Yandex.Metrica

Beneficiile noului sistem de impozitare a proprietatilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Am fost informati recent ca Guvernul planuieste o serie de modificari ale sistemului de impozitare a proprietatilor. In ciuda faptului ca acest efort legislativ seamana teribil de mult cu o crestere a darilor catre stat, adevarul este ca proiectul gandit de eminentele cenusii care ne conduc inseamna mai degraba o punere la punct a sistemului de impozitare actual.

Acestea fiind spuse, merita mentionat faptul ca initiativa legislativa a Guvernului ar putea aduce, in unele cazuri, reduceri semnificative ale impozitelor pe locuinta, de aceste modificari conturate la orizontul imobiliar al Romaniei beneficiind cei loviti puternic si aproape iremediabil de criza economica.

Avand in vedere ca statul vrea sa stranga, prin intermediul noului sistem de impozitare, nici mai mult nici mai putin decat 1 miliard de lei in urmatorii ani, cei care se hazardeaza in a trage concluzii pripite ar putea crede ca se va opera o majorare a darilor de aproximativ 7%. Realitatea va fi, insa, cu totul alta. Cu alte cuvinte, vor fi augmentate doar acele impozite imcompatibile cu piata actuala.

Astfel, Guvernul intentioneaza sa majorexe darile pentru casele cu valoare ridicata si sa le scada pe cele pentru casele “modice”.

Din punctul meu de vedere nu este momentul pentru cresterea taxelor in România. Totusi, in ceea ce priveste cresterea taxelor si impozitelor pe proprietatile imobiliare, probabil ca aici mai este spatiu fiscal de manevra, asa cum spun finantistii nostri, si s-ar putea ca aceia care au vile si proprietati sa plateasca putin mai mult. Dar nu de aici trebuie sa vina banii la bugetului de stat, ci prin metode de crestere inteligenta, generate de inteligenta economica, nu de brutalitate economica si fiscala.“, spune Ionel Blanculescu, analist economic.

In aceeasi ordine de idei, suntem informati ca se va purcede la modificarea sistemului de taxare pentru persoanele juridice, care sunt obligate, in acest moment de trista instabilitate economica, sa “livreze” sume uriase in conturile statului.

Exista o inechitate evidenta intre regimul de impozitare al persoanelor fizice si al persoanelor juridice. De exemplu, daca o persoana fizica plateste un leu pentru o proprietate, o persoana juridica poate sa platească 100 de lei.“, explica Gabriel Biris, expert in fiscalitate.

In ciuda animozitatii generate de acest proiect al Guvernului, unii analisti ai pietei sunt de parere ca modificarile aduse sistemului de impozitare sunt binevenite. Economia Romaniei este la pamant, ceea ce inseamna ca niciun cetatean responsabil al acestei tari nu se poate astepta la salturi calitative bruste si inexplicabile.

Faptul ca veniturile la bugetul de stat raman aproape constante pe urmatorii trei ani de zile, asta înseama ca pe de o parte in politica bugetara guvernul nu isi previzioneaza cresterea numarului de contribuabili, deci nu previzioneaza cresterea numarului de lucratori din Romania. Faptul ca se conserva acelasi nivel de venituri raportate la PIB-ul national arata ca efectele de combatere ale evaziunii fiscale directe arata ca statul nu e interesat de combatere si revenirea la normal.“, spune Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Guvernul a decis sa nu majoreze impozitul pe casa...cel putin nu in 2012

Am fost informati recent ca oficialii guvernamentali vor purcede la modificarea sistemului de impozitare a cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport si vor impune, ca directa si dreapta consecinta a celor mentionate anterior, un nou mecanism de calcul care sa permita majorarea veniturilor colectate astfe cu peste un miliard de lei in doar 3 ani. Cu toate ca cei responsabili[...]

Citeste mai mult
coming back soon