fbpx Yandex.Metrica

Bancile se feresc sa mai finanteze proiectele imobiliare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Un studiu realizat de departamentul Building Surveying din cadrul Colliers International, publicat marti, releva precautia bancilor in acordarea de finantari noi prin faptul ca, in primul semestru din acest an, sub 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au solicitat un credit au primit finantare, potrivit NewsIn.

Potrivit studiului, desi mai mult de 50 de dezvoltatori au aplicat pentru o solutie de acest tip, motivele principale pentru care nu s-au calificat au fost atat conditiile restrictive impuse de catre banci, cat si asteptarile dezvoltatorilor de a beneficia de conditii similare cu cele din anii precedenti crizei.

“Printre cerintele bancilor s-au regasit existenta unei contributii proprii a dezvoltatorului intre 50% si 80% din valoarea totala a costurilor de constructii, dar si asigurarea unui procent de preinchirieri de 70-80%.

Unele banci prefera ca acest procent al preinchirierilor sa fie raportat la valoarea generata de eventualele chirii, si nu doar la suprafata efectiv precontractata.

Cu toate acestea, acolo unde exista dezvoltari imobiliare in conditii favorabile, pot fi partial negociate (in special in provincie, unde inca exista cerere pentru cladiri de birouri sau sunt in curs proiecte ale companiilor cu experienta in aceasta piata, care beneficiaza de sustinere financiara)”, se arata in studiu.

Pe de alta parte, riscul pietei este reflectat si in marjele dobanzilor (intre 4% si 6% peste Euribor), mult mai mari decat cele inregistrate inainte de criza financiara (intre 1% si 2%).

Faptul ca piata este inca riscanta se remarca si din orientarea bancilor catre proiecte imobiliare de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre 3 si 10 milioane euro.

“In urma studiului efectuat, desi estimam o crestere a interesului pentru finantari de spatii comerciale de tip Food, Do It Yourself, Discount, s-a remarcat in mod surprinzator faptul ca bancile au avut preferinte uniforme pentru proiecte cu destinatii diferite, respectiv cladiri de birouri, dezvoltari comerciale, hoteluri cat si cladiri rezidentiale”, se mai precizeaza in studiu.

In functie de segmentul finantat, s-a remarcat, potrivit studiului, o atentie sporita pentru sectorul de sanatate.

De asemenea, un volum crescand al cererilor de refinantare s-a inregistrat pentru proiectele aflate in dificultate, posibila cerere fiind asseptata mai ales din partea acelor proiecte in care deja exista o finantare pentru terenurile aferente.

Fiecare institutie bancara urmareste o politica proprie pentru finantarile imobiliare, ceea ce a condus la un interes destul de scazut pentru sindicalizari, in vederea co-finantarii de catre mai multe banci a unui proiect imobiliar.

Cateva cereri au vizat totusi sindicalizari, in special legate de finantarile prin Fonduri Europene.

Studiul Colliers mai arata ca, in aceste conditii, este putin probabil ca partea a doua a anului 2010 sa inregistreze o tendinta de crestere.

“Totusi, avand in vedere numarul mare de proiecte care ar putea sa indeplineasca conditiile solicitate de catre bancile finantatoare, cat si posibilitatea ca entitatile bancare sa accepte si sa se adapteze la conditiile pietei, credem ca este posibil ca piata sa inegistreze o schimbare pozitiva incepand cu 2011”, se spune in studiu.

Totodata, studiul mai arata ca, pe langa conditiile stricte de finantare, piata constructiilor se confrunta cu provocari suplimentare.

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care un dezvoltator trebuie sa le ia in considerare este optimizarea costurilor de constructii astfel incat proiectul imobiliar sa-si mentina profitabilitatea in conditiile ii care cererea este scazuta.
Sursa: Bloombiz

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 2 Comentarii

Bancile au inasprit conditiile de creditare

Standardele de creditare au devenit mai restrictive in primele trei luni din acest an pentru creditele acordate companiilor si pentru cele destinate achizitiei de terenuri si locuinte pentru populatie, in timp ce in cazul creditelor de consum standardele au fost inasprite marginal. Pentru cel de-al doilea trimestru, bancherii prognozeaza o continuare a inaspririi standardelor de creditare in cazul imprumuturilor ipotecare,[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Programul Prima Casa a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire

Anii de criza si-au pus in mod cert amprenta asupra pietei imobiliare. Preturile apartamentelor s-au redus la jumatate in aceasta perioada, proprietatile cu destinatie rezidentiala cunoscand la randul lor scaderi importante de preturi. “Peste 80% din diminuarea preturilor apartamentelor s-a produs inainte de aparitia programului Prima Casa. In anii urmatori, tendinta de scadere s-a diminuat treptat, fiind de maxim 5%[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Cum s-au prezentat companiile de consultanta imobiliara in 2010

Asa cum era de asteptat, criza economica a lovit fara descriminare in companiile de consultanta si intermediere imobiliara, reconfigurand, astfel, o piata aparent sedimentata si controlata in mod inechivoc de branduri de calibru international. Avand in vedere ca 2010-le a fost un an al pierderilor financiare deloc neglijabile, unele companii ajungand si la 40% din cifra de afaceri, faptul ca[...]

Citeste mai mult
coming back soon