Yandex.Metrica

Bancile evita piata rezidentiala

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Institutiile financiare considera piata rezidentiala un factor de risc, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii imobiliari vor avea dificultati in a obtine sume considerabile pentru proiectele cu finalitate locavita.

In conditiile in care specialistii de toate facturile si culorile sustin ca Romania a trecut de perioada involutiva critica, pare usor inexplicabil faptul ca bancile evita finantarile de ordin rezidential.

In ultimii trei ani s-au realizat in Romania o serie de ajustari structurale care nu s-au realizat si in pietele vestice. Deficit de cont curent, de cont de capital si asa mai departe. Indicatorii in sine arata mult mai bine. Gradul de indatorare raportat la PIB este unul dintre cele mai scazute. Economiile din Europa Centrala si de Est nu pot fi deconectate de la restul lumii, dar vor absorbi mult mai usor eventualele socuri care s-ar intampla sau nu.“, arata Bogdan Cernescu, General Manager Erste Group Immorent Romania IFN.

Perspectivele de crestere pe termen mediu si lung ale sectorului bancar raman extrem de favorabile pentru Europa Centrala si de Est, in special pentru sase tari: Romania, Rusia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Albania. Aceste tari, care reprezinta impreuna 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrala si de Est, au sanse mari sa continue sa creasca rapid.

Piata bancara din Romania are toate sansele sa fie cea mai atractiva din sud-estul Europei, datorita atat faptului ca este cea mai mare din Europa de Sud-Est, cat si a cresterii aparent sustenabile (rata de crestere nominala a creditelor si activelor de circa 8-11% de la an la an, in euro, in perioada 2011-2015), arata ultimul raport al Raiffeisen.

Bancile concureaza foarte puternic atat in zonele de retail, de credite ipotecare si de credite de consum, cat si in ceea ce priveste IMM-urile sau sectoarele corporate.

Cred ca bancile au devenit mai constiente de faptul ca o dezvoltare rezidentiala implica riscuri diferite fata de proiectele de birouri sau industriale, si nu au facut decat sa isi reajusteze politicile astfel incat sa faca fata acestor riscuri.“, continua oficialul Erste Group Immorent Romania.

Reducerea riscurilor se traduce, in aceasta perioada, si in reducerea volumelor de munca. Dar aceste pierderi in detrimentul protejarii bugetului sunt asumate de banca, ba chiar folosite ca strategie pe termen mediu si lung.

Este o piata in care noi ne simtim bine, chiar daca este o piaţă foarte dificilă. In consecinta, vom continua sa fim activi si in 2012 pe partea de imprumuturi in domeniul imobiliar, iar strategia este foarte clara. Interesul nostru se indreaptă spre ceea ce noi numim <<income producing real estate>>, este vorba despre proprietatile care produc venituri. Deci office, industrial si logistic, retail in continuare si doar ocazional in dezvoltari in segmentul de turism si rezidential.“, arata Ana Dumitrache, sef departament Finantari Imobiliare BCR.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Investitorii chinezi, interesati de piata imobiliara din Romania

Piata imobiliara din Romania stagneaza, motiv pentru care institutiile financiare vor continua sa fie precaute in ceea ce priveste activitatile de creditare. Conform celui mai recent studiu al companiei de consultanta KPMG, proiectele moderate si neostentative ale bancilor sunt, in fapt, reactii justificate la numarului redus de imprumuturi inoperante acordate in ultimii ani. Ori Efraim, partener si coordonator al Departamentului[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
coming back soon