in Romania a aparut de la bancile-mama, surse de la banci­le-mama in valuta ca bancile sa acorde credite in valuta. (…) Nicio banca nu-si permite sa finanteze constructia de locuinte pe 20-30 de ani din depozite pe 6 luni.”, a declrat guvernatorul.

Implicit, el admite astfel un esec major in proiectul de constructie a unei piete financiare ade­varate in Romania, in conditiile in care dupa 20 de ani nu exista surse de finantare pe termen lung in moneda nationala.

In Polonia, bancile dau credite ipotecare in zloti, iar Ungaria vrea sa mute toate creditele ipotecare pe moneda nationala.

In septembrie, BNR a lansat un proiect prin care intentiona sa restrictioneze dur si creditul ipotecar in valuta, favorizandu-l pe cel in lei, insa acum Isărescu da inapoi dupa ce FMI a sustinut, intr-un raport, ca nu trebuie restric­tionat decat creditul de consum in valuta.

Preturile locuintelor din Romania sunt exprimate in euro, iar creditele pe termen lung sunt denominate in moneda straina (in principal euro) pentru ca piata de lei este lichida doar pentru maturitati scurte“, afirma expertii FMI, subliniind o realitate mult invocata de catre bancile comerciale.

Restrictionarea generalizata a creditului de retail in valuta ar fi lovit dur afacerile bancilor, iar FMI este principalul susti­nător al intereselor acestora de la izbucnirea crizei. Cu atat mai mult, autoritatile ar putea fi tentate sa menajeze bancile straine in contextul discutiilor privind riscul ca acestea sa repatrieze capitaluri.

Isarescu spune ca in Romania “nu avem doar problema dezechilibrului general economisire-investitii ca sursa majora de dezechilibru, ci avem si problema structurii economisirii.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Noul regulament de creditare va intra in vigoare in decembrie

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat recent ca noul regulament privind creditarea va intra in functiune abia in luna decembrie, etapele impuse de procedura trebuind parcurse cu cea mai mare minutie. Amintim faptul ca decizia BNR de a restrictiona imprumuturile in valuta a generat reactii cel putin colorate in randul institutiilor financiare. Noile norme vor afecta in[...]

Citeste mai mult
coming back soon