Yandex.Metrica

BNR coboară dobânda cheie la un nivel minim record !

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Românii ar putea plăti dobânzi mai mici pentru creditele contractate de la băncile comerciale. BNR a decis reducerea dobânzii de referinţă cu încă 0,25 puncte, la 6,25%.

Prin reducerea dobânzii cheie, bancherii ar trebui să nu mai fie tentaţi să-şi ţină banii în seifurile Băncii Centrale ci să-i îndrepte pe piaţă sub formă de credite.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis a patra reducere a dobânzii cheie din acest an, cu un sfert de punct procentual, reducând principalul instrument al politicii monetare la un nivel minim record de 6,25% pe an.

Astfel, în a patra şedinţă de politică monetară din acest an, boardul Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să continue reducerea graduală a dobânzilor.

În ianuarie, BNR coborâse dobânda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca în februarie să continue în acelaşi ritm, reducând dobânda la 7%, iar în martie la 6,50% pe an.

În urma deciziei, scad automat şi dobânda la facilitatea de credit (credit lombard), de la 10,50% pe an în prezent la 10,25%â şi la facilitatea de depozit, de la 2,50% la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Banca centrală a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 25% pentru cele în valută ale băncilor, şi a menţionat că va continua “gestionarea adecvată” a lichidităţii din sistemul bancar.

Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

BNR "obliga" bancile sa ofere mai multe credite!

"Dobanda de politica monetara s-a redus din nou, atingand un nou minim istoric"- acesta este comunicatul cu care Banca Nationala a Romaniei ne-a obisnuit in ultimii ani, rezultatul fiind relansarea creditarii in special in zona persoanelor fizice. De aceasta data BNR nu s-a multumit sa scada dobanda de referinta la 1,75%, ci a plusat si cu scaderea rezervelor minime obligatorii[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 2 Comentarii

Ce reprezinta ROBOR/ EURIBOR 1m - 1 luna?

ROBOR 1 luna este rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 1 luna. ROBOR este folosit ca baza pentru calcularea ratei dobanzii la creditele oferite de bancile comerciale clientilor lor. In functie de maturitati, sunt calculate 8 rate ale dobanzii ROBOR, pentru maturitati cuprinse intre o[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Cele mai avantajoase 5 credite de nevoi personale in lei

Portalul financiar Efin.ro a realizat un top al celor mai avantajoase cinci credite de nevoi personale in lei care se regasesc in oferta bancilor comerciale. Clasamentul a fost realizat prin analiza urmatoarelor criterii: 1. Costuri (dobanda, DAE, comisioane): s-au comparat ofertele bancilor in functie de acesti parametri, atribuindu-se fiecareia un scor de la 1 la 5; 2. Avantaje: unele institutii[...]

Citeste mai mult
coming back soon